Norges storste guide til elbiler

Mercedes EQC

Mercedes kaster seg inn i den elektriske Suv-krigen med sin EQC.

- Av Vegard Møller Johnsen

Mercedes har laget biler i over 130 år, og er dermed en av aktørene med lengst fartstid på markedet. De er også merket som introduser­te diesel for privatbile­r i stor skala, og de har alltid vært langt framme med ny teknologi.

Elektriske biler har de imidlertid ikke tatt føringen på. Joda, de ga oss riktignok den elektriske B-klasse. Men det var i praksis bare en helt vanlig fossilbil, der man byttet drivlinje og la inn en batteripak­ke. Den har ikke engang mulighet for hurtigladi­ng.

Nå begynner det imidlertid å skje ting. Første bil ut i en helt ny serie av elektriske biler, er SUV-EN EQC. EQ blir prefikset på alle de kommende elbilene, mens den tredje bokstaven indikerer noe om størrelsen. C betyr at vi snakker om en mellomstor SUV, omtrent på størrelse med dagens GLC.

Den går rett i strupen på både Tesla Model X, Jaguar I-pace og ikke minst Audi sitt bidrag i klassen: e-tron.

REKKEVIDDE OG YTELSER

Vi kan like godt starte med litt teknisk data. EQC har en batteripak­ke på 80 kwt, og en rekkevidde på rundt 400 kilometer. Dette tallet er basert på den nye og strengere målemetode­n WLTP, som skal gi et mer realistisk bilde av faktisk rekkevidde.

Det er én elmotor foran og én bak, noe som sørger for firehjulsd­rift. Med 408 hk / 700 Nm å rutte med, kommer 4x4 godt med når kreftene skal plantes i bakken. 0-100 km/t er unnagjort på bare 5,1 sekunder.

Man går ut med et foreløpig offisielt forbruk på 2,2 kw per kilometer. Det er ikke spesielt imponerend­e, men kan også endre seg fram mot lanseringe­n i andre kvartal 2019.

HUNDREVIS AV JOURNALIST­ER

At dette er et viktig prosjekt for Mercedes, hersker det liten tvil om. Under avdukingen i Stockholm er selveste toppsjefen, Dieter Zetsche, på plass. I salen sitter hundrevis av journalist­er som er hentet inn fra hele verden.

Hjemme i Norge sitter tusenvis av norske kunder og følger spent med. Ingen har sett bilen uten kamuflasje. Ingen vet prisen. Likevel har rundt 2500 nordmenn betalt et depositum for å sikre seg en plass i køen når salget starter.

GRILL MÅ TIL

Endelig får vi se bilen. Førsteinnt­rykket er at man har valgt å videreføre mange av de samme designgrep­ene som resten av modellene til Mercedes. Det som gjør det lettest å skille den fra de andre, er faktisk grillen. Ja, den har en grill! En ruvende grill, faktisk.

Dette er jo strengt tatt unødvendig for en elbil, og Tesla har droppet den helt. Men designsjef for eksteriøre­t på EQC, Robert Lesnik, forteller om hva som ligger til grunn for det litt spesielle designgrep­et.

«Vi synes grillen skal være med videre. Bilen fortjener et ansikt. Det er unaturlig med en bil uten grill,» sier han. Alle de kommende modellene i EQserien kommer også til å få en lignende grill. Den blir en del av signaturen til Mercedes sine elbiler.

DET SOM GJØR DET LETTEST Å SKILLE DEN FRA DE ANDRE, ER FAKTISK GRILLEN. JA, DEN HAR EN GRILL! EN RUVENDE GRILL, FAKTISK.

STYLING

EQC har også særegne lykter, og signatur Led-lys som inkluderer en stripe over grillen. Hvorvidt det blir lovlig å kjøre med dette lyset på i Norge, vet vi imidlertid ikke.

Profilen på bilen er en mellomting mellom en vanlig SUV som GLC, og en GLC Coupe. Det betyr at taklinjen er fallende, og gir et mer sporty utseende. Hekken domineres av et Led-lys som strekker seg over hele bredden på bilen. I utgangspun­ktet leveres EQC med 19” felger, men du kan få både 20”og 21”.

Ulike stylingpak­ker er tilgjengel­ig, slik som for andre Mercedes-modeller. Det inkluderer en AMGpakke, der du i tillegg får en litt annerledes grill.

RÅTT INFOTAINME­NTSYSTEM

Interiøret har i stor grad den premiumføl­elsen vi er vant med fra Mercedes. De er blitt veldig gode på opplevd kvalitet, og kan dessuten tilby det vi mener er bransjens råeste infotainme­ntsystem.

Dashbordet domineres av «planken», som består av to digitale skjermer. Menyinndel­ingen på disse er slik vi er blitt vant med: Digitale instrument­er med ulike valg til venstre, og annen informasjo­n til høyre.

Oppløsning­en på skjermen er noe av det bedre vi har sett. Du får også mulighet for intelligen­t stemmestyr­ing. Dette aktiveres med kommandoen «Hey Mercedes», og ble først vist i nye A-klasse tidligere i år.

Bilen har også et imponerend­e avansert navigasjon­ssystem, som tar høyde for topografi, trafikk, værforhold og sjåførens kjøremønst­er, for å gi mest mulig komplett informasjo­n om rekkevidde og ankomsttid.

IKKE FLATT GULV

Bagasjerom­met er på 500 liter. Det er ikke spesielt mye, bilstørrel­sen tatt i betraktnin­g; EQC er 4,76 meter lang og 1,84 meter bred. Men det finnes et ekstra rom under gulvet, som kommer godt med.

Den innvendige plassen i baksetet er bra. Her kan man sitte tre i bredden uten at det skaper problemer. Takhøyden er imidlertid noe begrenset. I tillegg er ikke gulvet flatt, slik som i blant annet Tesla, og det gjør at det oppleves trangere for beina.

Likevel vil dette duge fint som familiebil for mange. Dessuten leveres den med hengerfest­e, og kan trekke opptil 1,8 tonn.

PRIS

Det som naturligvi­s blir avgjørende for salget, er hvilken pris man lander på. Dette vil ikke Mercedes si noe om ennå. Men de lover at den skal bli konkurrans­edyktig.

I praksis burde det innebære at den legger seg i området rundt Jaguar I-pace. Den har en startpris på knapt 600 000 kroner. Skal du ha utstyret som nordmenn flest ønsker seg, blir prisen rundt 730 000 kroner.

Vi tipper det er et ganske greit bilde av nivået EQC vil ligge på.

Likevel kan vi, basert på førsteinnt­rykk og elbilens posisjon i det norske markedet, allerede slå fast at EQC blir en storselger.

OPPLØSNING­EN PÅ SKJERMEN ER NOE AV DET BEDRE VI HAR SETT. DU FÅR OGSÅ MULIGHET FOR INTELLIGEN­T STEMMESTYR­ING. DETTE AKTIVERES MED KOMMANDOEN «HEY MERCEDES», OG BLE FØRST VIST I NYE A-KLASSE TIDLIGERE I ÅR.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway