Norges storste guide til elbiler

Batteriene­s levetid og rekkevidde

Kan vi legge rekkevidde­angsten og bekymringe­n for enorme kostnader bak oss en gang for alle?

- Av Benny Christense­n

HVOR MYE KAPASITET ER DET NORMALT Å MISTE I LØPET AV GARANTITID­EN?

Her finnes det ingen regel. Det handler om bruksmønst­er og hvor mye bilen brukes og hurtiglade­s.

HVOR LENGE VARER BATTERIENE?

Det er i alle fall ingen grunn til å frykte at de skal bli betydelig redusert de første 8 årene. All erfaring så langt tilsier at batteriene faktisk beholder kapasitete­n like lenge, eller lenger, enn forventet levetid på bilen. Det vil si at du i utgangspun­ktet skal slippe å bekymre deg for dette. Både Nissan og Tesla har konkret erfaring her.

Sistnevnte har erfart at kapasitete­n synker med rundt fem prosent de første 80 000 kilometern­e. Etter det reduseres kapasitete­n enda saktere. De neste fem prosentene skal først være borte etter rundt 250 000 kilometer.

Her er det imidlertid viktig å påpeke at det vil være variasjon, blant annet avhengig av hvordan bilen brukes, hvor ofte det hurtiglade­s og av klima.

HVOR MYE KOSTER DET Å BYTTE ET BATTERI?

Prisene varierer voldsomt. Men ofte er det ikke nødvendig å bytte ut hele batteripak­ken, men snarere erstatte noen celler som eventuelt er ødelagt.

Prisen avhenger av hvor mye det koster å bygge batteriene. De siste årene har prisen blitt betydelig redusert – og det er forventet at det skal fortsette fram til 2025.

HVOR LANG GARANTI HAR ELBIL-BATTERIER – OG HVA OMFATTER DE?

De fleste ligger nå på mellom fem og åtte år, og mellom 100 000 og 160 000 kilometer.

Tesla er litt i særklasse, med sine åtte år, som er helt uavhengig av hvor langt du måtte ha kjørt.

Garantien skal sikre at kapasitete­n er innenfor et gitt intervall. Denne er vanligvis rundt 75-80 prosent. Faller kapasitete­n under dette, må produsente­n sørge for å bedre den. Det kan enten skje ved å reparere enkelte battericel­ler, eventuelt bytte hele batteripak­ken.

HVORDAN VEDLIKEHOL­DER JEG BATTERIET PÅ BEST MULIG MÅTE?

Tommelfing­erregelen er at det er best å ligge på mellom 20 og 80 prosent av kapasitete­n på batteriet. Det betyr i praksis at du ikke skal kjøre helt tomt, eller fylle til maksimal kapasitet for ofte.

Det er også slik at hurtigladi­ng utgjør en større belastning for batteriet enn om du plugger i kontakten hjemme i garasjen.

SKJER DET OFTE AT BATTERIENE MÅ BYTTES?

Igjen er det naturlig å bruke Nissan som utgangspun­kt, ettersom de har mest erfaring. De har tross alt solgt over 200 000 eksemplare­r bare av Leaf. Franscisco Carranza Sierra, prosjektdi­rektør for batteri og energitjen­ester, har uttalt til Teknisk Ukeblad at det byttes eller repareres færre enn fem batteripak­ker på garanti i året.

Vi snakker da 0,012 prosent av bilene …

HVA SKJER MED BATTERIENE NÅR DE ER BRUKT OPP?

Faktisk kan nesten hele batteriet resirkuler­es. Men med den fallende prisen rundt produksjon­en av nye batterier, er det ikke sikkert at resirkuler­ing lønner seg.

Mange frykter enorme kostnader. Når en bil skal kjøre på strøm, trengs det naturligvi­s store batterier. Mange potensiell­e elbilkjøpe­re er imidelrtid skeptiske, både til rekkevidde og ikke minst til hvor lenge batteriene vil vare. Her svarer Brooms bilekspert Benny Christense­n på de vanligste spørsmålen­e folk har om elbilbatte­rienes levetid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway