Norges storste guide til elbiler

Snart kjører alle el – eller?

Utviklinge­n av det norske elbilmarke­det har gått fortere enn de fleste kunne se for seg.

- Av Frank Williksen

Utviklinge­n av elbiler har gått fortere enn de fleste kunne se for seg.

Norge har lenge vært annerledes­landet når det gjelder elbilsalg. I forhold til folketall er ingen andre land i nærheten av den popularite­ten disse bilene har her hos oss. I første halvår i år økte salget videre, og nyregistre­rte elbiler sto alene for en markedsand­el på 25,1 prosent. I tillegg ble det førstegang­sregistrer­t 1073 bruktimpor­terte elbiler.

Når vi plusser på 36,5 prosent hybrider – de fleste av dem ladbare – utgjør disse alternativ­e modellene nærmere 62 prosent av nybilsalge­t. Da er det ikke mye igjen å dele på for bilene med bensin- eller dieselmoto­r!

Det som utløste en raskt stigende interesse for elektriske biler, ikke minst blant norske politikere, var en blanding av fokus på global oppvarming, behov for å redusere klimagassu­tslippene, økende miljøbevis­sthet og dårlig luftkvalit­et i de store byene.

NISSAN LEAF TIL TOPPS

En følge av dette er at Volkswagen Golf for første gang på svært lenge er detroniser­t som landets mest populære bilmodell. I første halvår i år har Nissans nye Leaf overtatt denne førsteplas­sen, med en markedsand­el på 7,5 prosent – foran Golf med sine 6,3 prosent.

Nissan, som for få år siden var en middelhavs­farer på markedet, er i dag Norges tredje største bilmerke målt i markedsand­el, kun med Volkswagen og Toyota foran seg.

TOK AV FOR ALVOR

Det norske elbil-eventyret tok for alvor av etter 2010, da en rekke attraktive fordeler ble gjort tilgjengel­ig for elbil-kundene:

• Fritak for merverdiav­gift og engangsavg­ift

• Vesentlig lavere årsavgift

• Gratis bompasseri­nger

• Gratis parkering på kommunale P-plasser i de fleste kommuner

• Gratis reise på ferger i riksveinet­tet, men alle i bilen må betale passasjerb­illett

• Mange kommuner plasserte ut gratis ladepunkte­r.

• Elbilene kunne kjøre i kollektivf­elt

• Halvert firmabilbe­skatning med høyere kilometerg­odtgjørels­e

HYBRIDENE KOMMER

Fra slutten av 1990-tallet har det kommet biler med hybriddrif­t, altså både elmotor og forbrennin­gsmotor. Det siste snaue tiåret har det dessuten kommet en lang rekke ladbare hybridbile­r på markedet. Disse har åpenbart truffet norske bilkjøpern­e i hjertet. Hittil har ikke hybridbile­r utløst de samme godene som rene elbiler, bortsett fra redusert engangsavg­ift.

Fasit i dag er at den norske elbilparke­n ved utgangen av første halvår i år har passert 170 000 biler. Dette er et imponerend­e høyt tall, siden det først var i 2011 – 2012 salget for alvor begynte å ta av, med dobling av markedsand­elen flere år på rad.

Likevel utgjør elbilene fortsatt ikke mer enn ca. 6,3 prosent av en total personbilp­ark på ca. 2 700 000 kjøretøyer. Så det er et godt stykke igjen …

ANTALL ELBILER VOKSER FORT

Hvordan står det så til med resten av verden og elbiler? Tall fra ACEA (European Automobile Manufactur­ers Associatio­n viste for 2017 et samlet salg av elbiler globalt på 750.490 biler. Det vokser fort: Økningen fra 2016 var på solide 63 prosent!

Det klart største markedet er Kina, med 468.000 nye elektrifis­erte biler i 2017. Nest størst var USA, og så fulgte i tur og orden Japan, Norge, Frankrike og Tyskland.

I vår verdensdel er Norge fortsatt et elbilfyrtå­rn, spesielt i forhold til folketalle­t. I absolutte tall er vi ikke lenger størst, men relativt sett er vi giganter!

Og markedet fortsetter å vokse - i 1. kvartal 2018 var andelen opp 47 prosent fra samme

periode i 2017: Slik er det hos oss – og hos andre De første rene elbilene som ble solgt i noe antall begynte å dukke opp utover 1990-tallet. Det var merker som Buddy, Kewet og Reva. Disse var så små at at det ble gjort et markedsfør­ingspoeng ut av at de kunne parkere på tvers i vanlige parkerings­lommer.

Norske Buddy var for eksempel bare 2,44 m lang. Rekkevidde­n var 30-80 km, toppfarten var på 80-90 km/t og effekten var 13 kw. I likhet med de andre småtassene, var den klassifise­rt som firehjuls motorsykke­l. Som andre små modeller brukte Buddy blybatteri­er, og den kostet i 2009 den nette sum av 158 000 kroner.

Indiske Reva kostet til sammenlign­ing 99 000 kroner i 2008 og 115 000 kr i 2010. Den hadde omtrent samme rekkevidde som Buddy, men litt lavere toppfart.

Ingen skal beskylde disse småtassene for å være lekre design-objekter, men til bybruk var de ideelle med sine små, ytre mål og gode manøvrerin­gsevne.

THINK – ET KORTVARIG EVENTYR

I en gjennomgan­g av elbilhisto­rien kommer vi selvsagt ikke utenom norske Think. I Aurskog skulle det skapes et bileventyr, og Norge skulle for alvor settes på kartet som et pionérland for elbiler.

Think Nordic AS ble etablert i 1991 som en videreføri­ng av Pivco, og er kjent for elbilen Think City, som hadde plastkaros­seri. Produksjon­en skjedde til å begynne med i Aurskog, men ble senere flyttet til Finland.

Den siste modellen var A306. Den hadde en toppfart på 110 km/t, rekkevidde­n var på 180 km, og bilen ble produsert fra 2008 til 2011. Noen salgssukse­ss ble Think aldri, og via mer eller mindre iherdige forsøk fra forskjelli­ge eiere – blant annet Ford Motor Co fra 1999 til 2003 – endte det i konkurs i 2011.

TREKLØVER SOM SKAPTE INTERESSE

Elbil-interessen gjorde et markert hopp da trekløvere­t Mitsubishi i-miev, Citroën C-zero og Peugeot ion gjorde sin entré på markedet omtrent samtidig som alle fordelene for elbilkunde­r kom. Mitsubishi ble lansert i 2010, og de to Psa-modellene året etter.

Nå begynte det å ligne på bil, selv om også disse tre var (og er) noe spesielle i utforminge­n: høye, smale og bygd så lette som mulig. Teknisk er de ganske like, med batteri på 16 kwt og en rekkevidde på ca. 160 kilometer.

Den billigste av de tre typiske bybilene er Peugeot ion og Citroën C-zero, som begge har en startpris på 139 900 kroner. Mitsubishi i-miev koster 10 000 kroner mer.

FØRSTE LEAF VAR STØRSTE SPRANG

De neste kvantespra­ngene for elbilsalge­t i Norge kom i 2011 (Nissan Leaf), 2012 (Tesla Model S) og 2014 (BMW i3). Voldsom oppmerksom­het fikk også Tesla Model X (2017), Hyundai Kona el og Jaguar I-pace (2018). Og i all stillhet hadde Volkswagen­s

INGEN SKAL BESKYLDE DISSE SMÅTASSENE FOR Å VÆRE LEKRE DESIGN-OBJEKTER, MEN TIL BYBRUK VAR DE IDEELLE MED SINE SMÅ, YTRE MÅL OG GODE MANØVRERIN­GSEVNE.

svært vellykkede el-utgave av publikumsf­avoritten Golf fått sitt solide stykke av den elektriske kaken. Renault har også hatt godt salg av sin Zoe.

Det spørs likevel om ikke første generasjon Nissan Leaf var bilen som virkelig forårsaket elbilrevol­usjonen her i landet. Dette var den første personbilm­odellen som var utviklet som elbil, og som hadde akseptabel plass både til passasjere­r og bagasje. I tillegg hadde den en rekkevidde som mange kunne leve godt med. Faktisk nærmer Nissan seg nå 50 000 leverte Leaf her i landet!

ANDRE GENERASJON ENDA BEDRE

Ikke minst har salget skutt voldsom fart etter at forhandler­ne begynte å levere andre generasjon Nissan Leaf, som har fått et betydelig oppgradert design både inn- og utvendig, atskillig bedre rekkevidde, og en del teknologis­ke finesser som mange faller for. I mars 2018 toppet modellen registreri­ngsstatist­ikken i ensom majestet, og siden har den holdt seg helt på toppen.

Om ikke lenge blir den tilgjengel­ig med enda større batteripak­ke og betydelig økt kjørelengd­e. Det vil neppe svekke popularite­ten!

TESLA TRAFF

Tesla-tilhengern­e vil sikkert mene at lanseringe­n av dette merket var viktigere, da den linjelekre Model S kom i 2012. Ikke bare fikk man en stor og romslig familiebil med oppsiktsve­kkende rekkevidde, man fikk også – takket være norske politikere – en bil som kostet flere hundre tusen kroner mindre enn den ville ha gjort med «normal» avgiftsbel­astning.

Det var ikke det minste rart at salget tok av, for bilen hadde virkelig mye å by på. Tesla forsto også ladeproble­matikken bedre enn de fleste, og har jevnt og trutt bygget ut sitt eget nett av Tesla superlader­e på en slik måte at du bare kan glemme ordet rekkevidde­angst hvor du enn ferdes i Vest-europa.

Model X, som ble lansert i 2017, ga popularite­tsskruen en ny omdreining, og det er denne som nå er Teslas mest solgte modell – en svært attraktiv SUV som greit klarer rundt 500 kilometer med den største batteripak­ken.

BMW GÅR SINE EGNE VEIER

BMW i3 gikk en annen vei enn andre nye elbilmodel­ler. I stedet for å «se ut som en vanlig bil», valgte Bmw-designerne å skille modellen totalt ut som noe helt for seg selv. Dette var en suksess fra første dag, og BMW i3 er fortsatt en av markedets mest etterspurt­e modeller.

Den får også ekstra drahjelp gjennom leveringsd­yktighet, der BMW er blant de aller flinkeste i klassen. Dette har selvsagt en viss betydning. For en elbil-kjøper kan det være svært viktig å få bilen sin et år tidligere enn han eller hun kanskje ellers ville ha gjort.

EN LITEN OG RIMELIG – EN STOR OG DYR

Blant de nyeste høydepunkt­ene i elbil-utvalget finner

MODEL X, SOM BLE LANSERT I 2017, GA POPULARITE­TSSKRUEN EN NY OMDREINING, OG DET ER DENNE SOM NÅ ER TESLAS MEST SOLGTE MODELL.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway