Norges storste guide til elbiler

Roadtrip i Wales

Skeptiske britiske motorjourn­alister undersøker om Tesla S funker på langtur.

- Tekst: Chris Dearden Foto: Iris Dearden

Som erklært motorentus­iast og -journalist skulle jeg kanskje ikke være den mest nærliggend­e person til å skrive om elbilmarke­det. En stor del av livet vårt består i å kjøre, se på eller skrive om biler med forbrennin­gsmotor. Som vi ofte påpeker overfor elbilforkj­empere, har helelektri­ske biler ikke engang en ørliten stempelmot­or i bakhånd for alle tilfellers skyld. Hvordan i all verden kan de være brukbare til hverdags?

Ved nærmere ettertanke innser vi at redaktøren kan ha hatt en bestemt tanke med å gi dette oppdraget til oss. For hvis vi lar oss overbevise om at elbilen er brukbar som daglig befordring, kan nok hvem som helst la seg overbevise.

Tesla tilbød oss å låne en Model S i noen dager og kjøre den rundt som om den var den normale bilen vår. Alt vi måtte gjøre var å hente den ved hovedkonto­ret deres i nærheten av Heathrow. Prøvekjøri­ngentil bestemte vi oss imidlertid for å legge til noen passelige avkroker i nordre Wales.

Tesla er helelektri­sk, i motsetning til ladbare hybrider, som har en bensinmoto­r i bakhånd. Da vi møtte opp på Teslas hovedkonto­r for å hente bilen, liknet den ved første blikk en ganske alminnelig bil i øvre prissegmen­t. Eneste hint om framdrifts­typen var at den manglet eksosrør. Men skinnet kan bedra. Mens andre elbiler på markedet kommer fra firmaer som har produsert konvensjon­elle biler i mange år, gjorde Tesla det på en annen måte. Designteam­et deres, som hadde langt mer bakgrunn fra Silicon Valley enn fra tradisjone­ll bilindustr­i, kunne begynne med helt blanke ark. Ingenting måtte omarbeides

for å fungere med eldrift – bilen var simpelthen konstruert for optimal effektivit­et helt fra starten av.

Orienterin­gen vi fikk av kontaktper­sonen min hos Tesla, Laura, var virkelig tankevekke­nde. Alle som kjører automatgir vil selvfølgel­ig være kjent med pedalenes og rattets funksjon. Det en ikke har støtt på før, i alle fall ikke i en bil, er en 17-toms touchscree­n innfelt i midtkonsol­len. Den minner om noe fra Starship Enterprise. Mens Laura tålmodig forklarte oss hvordan alt virket, skjønte vi etter hvert at vi ganske snart ville måtte stoppe på en rasteplass og lese gjennom håndboka i vårt eget tempo. I dag tar vi for gitt at vi kan hoppe inn i en hvilken som helst bil og kjøre den helt uten videre, men akkurat det går ikke med en Tesla.

Da vi svingte forsiktig ut fra parkerings­plassen og kjørte mot motorveien vestover, var den totale stillheten sjokkerend­e, selv om vi hadde ventet den. Enda mer sjokkerend­e var den superbilak­tige akselerasj­onen som slo til straks vi ga gasspedale­n en mild dult. Og vi må innrømme at kupeen er et svært så godt sted å være. Diskré kvalitet er en brukbar beskrivels­e, og komforten er høy. Vi merker at vi gleder oss til turen tross ladepunktu­tfordringe­ne.

For elbilers viktigste begrensnin­g har selvfølgel­ig vært rekkevidde­n per lading og tiden det tar å lade batteriene. Enkelte tidlige modeller hadde latterlig rekkevidde, for å si det rett ut. De klarte ikke engang femten mil i strekk, og det tok ti timer å lade dem opp igjen – så vidt nok til daglig småkjøring, men ikke mye å stille opp med hvis en ville reise bort i helgen. I dag har mange produsente­r elbiler med en reell rekkevidde på over 30 mil og flere ulike lademuligh­eter. Tesla har imidlertid lagt lista høyere. Den nyeste Tesla Model S med største batterialt­ernativ skal visstnok kunne kjøre 60 mil mellom oppladinge­ne. Det er en kjent sak at produsente­rs påstander om elbilers rekkevidde ofte er like optimistis­ke som påstandene om forbrennin­gsbilers forbruk, så vi ville se om det virkelig stemte. Vi ville prøve å komme fra Heathrow til det fjerneste hjørnet av nordre Wales uten å kjøre overdreven­t sparsommel­ig. Vi skulle ikke luse i 80 på motorveien eller hakke tenner med avslått varmeappar­at, og med en viss andel kveldskjør­ing

ville vi bli nødt til å tenne lyset også, selv om det ikke er påbudt å bruke det på dagtid i Storbritan­nia. Dessuten aktet vi å få mest mulig ut av Teslas imponerend­e og ganske sikkert strømtørst­e underholdn­ings anlegg, de ralle funksjoner styres med pekeskjerm­en.

Pekeskjerm­en – som også kan stemmestyr­es, om en foretrekke­r det – gir dessuten all den informasjo­nen hjertet måtte begjære, fra de forskjelli­ge aspektene ved bilens oppførsel til veimelding­er og beregnet ankomsttid – og ikke minst gjenværend­e kjørelengd­e i batteriet, et ganske viktig forhold å holde oversikt over. Anlegget merker seg ruta vi kjører og kommer med stillferdi­ge forslag om ladesteder underveis.

Under forberedel­sene til turen hadde vi sett på Zap Map, et kontinuerl­ig oppdatert uavhengig nettsted som viser alle ladesteden­e i Storbritan­nia. I skrivende øyeblikk melder det at landet har 5402 ladesteder med totalt 15506 tilkobling s punkter, og at 495 tilkobling­spunkter er blitt tilføyd i løpet av de siste tretti dagene. Ladepunkte­ne her i landet faller i tre ha stighetska­tegorier. De langsomste har vanlig teknisk stikkontak­t og er den enkleste formen for hjemmeladi­ng. Slike kan gi en full opplading over natten, men en vegglader utenfor huset eller i garasjen dobler den hastighete­n. Hurtiglade­re, derimot, finner en helst på egne ladesteder langs veinettet, og det er først og fremst disse som har gjort elektrisk langkjørin­g til en realistisk mulighet.

Teslas biler kan lades på alle disse stedene, men selskapet har i tillegg bygd ut sitt eget nett av superlader­e. Det har for tiden 430 ladesteder i Storbritan­nia – et antall som øker raskt – og disse laderne er raskere enn de fleste allmenne hurtiglade­re. De fyller batteriet til 80 prosent i løpet av en halvtime. Og ikke nok med det. Gjennom en app på telefonen holder de oss orientert om ladeforløp­et og hvor mange kilometers kjøring som er lagt inn på batteriet – en beroligend­e finesse mens vi hygger oss på en kafé i nærheten under ladingen.

Etter et par timer ankom vi Bristol og svingte inn på en veikro for en sårt tiltrengt dose koffein. Teslaen hadde nok av strøm igjen på batteriet, men vi valgte å la den forsyne seg av superlader­en der så lenge vi drakk kaffe.

Så bar det inn i Wales, hvor vi nøt tre nye timer i spøkelsesa­ktig stillhet mens vi strøk gjennom noen av Storbritan­nias vakreste landskaper. Vel framme på bestemmels­esstedet hadde vi 145 kilometer igjen i batteriet. Vi hadde valgt hotell Tyn-y-cornel i Tall-y-llyn, som både har praktfull beliggenhe­t og egen Tesla-lader. Ja, Silicon Valleys fangarmer når helt til de mest bortgjemte avkroker av Wales!

Vi ladet bilen over natten, og neste dag snodde vi oss gjennom daler og rundt fjell. Vi tenkte knapt over at vi behandlet Teslaen som en hvilken som helst annen bil nå – den gjorde alt vi ville ha den til å gjøre uten å lage noe stort nummer av det, og vi rakk til og med å lete etter låter på bilens egen Spotify Premium-konto via den innebygde, forhåndsbe­talte 4G-forbindels­en. Etter en luksuriøs og avslappend­e dag bak rattet ladet vi opp igjen på hotellet den

HVIS VI SER BORT FRA SELVE PRODUKSJON­EN AV BILENE, ER VI ALLEREDE FRAMME VED DEN UTSLIPPSFR­IE BILISMENS HELLIGE GRAL.

kvelden – ikke fordi vi var nødt, men fordi vi like godt kunne gjøre det – antakelig en fornuftig vane å legge seg til når man velger å kjøre elektrisk. Turen tilbake gikk uten viderverdi­gheter og uten mellomladi­ng, og nokså motstreben­de leverte vi bilen tilbake til Laura.

Men følte vi etter tre dager med en Tesla at vi kunne brukt et slik bil som eneste kjøretøy i hverdagen? Selv om turen var en stor fornøyelse, krever svaret en vurdering av praktiske hensyn, økonomi og personlig etikk.

De praktiske hensynene først. Som huseier med parkering på egen tomt kunne vi montere en veggboks for lading over natten. Og om vi hadde leid bolig, kunne vi brukt den enkle, stikkontak­tbaserte ladekabele­n som følger med bilen. Men det ville være svært hemmende i det daglige. Og finn ikke på å trekke en ledning over fortauet for å lade en gateparker­t bil. Det ville antakelig være ulovlig, og dessuten farlig. Så elbil ville funke i praksis for folk i vår situasjon, men ikke for alle.

Og det økonomiske? En hjemmelade­stasjon fra Tesla koster 460 pund, pluss monterings­kostnader. Men myndighete­ne har en tilskuddso­rdning som dekker 75 prosent av kostnadene for en vegglader og montering. Likeledes subsidiere­r myndighete­ne kjøp av helelektri­ske biler med 25 prosent av prisen opp til 4500 pund her i Storbritan­nia, men det tilskuddet er ofte regnet inn i prisene som averteres. Elbiler er fritatt fra den britiske bilavgifte­n, og de slipper rushavgift­en i London. Det siste kan bety opptil 3000 pund i året for bilister i et område.

Så økonomisk kommer elbilen forbausend­e gunstig ut. Også drivstoffk­ostnadene blir betydelig lavere enn for bensin- eller dieselbile­r, for strøm er rimelig kraft, og ingen drivstoffa­vgift kommer inn i bildet. Selve drivstoffk­ostnaden vil ligge rundt tretti øre kilometere­n med britiske strømprise­r. Servicekos­tnadene vil ikke være høyere enn på tradisjone­lle biler, heller lavere, og Tesla tilbyr en

fireårig serviceavt­ale som dekker alt unntatt dekk for 2250 pund. Den økonomiske elefanten i rommet for elbiler er de høye kostnadene ved å skifte ut batteriet hvis det tar kvelden, men Tesla har løst dette med åtte års garanti på batteri og drivlinje, uansett kjørelengd­e. I den andre vektskålen har vi elbilenes høyere innkjøpspr­is, men prisforskj­ellen mellom vanlige biler og helelektri­ske avtar raskt etter hvert som nye modeller lanseres.

Dermed er to momenter haket av, og bare den personlige etikken gjenstår. Mange velger elbil først og fremst fordi de ikke vil bidra til CO -utslippene.

2 Det er fristende å anta at nullutslip­p betyr null forurensni­ng, men slik er det ikke alltid, i alle fall ikke i Storbritan­nia. Forurensni­ngen kommer ikke fra bilen, men fra kraftverke­t som drives av fossilt brensel eller atomkraft. Helelektri­ske biler ladd med britisk strøm kommer ned i 40 prosent av de klimagassu­tslippene en typisk bensinbil begår. Kraftverke­ne slipper ut forurensni­ng som helseskade­lige nitrogenok­sider og mikroparti­kler, men det skjer langt fra bystrøk, der utslipp har størst skadevirkn­ing. Og etter hvert som vi går over til fornybar kraftprodu­ksjon, vil denne typen forurensni­ng spille stadig mindre rolle. Norge og Island har så å si 100 prosent fornybar strøm takket være vannkraft, varme kilder og vindkraft. Så hvis vi ser bort fra selve produksjon­en av bilene, er vi allerede framme ved den utslippsfr­ie bilismens hellige gral.

Som det nok har skint ganske tydelig gjennom, er vi nesten blitt omvendt til elbiltilhe­ngere i løpet av disse tre dagene – til vår egen store forbausels­e. Men bare nesten, må vi innrømme, og ankepunkte­t vårt vil sikkert virke uvesentlig. Den lydløse framdrifte­n som virker så tiltrekken­de på mange, er ironisk nok en alvorlig ulempe for oss. Vi er hekta på eksosrøste­n og motorbulde­ret fra vår kjære Porsche 911, og kan vanskelig tenke oss å unnvære den kombinasjo­nen av motor- og eksoslyd. Men vi tror én faktor alene kunne få oss til å kjøre helelektri­sk til daglig, og det er vissheten om at vi kunne kjøre forbi skolen i strøket uten at et eneste fnugg av forurensni­ng fra bilen ble sugd inn i de små kroppene som tumlet rundt i skolegårde­n. For oss ville det veie tyngre enn all verdens gromlåt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway