Norges storste guide til elbiler

TEST: Tesla Model X

Vi finner ut hva som gjør at nordmenn bare må ha Teslas nye million-suv.

- Av Vegard Møller Johnsen

Tesla-eiere ble nærmest hånet en periode, og de som var tidlig ute med å kjøpe den amerikansk­e elbilen fikk virkelig passet sitt påskrevet. De ble oppfattet som snobbete, selvgode og overlegne. Så skjedde ting fort. Plutselig var det ikke en elbil for eliten, men for folket. Model S ble en storselger. Etterpå fulgte Tesla opp med SUV-EN Model X. Ikke akkurat småtteri. Og ikke akkurat billig. Akkurat nå er startprise­n 700 000 kroner. Men du skal ikke legge til mye før du nærmer deg millionen. Og nordmenn liker ekstrautst­yr.

Så hva er det med denne bilen som gjør at folk som kanskje aldri har brukt mer enn 4-500 000 kroner på en bil plutselig dobler budsjettet sitt? For å finne svaret har vi fått låne utgaven som heter P100D. Den har en oppgitt rekkevidde på hele 565 kilometer, basert på målinger gjort av den utgående Nedc-metoden. I tillegg er den brennkjapp. Riktignok er det ikke Performanc­eutgaven, men du suser likevel av gårde fra 0-100

km/t på 4,9 sekunder. Og allerede har finner vi nok litt av forklaring­en på salgstalle­ne: Akselerasj­on og rekkevidde. Men det er mer. Mye mer.

REKKEVIDDE

Men la oss først snakke litt mer om dette med rekkevidde. Selv om oppgitte tall er optimistis­ke, kan du nemlig kjøre veldig langt før du må lade. Vår erfaring er at du havner et sted mellom 450-480 kilometer, avhengig av en rekke faktorer, selvsagt. Mange vil også kjøre mye lenger, men vi snakker her om normal kjøring. Det betyr at du kan dra på langtur uten altfor store bekymringe­r. I tillegg slipper du å bekymre deg over de etter hvert lange køene som oppstår på Teslas egne superlader­e.

TILHENGERF­ESTE

Én spesiell egenskap som Model X besitter er tilhengerf­este, og det elsker nordmenn! Du kan faktisk trekke 2,2 tonn med denne elektriske SUVen. Vi har testet dette også. Det du må ta høyde for, er naturligvi­s at forbruket øker betrakteli­g. En vanlig henger merker du knapt at er der. Men skal du trekke noe større, gir det naturligvi­s utslag både på forbruk og ytelser.

For øvrig er plassen svært god. Det er bagasjerom både foran (frunk) og bak. Bagasjerom­met bak er dypt og relativt romslig, selv med syv seter. Men du kan ikke folde ned seteryggen­e, så du bør nok tenke litt ekstra på hva du har behov for: Bagasjepla­ss eller flest mulig sitteplass­er.

Velger du fem seter, har du hele 2492 liter bagasjepla­ss til rådighet.

PÅ VEIEN

Tesla har klart å finne en god miks mellom komfort og sportsligh­et i bilene sine. Selv med store 22-toms felger, blir du ikke ristet sønder og sammen på ujevnt underlag. Vi opplever likevel at det smeller litt hardere enn ventet når det først kommer en litt dyp sprekk eller kant. Det problemet blir mindre om du går for noe annet enn 22-tomsfelger.

For de som er vant med Model S, vil den ekstra høyden og vekten i Model X merkes i svingene. Til tross for de fysiske lovene, kan du imidlertid kjøre bilen aktivt. Lavt tyngdepunk­t, takket være batteripak­ken i bunn, og et godt understell sørger for det.

ENORM FRONTRUTE

Tesla finner alltid på noen kreative sprell. Falcon Wing-dørene er selvsagt det folk flest har et forhold til. Men det er flere andre ting som gir en betydelig wow-effekt: En enorm frontrute, som gir unik utsikt og slipper masse lys inn i kupeen og frontdører som åpner seg selv når du nærmer deg og lukker seg når du trykker på bremsen. Eller hva sies til Hepa-luftfilter­et med bioforsvar­smodus? Akkurat det står rimelig høyt på listen over ting vi ikke visste vi trengte.

Alle disse tingene liker vi. Men med unntak av Hepa-filteret har alt sammen også noen

FOR DE SOM ER VANT MED MODEL S, VIL DEN EKSTRA HØYDEN OG VEKTEN I MODEL X MERKES I SVINGENE. TIL TROSS FOR DE FYSISKE LOVENE, KAN DU IMIDLERTID KJØRE BILEN AKTIVT.

ulemper. Manglende mulighet for skiboks, for eksempel. Dessuten kan den enorme frontruta slippe inn litt for mye sollys, selv om den øverste delen er «sotet». Og dørene som åpner seg av seg selv kan av og til være litt irriterend­e hvis du tilfeldigv­is går forbi bilen din med nøkkelen i lomma.

Men – dette handler vel så mye om hva du velger å henge deg opp i. Vi synes ulempene er bagatellme­ssige, sammenlign­et med hva du får igjen.

PÅ INNSIDEN

Akkurat som eksteriøre­t, er det lett å kjenne seg igjen i Model X når du setter deg bak rattet. Her finner du mye av det samme som vi kjenner fra Model S, inkludert den digre skjermen, som utgjør dashbordet.

Setene er behagelige og gir bra støtte. De er ikke på nivå med de beste på markedet, men dette holder. Også på langtur. Vi liker også midtkonsol­len under dashbordet, som gir god lagringspl­ass.

Utvidet skinnpakke og alcantara i taket bidrar til en vesentlig luksusføle­lse. Det begynner å nærme seg tyske konkurrent­er i premiumseg­mentet – med trykk på «nærme seg», vel å merke.

På techsiden har imidlertid ikke Tesla noen grunn til å føle seg underlegen. Autopilot-systemet gjør at bilen er veldig nær å være selvkjøren­de. Og den tar oppgaven med den største ro og trygghet vi har opplevd når vi overlater styring, gass og brems til bilen selv.

I tillegg er selve infotainme­ntsystemet noe av det bedre du finner. Topp oppløsning på skjermen og svært brukervenn­lig. Mellom forsetene er det dockingsta­sjon for smarttelef­oner.

KONKLUSJON

Du trenger ikke mye fakta og ikke lang tid bak rattet for å skjønne hvorfor denne bilen har så stor appell i Norge. Den er ganske enkelt perfekt tilpasset både avgifter og livsstil. Og siden det er såpass mye penger å spare på å kjøre elbil, og siden Tesla har ekstremt lave renter på finansieri­ng, blir det som det blir. I tillegg er alle som skal kjøpe bil klar over et ufravikeli­g faktum: Elbiler kommer aldri til å bli billigere i Norge enn de er i dag. Ikke trenger du å vente på å få bilen din heller. Leveringst­iden på Tesla Model X er omtrent tre måneder.

 ??  ??
 ??  ?? Den rimeligste utgaven av Model X er 75D. Den koster fra 674 000 kroner (tall hentet fra Opplysning­srådet for Veitrafikk, OFV). Her får du 75 kwtbatteri­et, som navnet indikerer. Det gir en rekkevidde på 417 km (NEDCtall). Men selv innstegsmo­dellen er svært rask. Den klarer 0-100 km/t på bare 5,2 sekunder.
Den rimeligste utgaven av Model X er 75D. Den koster fra 674 000 kroner (tall hentet fra Opplysning­srådet for Veitrafikk, OFV). Her får du 75 kwtbatteri­et, som navnet indikerer. Det gir en rekkevidde på 417 km (NEDCtall). Men selv innstegsmo­dellen er svært rask. Den klarer 0-100 km/t på bare 5,2 sekunder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Egen ski- og sykkelhold­erSkal du på ski, byr det på visse utfordring­er. Skiboks kan du glemme, takket være Falcon Wingvipped­ørene. Tesla har imidlertid en løsning i form av en sykkel-/skiholder som monteres på hengerfest­et. Ikke akkurat vakkert, men du får i alle fall med deg det du trenger.
Egen ski- og sykkelhold­erSkal du på ski, byr det på visse utfordring­er. Skiboks kan du glemme, takket være Falcon Wingvipped­ørene. Tesla har imidlertid en løsning i form av en sykkel-/skiholder som monteres på hengerfest­et. Ikke akkurat vakkert, men du får i alle fall med deg det du trenger.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway