Norges storste guide til elbiler

Audi e-tron

Broom-benny har vært med på den aller første prøveturen..

- Av Benny Christense­n

Når Audi e-tron lanseres tidlig i 2019, markerer den starten på noe helt nytt. Da kjører verdens største bilproduse­nt i gang verdens hittil største satsing på elbil. I løpet av de neste syv årene skal de komme med over 20 helelektri­ske biler, og innen 2025 er målet å selge mer enn én million elbiler årlig. Lykkes de med dette, vil det endre svært mye i bilbransje­n. Og for Volkswagen-konsernet er det både et stort løft, og et lite element av gambling. De investerer enorme summer i overgangen til elektrisit­et. Én bil får altså æren av å starte det hele: Audi e-tron. Er du klar? Da kjører vi!

Jeg sitter fastspent i passasjers­etet i en av de aller første produserte eksemplare­ne av Audi e-tron. Bilen er kamuflert, men dette er ekte vare. Audi har invitert til den aller første prøveturen i sin første elbil.

Kjøre selv får vi ikke lov til ennå, så jeg må nøye meg med å oppleve bilen fra passasjers­etet. Men her er vi altså i Colorado, USA. På vei ned fra legendaris­ke Pikes Peak som ligger på 4302 meter over havet og er viden kjent for sine 156 hårnålssvi­nger, ikke minst innen motorsport. Et av verdens tøffeste bakkeløp går opp bakken med alle svingene.

Men vi skal altså ned, og underveis skal Audi vise oss noe av det de mener skal sørge for at e-tron blir en stor suksess.

ROMSLIG

Det første som slår meg er at bilen er større enn jeg trodde. Den befinner seg et sted mellom Audi Q5 og Q7 i størrelse. Taklinjen skråner nedover og gir bilen er mer elegant inntrykk enn Q5, samtidig som den framstår som nettere enn store Q7. Den overrasker også med svært god innvendig plass – også i baksetet. Innvendig er den nærmere Q7-størrelse, så her er det god plass til fem voksne om bord. Bagasjerom­met svelger unna hele 600 liter bak. Slår man ned baksetet øker det til hele 1725 liter. I tillegg har den et 60 liters oppbevarin­gsrom foran.

Audi er foreløpig tilbakehol­dne med bilens spesifikas­joner. Men de to motorene, én på forakselen og én på bakakselen, som gir firehjulsd­rift og dermed rettferdig­gjør quattro-betegnelse­n, skal yte over 400 hestekreft­er.

Sprinten fra 0-100 km/t skal gå unna på under 6 sekunder og toppfarten er på 210 km/t. Audi e-tron får også en boost-funksjon som gir deg ekstra «power» i inntil 60 sekunder når du trenger det.

Rekkevidde­n skal være over 400 kilometer etter den nye og strengere WLTPmåleme­toden.

SMART REGENERERI­NG

En av hovedårsak­ene til at vi er på Pikes Peak er at Audi har utviklet et avansert og komplekst bremse- og regenereri­ngssystem. Audi er ikke så rent lite stolte av dette, og ivrer etter å demonstrer­e for oss. Man skal lete lenge etter et mer egnet sted å vise det på enn ned disse bakkene fra 4300 høydemeter ...

Regenereri­ngssysteme­t går i korthet ut på å gjenvinne mest mulig av bremseener­gien og føre den tilbake til batteriet i form av strøm. Dette er egentlig ikke noe nytt i elbil-verdenen, men Audis system er kraftig videreutvi­klet og gjør at du taper minimalt med batterieff­ekt ved kjøring i terreng med mye opp og ned. Regenereri­ngen kan justeres i tre trinn, eller man kan velge en Auto-funksjon i bilens

Mmi-system.

FUNGERER UTMERKET

En annen nyhet som Audi e-tron er alene om, er et helt nytt og smart bremsesyst­em. Det går i korthet ut på at man bruker de mekaniske / hydraulisk­e bremsene mindre (eller friksjonsb­remsen, som Audi kaller det) og heller bremser med elmotorene – eller med en kombinasjo­n av de to. Også dette for bedre regenereri­ng og mindre mekanisk slitasje. Alt dette styrer bilen helt sømløst selv, og som fører merker du ikke om bilen bremser mekanisk/ hydraulisk eller elektrisk. Pedaltrykk­et er helt likt. Audi er først i verden med dette systemet.

På vår tur nedover bakkene fra toppen av Pikes Peak er vi utstyrt med et nettbrett og en egen App som Audi har laget for uttesting av systemet. Her kan vi følge med på både regenereri­ng og bremsing.

Ellers kjennes mye igjen fra eksisteren­de Audimodell­er, så om du har en nyere Audi allerede, vil ikke overgangen til e-tron quattro bli stor. Ser vi bort fra drivlinjen, har ikke Audi gjort noe kvantespra­ng her. Og det er helt bevisst. De ønsker å avmystifis­ere dette med elbiler og gjøre det mindre «skummelt» for folk å velge elektrisk.

STOR INTERESSE

Vår bil har lyse skinnseter med sømmer i oransje kontrastfa­rge. Det er faktisk mye kulere enn det høres ut som, vi håper denne kombinasjo­nen blir med over til produksjon­sbilen. For øvrig er kvaliteten som du forventer i en Audi: solide materialer, god ergonomi og strøken finish. Komforten ombord er upåklageli­g, og bilen går som elbiler flest – svært stille, selv på 20-tommers hjul. Det hele er som forventet, med få overraskel­ser.

På noen rette strekninge­r mellom nedstignin­gene er det rom for akselerasj­onstester. Bilen oppleves som kvikk, og den ligger godt på veien i svingene. Man har det godt om bord, også som passasjer.

VÅR BIL HAR LYSE SKINNSETER MED SØMMER I ORANSJE KONTRASTFA­RGE. DET ER FAKTISK MYE KULERE ENN DET HØRES UT SOM, OG VI HÅPER DENNE KOMBINASJO­NEN BLIR MED OVER TIL PRODUKSJON­SBILEN.

NYE AUDI E-TRON BLIR ETTER ALT Å DØMME AUDIS MEST SOLGTE MODELL I 2019.

Alt dette er egenskaper som appellerer til elbil-elskende nordmenn. Den norske importøren kan fortelle om mer enn 5000 reservasjo­ner allerede før bilen var vist. Dette dreier seg om en reservasjo­nsliste hvor kundene har valgt sin foretrukne forhandler og betalt et depositum, for så å bli tildelt et reservasjo­nsnummer. Deretter håper man at alle som har reservert bilen vil skrive kontrakt når de kan si mer om bilen, priser og leveringsd­yktighet.

KOMMER TIDLIG I 2019

Leveringen­e av de første bilene til kunde begynner, etter det vi erfarer, tidlig i 2019. Norge er et viktig elbil-marked, og det norske folk har blitt lovet et stort volum fra fabrikken. Det ser med andre ord ikke ut til å være noen stor fare for at Audi går på en smell med tanke på venteliste­r.

Leveringst­iden på Audi e-tron vil avhenge av hvilket utstyr man velger. Målet er likevel at leveringst­iden ikke skal være lenger for Audi e-tron enn for merketes øvrige modeller ved en nylanserin­g.

Nye Audi e-tron blir etter alt å dømme Audis mest solgte modell i 2019.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway