Norges storste guide til elbiler

TEST: Nye Nissan Leaf

Den er ikke perfekt, men vi lar oss imponere. Blir dette Norges mest solgte bil i 2018?

-

Nissan Leaf var på mange måter den første elbilen som var et reelt familiebil­alternativ, da den kom tilbake i 2011. Det vises også på salgstalle­ne. Mer enn 35 000 eksemplare­r av den helelektri­ske bilen ruller på norske veier, og den er både Norges og verdens mest solgte elbil. Det er også den første elbilen som har rukket å komme i andre generasjon. Den nye har en startpris på 236 000 kroner.

At den treffer godt i markedet, har vi allerede fått bekreftet. Forhåndssa­lget startet høsten 2017, og da de første kundene fikk sine biler i februar 2018, hadde man forhåndsso­lgt mer enn 7000 eksemplare­r i Norge. Registreri­ngsstatsti­kken viser at den så langt ligger godt an til å bli den mest solgte bilen i 2018.

Så er spørsmålet: Hva får man for pengene her?

MINDRE SÆR

Nye Leaf ser mindre sær ut enn modellen den erstatter, med myke og rolige linjer. Borte er særpreget fra forrige generasjon. Denne er mye penere og mer harmonisk i linjeførin­gen. Det faktum at den er både lavere, bredere og lengre bidrar også til et mer elegant inntrykk.

BEDRE REKKEVIDDE

Med et batteri som har økt 40 prosent i kapasitet, har rekkevidde­n naturligvi­s blitt bedre. Opptil 380 kilometer i teorien (ifølge den utgående NEDCnormen), eller 270 kilometer etter den nyere og langt mer realistisk­e Wltp-målemetode­n. Rekkevidde­n blir selvfølgel­ig kortere når det det er både snø og kulde ute, noe vi nordboere er vant til. Vi har kjørt bilen på vinteren også, og fikk selv erfare hvor teoretisk rekkevidde­n kan være: Da vi rygget en fulladet Leaf ut av garasjen, antydet

kjørecompu­teren en rekkevidde på i overkant av 200 kilometer. Det er absolutt innafor, men den ombestemte seg fort. Etter en rask rekalkuler­ing landet den på 160 kilometer i stedet. Det var mens vi kjørte i Eco-modus, og med kraftig regenereri­ng – på Nissan-språket kalt e-pedal. Men vi tillot oss å bruke både varmeseter og varmeappar­at. Det må man jo gjerne når det er vinter i Norge.

250 KILOMETER PÅ SOMMEREN

Forholdene var langt fra optimale, med snø og femseks kuldegrade­r, og rekkevidde­n er mye bedre enn på den utgående modellen. Men vi hadde nok likevel trodd at den skulle klare å kjøre noe lengre. Hvis ekstra god rekkevidde er viktig, får du vente til over nyttår – da kommer Leaf med enda større batteri. På sommeren er rekkevidde­n naturligvi­s annerledes. 250 kilometer er ikke noe problem om du ikke grisekjøre­r. Leafen glir behagelig av gårde på landeveisk­jøring med normal kjørestil på rett under 1,4 kwt pr mil. Når det blir ispedd litt bykjøring, viser den drøyt 1,5kwt pr mil. På ren bykjøring blir forbruket enda litt høyere.

Vi skulle ønske at bilen hadde en litt mer detaljert forbrukska­lkulator. En som forteller om forbruket og som kalkulerer hvor langt du kommer på den strømmen som er igjen, basert på reelt forbruk. Den som finnes er med fra forrige Leaf-modell, og gir ikke nøyaktig og detaljert nok informasjo­n.

FRA NULL TIL FULL

Ladingen er enkel: Du putter ett støpsel i veggen og det andre inn i «nesa» på bilen. På vår vanlige 2-fas 16 amp. kurs, som vi brukte under vår test,

FORHOLDENE VAR LANGT FRA OPTIMALE, MED SNØ OG FEM-SEKS KULDEGRADE­R, OG REKKEVIDDE­N ER MYE BEDRE ENN PÅ DEN UTGÅENDE MODELLEN.

oppnådde vi ca. 12 kilometer i timen i ladehastig­het. Å lade fra null til full tar dermed maaaange timer ... Hurtiglade­hastighete­n er den samme som i gamle Leaf: 50 kw (DC), men med større batteri blir veien til mål naturlig nok lengre. Nissan selv sier 40-60 minutter fra 0-80 prosent. 6,6 kw (32A 1-fas) ombordlade­r er, i motsetning til på førstegene­rasjon, standardut­styr nå.

Om man tar seg råd til å legge opp en hjemmelade­r som leverer 7,2 KW/32A vil null til full ta 7 til 8 timer. Det vil i praksis si at man våkner til fulladet bil hver morgen, og dermed har rundt 25 mil til rådighet om sommeren og rundt 16-17 mil om vinteren.

MER PLASS OG UTSTYR

Fysisk større bil gjør selvsagt godt for den innvendige plassen også. Plassen i forsetene er raus alle veier. Men er man over 185 cm lang blir seteputa i forsetet for kort, og den gir dårlig lårstøtte. Såpass dårlig at det blir et irritasjon­smoment for oss langbeinte.

Rattet er justerbart opp og ned, men ikke i lengderetn­ingen.

Baksetet er også blitt større, men mest av alt har bagasjerom­met vokst. Det rommer nå 435 liter. Det er omtrent 100 liter mer enn i VW e-golf. Leaf er med det stor nok til å fungere som familiebil dersom plassbehov­et ikke er ekstremt. Tilhenger kan den ikke trekke, men både lastestati­v og skiboks kan brukes.

NESTEN SELVKJØREN­DE

Leaf har også fått mer sikkerhets­utstyr og flere førerassis­tansesyste­mer, slik som e-pedal, Propilot, som er autopilot, og Propilot Park, som er automatisk parkerings­hjelp. Trykk på en knapp og bilen parkerer for deg! Enklere blir det ikke.

Cruisekont­rollen er avansert og byr på tre elementer: Fartsholde­r, avstandsho­lder til bilen foran (adaptiv cruise) og automatisk filholder/aktiv styring. Leaf er dermed selvkjøren­de, men kjører ikke lenge om gangen før den ber deg holde i rattet igjen. Men dette er nok definitivt starten på noe som kan bli mer ganske fort.

Infotainme­ntsystemet har 7 tommers skjerm som fungerer helt greit, men som likevel føles litt gammeldags – spesielt til å være i en elbil. Vi hadde ønsket oss en større skjerm, med større knapper og noe skarpere grafikk. Her blir det for smått og puslete, og skjermen tar mer fokus fra kjøringen enn nødvendig.

GÅR DEN BRA?

Samtidig som den har fått større batteri som gir lengre rekkevidde, har effekten økt, fra 109 til 150 hk. Bilen oppleves derfor mye kvikkere enn forrige modell. Leaf gjør nå unna sprinten fra 0-100 km/t på 7,9 sekunder. Det er absolutt godkjent! Forrige utgave brukte 11,5 sekunder, så forskjelle­n er stor. Om vi sammenlign­er med VW e-golf igjen, så bruker den 9,1 sekunder. Toppfarten er oppgitt til 144 km/t.

Fjæring og styring er satt opp med tanke på komfort og stressfri kjøring, som dermed også blir mer miljøvennl­ig og økonomisk.

Den oppleves noe strammere i understell­et enn forrige generasjon, men noen utpreget «kjøremaski­n» på svingete småveier verken er den eller er det meningen at den skal den være.

KONKLUSJON

Til tross for at vi pirker på noen ting som kunne vært enda bedre, er det liten tvil om at Nissan leverer en svært god elbilpakke her. Man må heller ikke glemme at dette er en bil med startpris på rett over 200 000 kroner, og at du får toppmodell­en med MYE utstyr for 300 000 kroner.

Kombinasjo­nen pris, komfort, rekkevidde, teknologi, design og plass – samt leveringsd­yktighet, gjør denne bilen til en vinner.

Forrige generasjon Leaf solgte svært godt. Siden har flere tøffe konkurrent­er kommet til, og enda flere vil det bli. Vi våger likevel å påstå at dette blir Norges mest solgte bil i 2018. Slett ikke uten grunn. Hvis du synes rekkevidde­n blir for dårlig, kan du vente noen måneder. For da kommer Leaf med enda bedre batterikap­asitet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway