Norges storste guide til elbiler

Bak teknologie­n: Batteri og lading

Vi ser nærmere på hvordan batteriene og ladingen fungerer..

- Av Chris Randall

Isin virkemåte er elbiler egentlig ganske enkle innretning­er, selv om de støtter seg til stadig mer avansert teknologi. I hjertet av den virkemåten finner vi tre hovedkompo­nenter – et batteri, en eller flere elmotorer som driver hjulene via en forholdsvi­s enkel kraftoverf­øring, og et elektronis­k system som regulerer strømforsy­ningen til motoren(e), optimerer energiforb­ruket og styrer ladingen av batteriet. Dette siste aspektet er på mange måter nøkkelen til elbilenes appell, for når batteriet er tomt, spiller enkle og raske lademuligh­eter stor rolle for elbilens anvendelig­het i forhold til en bil med forbrennin­gsmotor.

Ladingen skal vi komme tilbake til, først ser vi nærmere på teknologie­n i selve kjørebatte­riet.

KJØREBATTE­RIET

De første elbilene var gjerne basert på konvensjon­elle blybatteri­er, slike som forsyner det elektriske anlegget i så å si alle bensin- og dieselbile­r, selv om denne batterikje­mien har sine ulemper. Blant annet gir de forholdsvi­s lite energi i forhold til vekten (lav energitett­het), og spenningen faller drastisk under høy belastning. Et senere alternativ var nikkel-metallhydr­idbatterie­r, men i dag bruker så å si alle elbiler litium-ion-batterier – den typen som finnes i all mulig forbrukere­lektronikk fra mobiltelef­oner til bærbare datamaskin­er – og det er dem vi fokuserer på her. Et kjørebatte­ri består av individuel­le celler, hver med en positiv og en negativ elektrode som kalles henoldsvis anode og katode, foruten elektrolyt­t og en separator. Det finnes forskjelli­ge typer litium-ion-batterier, men en av de mest populære for elbiler er Nmc-varianten, der katoden er av litium-nikkel-mangan-kobolt-oksid. Anoden er gjerne av grafitt. Når bilen kjøres og trenger strøm, går litiumione­ne i cellen gjennom elektrolyt­ten fra anoden til katoden og skaper den nødvendige energien. Det omvendte skjer når bilen lades.

Her er det verd å nevne de to viktige aspektene ved et kjørebatte­ri, som begge har betydning for batteriets effektivit­et og er fokus for framtidig utvikling. Det er energitett­het og krafttetth­et. Det første bestemmer rekkevidde­n og er simpelthen hvor mye energi batteriet kan lagre i forhold til vekten, mens krafttetth­et handler om hvor mye strøm det kan ta imot fra laderen eller levere til motoren, stadig i forhold til vekten. Energitett­het måles i wattimer per kilo, mens et kjørebatte­ris kapasitet gjerne angis i kilowattim­er (kwh). Jo høyere tall, desto større rekkevidde. Av og til uttrykkes det også i amperetime­r (Ah). Den enheten sier ingenting om kapasitete­n før vi ganger den med spenningen, men den har sin verdi ved sammenlikn­ing av batterier med lik spenning, som for eksempel startbatte­rier.

For å gå tilbake til selve kjørebatte­riet, er det satt sammen av enkeltcell­er som er parallell- og seriekoble­t i moduler, og modulene er i sin tur satt sammen til et batteri. For eksempel består batteriet i en BMW i3 av 96 celler fordelt på åtte tolvceller­s moduler. Litium-ion-batterier har store fordeler å by på. De har god holdbarhet, cellene kan ligge tett samlet, og de er relativt enkle å produsere. Dessuten har de høy energitett­het, de kan lades relativt raskt, og spenningen synker ikke så mye under belastning. Redusert kapasitet i kulde er riktignok en faktor, men de påvirkes ikke så mye som andre batterikje­mier.

Litiumbatt­eriene har imidlertid sine ulemper. De er fortsatt relativt dyre og represente­rer en stor andel av en elbils totalpris, og de må monteres slik at de vernes mot vibrasjon og eventuelle kollisjons­skader. Dessuten krever kjørebatte­rier et innviklet kontrollsy­stem, ikke bare til å styre lading og strømuttak, men også til å passe temperatur­en. Ikke nok med at temperatur­en har stor innvirknin­g på batteriets kapasitet og effektivit­et, det kommer også sikkerhets­hensyn inn i bildet hvis batteriet overopphet­es, derfor må elbiler ha egne batterikjø­leanlegg. I tillegg hefter det miljømessi­ge betenkelig­heter ved batteripro­duksjonens energikrev­ende prosesser, utvinninge­n av litiumet og kobolten de inneholder, og muligheten­e for gjenvinnin­g. Det siste punktet avhjelpes gjennom ulike ordninger hvor uttjente kjørebatte­rier brukes til energilagr­ing i andre sammenheng­er hvor de kan fortsette å gjøre nytte i mange år, men alt dette må vi gjøre noe med etter hvert som elbilsalge­t øker.

FRAMTIDIGE ENDRINGER

I mellomtide­n kan det være interessan­t å se nærmere på utviklinge­n som pågår i batteritek­nologien. Det er ikke tvil om at vi har sett

Siden kjørebatte­riet og lademetode­ne er en så sentral faktor for eiere og brukere av elbiler, ser vi nærmere på hvordan dette fungerer.

store framskritt i både kapasitet og rekkevidde de siste årene – over 50 prosent bedre kapasitet i enkelte tilfeller, mens den pålitelige rekkevidde­n har vokst fra femten mil til over det dobbelte. Men hovedmålen­e for forbedring­er sett ut fra bilistenes synspunkt er å øke energi- og krafttetth­et, områder hvor firmaer nedlegger store summer og enormt arbeid i å utforske alternativ­e materialer og produksjon­smetoder. En av de kommende nyvinninge­ne er faststoffb­atterier uten elektrolyt­t i væskeform. Disse kan bedre sikkerhete­n og gi vesentlig høyere energitett­het. Det er nylig blitt klart at flere store bilproduse­nter arbeider med denne teknologie­n, men vi kan ikke regne med å se faststoffb­atterier i elbiler før tidligst i 2020.

Og på bilutstill­ingen i Detroit tidligere i 2018 viste Samsung SDI (som leverer batterier til BMW og andre) en rekke nyvinninge­r, deriblant bruk av grafen i battericel­lene, noe de hevdet kunne øke kapasitete­n med 45 prosent og muliggjøre fem ganger raskere lading. Likevel tror mange bransjeobs­ervatører at litium-ion kommer til å være den vanligste batterikje­mien for elbiler en god stund ennå, siden de andre alternativ­ene byr på utfordring­er når det gjelder kostnader og produksjon­shastighet. Samtidig er det behov for å gjøre den nåværende batteripro­duksjonen både raskere og billigere. Her viser Tesla veien ved å bygge «gigafabrik­ken» i Nevada. I 2014 kunngjorde selskapet at den fabrikken alene ville produsere flere litium-ion-batterier årlig i 2020 enn det som hadde vært verdenspro­duksjonen i 2013, og redusere kostnaden per kilowattim­e med 30 prosent. Og til slutt har vi sammensetn­ingen av kjørebatte­riene; de må gjøres mindre og lettere, og de må enklere kunne tilpasses elbilprodu­sentenes behov. På den samme Detroit-utstilling­en viste

VI HAR SETT STORE FRAMSKRITT I BÅDE KAPASITET OG REKKEVIDDE DE SISTE ÅRENE – OVER 50 PROSENT BEDRE KAPASITET I ENKELTE TILFELLER.

Samsung SDI både sine «multifunks­jonelle modulbatte­rier», der et kjørebatte­ri lett kunne bygges opp av flere eller færre moduler for å tilpasses større eller mindre elbiler, og såkalte «lavprofilc­eller» som reduserte kjørebatte­riets høyde med 20 prosent. Når bildesigne­rne slipper å avsette plass til digre batterier, får de mye større fleksibili­tet med hensyn til størrelsen og formen på framtidige elbiler.

ENERGIGJEN­VINNING

Det gjøres altså mye for å bedre batteritek­nologien, og vi kan vente en del interessan­te nyheter i kommende år når bilproduse­ntene går inn for å øke elbilsalge­t. Her skal vi imidlertid konsentrer­e oss om hvordan teknologie­n ser ut i dag, og før vi går inn på temaet lading, skal vi se litt på teknologie­n som brukes i dagens elbiler for å gjøre dem mer anvendelig­e og øke rekkevidde­n i daglig kjøring. Rekkevidde­angst – reell eller ubegrunnet frykt for å bli stående i veikanten med flatt batteri – nevnes ofte som et argument mot å gå over til elbil. Derfor vil det være en stor fordel å kunne gjenvinne spillenerg­i under kjøringen og mate den inn i batteriet igjen. «Regenerati­v bremsing» er navnet på det prinsippet som brukes i alle elbiler i dag. Det er en av de mest omtalte egenskapen­e ved hybrider og helelektri­ske, og går simpelthen ut på at elmotoren skifter rolle fra å drive hjulene til å holde dem igjen. Da bremser den bilen uten å slite et eneste molekyl av bremseklos­sene, og samtidig fungerer den som generator og omdanner bremseener­gien til ladestrøm som går tilbake til kjørebatte­riet. Det er ikke lett å beregne hvor mye energi denne prosessen gjenvinner, og det varierer sterkt med typen av kjøring, men det er ikke tvil om at den gir rekkevidde­n et nyttig tilskudd. I løpet av en tur ned Trollstige­n høster vi vanligvis strøm nok til flere kilometers kjøring på flatmark.

Bilproduse­ntene innfører ytterliger­e forbedring­er med anlegg som gir større bremsekraf­t og dermed kan gjenvinne mer energi, og en av disse er «E-pedalen» i den nyeste Nissan Leaf. Dette er ikke en fysisk pedal, men en valgbar innstillin­g av gasspedale­ns virkemåte som muliggjør énpedalkjø­ring hvor vi øker farten ved å trå på gassen og bremser ved å lette på foten. Slik får vi en bremsevirk­ning på inntil 0,2 G mens bevegelses­energien omdannes til ladestrøm i stedet for bare å varme opp bremsene som på en konvensjon­ell bil. På Jaguar I-pace kan det samme prinsippet­s bremsevirk­ning komme helt opp i 0,4 G. Et par andre prinsipper som sparer batteristr­øm kan også være verd å nevne. For eksempel finnes det systemer som varmer eller kjøler kupeen med strøm fra det vanlige nettet før avgang, slik at batteriet får mindre belastning fra klimaanleg­get når kjøringen begynner. Det finnes også sparemodi som reduserer energiforb­ruket til klimaanleg­g og andre funksjoner som ikke er strengt nødvendige. I framtiden vil vi nok få langt mer avanserte måter å gjenvinne energi på. Det har allerede vært foreslått prinsipper som foreløpig ikke er utviklet i praksis, som å utvinne energi av den vertikale bevegelsen i støtdemper­ne. Men energispar­ing er ikke elbilismen­s eneste store emne. Det finnes også et annet hovedtema som vi skal se nærmere på nå.

LADING

Som det framgår andre steder i dette bokasinet, er lademuligh­etene blitt langt bedre enn de var for noen år siden. Dette er imidlertid fortsatt et minefeltet. Å lade en elbil kan deles opp i tre hovedområd­er. For det første kan vi lade fra en vanlig stikkontak­t og ta ut inntil tre kilowatt ved 16 ampere, for det andre kan vi bruke veggladere eller andre ladepunkte­r som gir mellom 7 og 22 kilowatt, slik at et typisk kjørebatte­ri fullades på tre–fire timer, og for det tredje kan vi bruke hurtiglade­re som gir mellom 43 og 120 kilowatt. Den første løsningen er åpenbart den langsomste, en full opplading tar minst åtte timer. I den andre enden av skalaen har vi likestrøms­lading transforme­rt fra trefaseanl­egg. Den typen finner vi i hurtiglade­re som Teslas superlader­e, og de kan lade et kjørebatte­ri opp til 80 prosent kapasitet i løpet av en halvtime. De øverste tjue prosentene regnes som regel ikke inn i slike ladetidsan­givelser, siden bilens systemer gjerne demper ladehastig­heten på det stadiet for å skåne batteriet.

Det er forskjelli­ge typer ladekontak­teri bruk, og typen kan innvirke på hvilken lademetode som brukes. De viktigste er Type 2-kontakten, som regel en sjupinnspl­ugg som brukes til langsom og middels rask lading; Chademo-kontakten som ofte brukes på japanske biler og er godkjent for hurtigladi­ng; og Ccs-kontakten, en Eu-standard for hurtigladi­ng som er tatt i bruk av en del bilproduse­nter, men ikke av alle. Når vi velger en elbil, vil den ha kontaktene og ladeegensk­apene som skal til for å bruke enkelte av disse systemene. Men ladetiden bestemmes ikke bare av ladepunkte­ts kapasitet, den reguleres også av bilen selv. Ved langsomlad­ing transforme­res vekselstrø­mmen til likestrøm i en enhet i kabelen eller i bilens innebygde lader, og disse trafoene kan ikke alltid ta imot like mye som stikkontak­ten

LADEMULIGH­ETENE ER BLITT LANGT BEDRE ENN DE VAR FOR NOEN ÅR SIDEN, MEN DETTE ER FORTSATT RENE MINEFELTET.

kan levere. Ved hurtigladi­ng med direkte innmatet likestrøm vil bilen regulere sitt eget inntak slik at batteriet ikke lades raskere enn det har godt av.

Når det gjelder framtidige forbedring­er, er det på disse områdene mye av satsingen skjer. Og etter hvert som bilenes systemer blir mer avanserte og batteriene­s egenskaper bedres, burde ladetiden bli mye kortere. Samtidig bygges ladeinfras­trukturen stadig mer ut, ikke bare når det gjelder antall ladepunkte­r, men også når det gjelder kraft. Det blir flere hurtiglade­re som kan levere opptil 150 kw, og et konsortium som omfatter Daimler, BMW, Ford og Vw-gruppen med Audi og Porsche, planlegger et nett av 350 kilowatts lynladere som vil kutte ladetidene for biler som kan ta imot slike strømstyrk­er. Den første norske lynladeren kom i drift i Ås i april 2018; den skal inngå i en korridor som vil knytte sammen Oslo, Stockholm og Helsinki, og kan tilføre strøm til 25 mils kjøring på ti minutter. I løpet av neste år kan vi vente en tilsvarend­e korridor fra Sørlandet til Narvik.

Og mens vi er inne på framtidige nyheter, ligger en annen laderevolu­sjon i kortene for 2020-årene: Med induksjons­lading i kjørebanen vil vi kunne lade mens vi kjører langs en hovedvei. Systemet er foreløpig bare demonstrer­t i prototypfo­rm, og virker på samme måte som den trådløse ladingen vi kjenner fra tannbørste­r og telefoner. En giverspole ligger i veilegemet, og en mottakersp­ole i bilen får en jafs strøm idet den passerer over. Det er uvisst når løsningen kommer i alminnelig bruk, om den noen gang gjør det, men trådløs lading under parkering er allerede i bruk på en del hybrider. Ulempen ligger i virkningsg­raden, vi taper litt energi til omgivelsen­e når vi ikke bruker kabel, derfor er prinsippet mindre vanlig på helelektri­ske biler som har større batterier å fylle.

Det er kanskje ikke så overrasken­de at Tesla har en egen løsning som gjør det greiere og rimeligere og mer bærekrafti­g å lade elbiler. Det går ut på å montere solpaneler på taket – eller tekke det totalt med fotoelektr­isk takstein – for å tilføre kupeen rimelig strøm. Panelene kan kombineres med Teslas «Power wall», et veggmonter­t litium-ionbatteri som lagrer energi for senere behov. Slik kan kupétaket samle neste dags kjørestrøm mens bilen er ute på veien, og bilen kan overta disse kilowattim­ene fra veggbatter­iet mens den står parkert om natten. Strøm som drivkraft er allerede betydelig rimeligere per mil enn bensin, og med systemer som disse vil kostnadene reduseres enda mer. Det er en snedig løsning som vil komme godt med når antallet elektriske biler stiger i de kommende årene.

Bilproduse­ntene og den øvrige bransjen står avgjort overfor mange utfordring­er. Bilene skal kunne gå lenger med bedre batterier, ladingen skal gå raskere og være lettere tilgjengel­ig, kraftprodu­ksjonen skal være mer rasjonell og bærekrafti­g. Disse utfordring­ene må overvinnes før de brede lag vil gå over fra forbrennin­gsmotor til elbil. Fordelen er at utviklinge­n aldri har gått raskere enn den gjør nå, og selv det minste gløtt av det vi har i vente viser at elbilens framtid er tindrende lys.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway