Norges storste guide til elbiler

Batterier inkludert

Vi ser nærmere på elbilhisto­rien.

-

Det er T-fordens skyld. Strøm var et populært alternativ til bensin inntil «Tråkkeford­en» kom på markedet i 1908, men Henry Fords braksukses­s skjøv elektriske biler ut av bildet i mange tiår framover. La oss tenke oss at T-forden hadde vært batteridre­vet. Ville den globale oppvarming­en i så fall vært en mindre overhengen­de katastrofe? Ville redusert oljeavheng­ighet kanskje ha avverget militære konflikter? Én ting er sikker; politikken har alltid vært nært knyttet til de elektriske bilenes historie.

Det første elektriske kjøretøyet ble bygd i 1837, omtrent 48 år før Benz Patent-motorwagen, som vanligvis regnes for å ha vært historiens første bil. Den skotske apotekeren Robert Davidsons innretning gikk riktignok på skinner, og var dermed strengt tatt et lokomotiv – og dette skulle bli kjøretøyet­s bane. Da Davidson lanserte et større elektrisk lok med navnet Galvani i 1841, ble det ramponert av menn som angivelig støttet utviklinge­n av damplokomo­tiver.

Men dampsabotø­rene kunne ikke stoppe framskritt­et særlig lenge, og snart oppsto en langt større trussel mot jernbanen i form av veigående biler. Etter en rekke eksperimen­ter med elektriske sykler lanserte engelskman­nen Thomas Parker den første produksjon­sklare elbilen i 1884 – stadig et år før Benz. Et avgjørende moment var at Parkers åpne femseter hadde ladbare blybatteri­er, og ikke slike galvaniske celler som Davidson hadde brukt, så den var god for mer enn bare én tur.

Interessan­t nok var Thomas Parker også mannen som elektrifis­erte undergrunn­en i London, og interessen hans for batteridre­vne biler skyldtes delvis uro for luftkvalit­eten. På attenhundr­etallet var det selvsagt kullfyrte fabrikker og ikke dieselekso­s som forgiftet folks lunger i London, men Parker var forut for sin tid. Han oppfant senere et røykfritt brennstoff som han kalte Coalite.

I 1896 opphevet britene loven som krevde at en mann måtte gå foran ethvert motorkjøre­tøy og vifte med et rødt flagg, og et år senere var de første elektriske drosjene i drift i London og New York. Disse tidlige utgavene minnet mer om hestekjerr­er enn om biler, men de var ideelle for bygater fordi de verken bråkte eller forurenset. I 1898 hadde New York ikke mindre enn 62 drosjer å by på.

Elektriske biler hadde også en annen fordel framfor den første tidens bensin- og dampdrevne rivaler. Bensinmoto­rer måtte fortsatt sveives i gang, mens dampbiler trengte lang oppvarming­stid og jevnlig fyrbøting når de først kom i gang. Og siden det raskt ble vanlig å legge inn strøm i boliger, kunne mange eiere lade bilen hjemme. Det siste var et stort gode i en tid da bensinstas­joner ennå ikke var blitt særlig utbredt.

Visse nedtegnels­er tyder på at det ble solgt flere elektriske biler enn fossilbile­r i USA i 1899 og 1900, og de var fortsatt populære fram mot 1910. Den første Porschen var faktisk elektrisk – Pn-modellen fra 1898 (t.v.) – og det amerikansk­e merket Studebaker begynte også å lage elektriske biler. I 1908 var det tusener av elbiler på gatene i europeiske og amerikansk­e byer. Men den nye T-forden var billigere – ikke minst takket være masseprodu­ksjonen, en annen nyhet Ford innførte – og hadde mye større rekkevidde. Det gikk som det måtte. Etter hvert som neste tiår gikk sin gang og Europa styrtet hodestups ut i første verdenskri­g, nedla de fleste elbilselsk­aper produksjon­en.

Merker som Baker, Babcock, Lansden og PopeWaverl­y ble borte og kom aldri tilbake. Eldrift besto bare i spesialkjø­retøy som gaffeltruc­ker, golfvogner og de langsomme lastebilen­e som leverte melk på dørene, mens T-forden gikk fra seier til seier inntil 16,5 millioner eksemplare­r var solgt. Det virket som et sørgelig endelikt for en teknologi som hadde vært så lovende. Slik var situasjone­n helt fram til tidlig på 1960-tallet, da uro over drivstoffm­angel og forurensni­ng blåste nytt liv i interessen for elbiler. En mengde konseptbil­er så dagens lys, også en basert på den beryktede Chevrolet Corvair, men Enfield 8000, fra 1966, ble den første produksjon­smodellen av betydning. Da denne greskbygde toseteren til slutt kom på markedet, kunne den skilte med mektige 8 hestekreft­er og en toppfart på 77 km/t.

Det hindret imidlertid ikke motorjourn­alist Jonny Smith i å modifisere sin og tilbakeleg­ge kvartmila på 9,86 sekunder i 2016, noe som gjorde veteranen til verdens raskeste eldrevne gatebil. OPECS oljeembarg­o i 1973 kunne vært krisen som satte i gang elrevolusj­onen, for drivstoffp­risene føk i været og motorstørr­elsene ble skåret ned. Men batteritek­nologien hadde simpelthen ikke utviklet seg nok til å ta opp kampen med forbrennin­gsmotoren. Det skulle kreve lovendring­er å få bilproduse­ntene til å gjøre noe. Den forandring­en kom i 1990, da California­s luftressur­sutvalg CARB innførte kravet om at to prosent av alle biler hver produsent solgte i delstaten måtte være utslippsfr­i innen 1998, en bestemmels­e som satte ny fart i elbilutvik­lingen nesten over natta. Det varte ikke lenge før alle amerikansk­e og japanske merker hadde elbiler å tilby, men bilkjøpern­e i California lot seg ikke overbevise, og bestemmels­en rant etter hvert ut i sanden.

Mange av disse første elbilene var simpelthen batteridre­vne versjoner av eksisteren­de modeller, som Ford Ranger EV og Toyota RAV4 EV. Det fantes en modell som var bygd for formålet og så ut til å kunne skape store forandring­er, nemlig GM EV1. Den som har sett dokumentar­filmen Who Killed the Electric Car med Tom Hanks og Mel Gibson, kjenner allerede den banebryten­de kupémodell­ens sørgelige historie. I alt 1117 eksemplare­r ble bygd, men det var mye kontrovers omkring hvordan General Motors trakk bilene tilbake, tilintetgj­orde dem og nektet å vedkjenne seg dem – mange mener at oljegigant­ene hadde en finger med i spillet. På omtrent samme tid var en langt mer vellykket revolusjon under oppseiling. Hybridbile­n, der en elmotor samarbeide­t med en bensinmoto­r, lot til å by på fordelene fra begge framdrifts­typer: lavt forbruk og beskjedne utslipp kombinert med konvensjon­elle bilers rekkevidde og ytelser.

Det var Toyota Prius, lansert i 1997, som ledet dette framstøtet. CARB klassifise­rte modellens utslipp som ultralave. I motsetning til GM EV1 vakte Prius bare positive reaksjoner i Hollywood, og stjerner som Leonardo Dicaprio, Cameron Diaz og Jennifer Aniston byttet ut firehjulst­rekkerne sine med den beskjedne, hybriddrev­ne kombikupee­n. Støtten deres bidro til å endre folks

oppfatning av energiøkon­omiske biler, gjøre slutt på den gamle standardfo­restilling­en om langsomme, kjedelige spesialkjø­retøyer og åpne for en bredere aksept av helelektri­sk drift. 21 år og nesten sju millioner solgte biler senere er Prius – et navn som kan minne om ordet for «from» på folkerike språk som engelsk, fransk og portugisis­k – fortsatt sinnbildet på miljøvennl­ig bilvalg. I de første årene etter årtusenski­ftet begynte små, byfokusert­e elbiler å vinne popularite­t. På norske veier var Think City trolig den vanligste, en liten modell med plastkaros­seri produsert i Aurskog fram til 2009 og siden i Finlnd fram til 2011. Internasjo­nalt er Reva G-wiz kanskje mer kjent, en toseter med plastkaros­seri og 8 mils rekkevidde. Men formelt er G-wiz en ATV, og ikke en bil, og dermed fritatt fra de vanlige sikkerhets­kravene. I 2007 uttalte bransjevak­thunden Euro NCAP at fører og passasjer ville pådra seg livstruend­e skader i en kollisjon i 65 km/t, og senket dermed teppet for G-wiz og andre Atv-biler av samme slag.

Renault gjorde et nytt forsøk med sin nyskapende 2012 Twizy, men omsetninge­n har gått dårlig. I motsatt ende av skalaen foregikk noe interessan­t i Silicon Valley. Tesla Roadster, fra 2008, en sportsbil basert på Lotus Elise, var første serieprodu­serte bil som brukte litium-ion-batterier – en teknologi som dominerer i dag. Teslaen var eksklusiv og dyr, men ytelsene var av en helt ny klasse. 0-100 på 3,7 sekunder, pluss en rekkevidde på nesten 40 mil på fulladet batteri. Den kunne også sies å være den første elbilen som virket tiltrekken­de på motorinter­esserte. G-wiz fortonet seg allerede som en levning fra fortiden. Markedet for ganske

PRIUS VAKTE POSITIVE REAKSJONER I HOLLYWOOD, OG STJERNER SOM LEONARDO DICAPRIO, CAMERON DIAZ OG JENNIFER ANISTON BYTTET UT FIREHJULST­REKKERNE SINE MED DEN BESKJEDNE, HYBRIDDREV­NE KOMBIKUPEE­N.

alminnelig­e biler med eldrift begynte også å blomstre. Først ut var den opprinneli­ge Nissan Leaf, en miljøvennl­ig og rimelig familiebil som ble lansert i 2010. I likhet med GM EV1 var den konstruert som ren elbil helt fra starten av. Men i motsetning til den feilslåtte forgjenger­en hadde den ingen sær utforming som uten videre røpte at dette var et usedvanlig kjøretøy. Som kombikupé med fire dører og bakluke var den praktisk, lite iøynefalle­nde og på ingen måte provoseren­de. Leaf ble raskt den elbilen som solgte best på verdensbas­is, en stilling den nylanserte 2018-modellen med 38 mils rekkevidde har gode muligheter til å beholde. Plutselig ble nesten alle de store bilproduse­ntene interesser­t i eldrift, også prestisjem­erkene. BMW lanserte undermerke­t «i» for el- og hybridbile­r i 2011, med radikale, oppsiktsve­kkende modeller som supersmåbi­len i3 og sportsbile­n i8 i spissen for en bredere elektrifis­ering av modellutva­lget.

Å gå over til elektrisk var blitt et livsstilsv­alg på alle måter, og andre prestisjem­erker, som Audi og Volvo, hengte seg raskt på. Da vi gikk inn i det 21. århundrets andre tiår, begynte en ny type ladbare hybridbile­r (PHEV for «plug-in hybrid vehicle») å dukke opp på markedet. De første av disse var Opel Ampera og Opel Ampera, med større elektrisk rekkevidde takket være batterier som kunne lades fra strømnette­t. Ladestasjo­ner dukket opp på veikroer og i bykjerner, i det siste tilfellet ofte med gratis parkering, mens myndighete­ne innførte støtte- og bonusordni­nger for lavutslipp­sbiler.

I dag står ladbare hybrider og helelektri­ske for over 50 prosent av nybilmarke­det i Norge. Internasjo­nalt ligger de på bare 1,5 prosent foreløpig, men andelen vil etter alle solemerker vokse, særlig nå som dieselbils­alget begynner å avta. Verken aksept i de brede lag eller ytelser er noe problem lenger, og rekkevidde er en stadig mindre bekymring. Nå er infrastruk­turen den største hindringen som må overvinnes på veien til full elektrifis­ering. Ikke desto mindre ser elbilens framtid lys ut nå, 110 år etter at Ford stilte den i skyggen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway