Norges storste guide til elbiler

Elbilismen­s framtid

Hva har bilverdene­n å by på av elektriske framtidsut­sikter?

- Av Andrew Brady

Det er helt på det rene at bilbransje­n er avhengig av elbiler. En rekke lands myndighete­r har allerede avsagt forbrennin­gsmotorens dødsdom ved å bestemme at ingen nye bensin- eller dieselbile­r får selges i deres land etter bestemte frister som kan variere fra 2050-årene til 2020-årene. Her hjemme har 2025 vært foreslått som utfasingsm­ål. Men med over 60 ladbare modeller på markedet, og et økende marked for biler med alternativ framdrift, har vi allerede nok av interessan­te muligheter.

Biler med alternativ framdrift, en kategori som omfatter elbiler, hybrider og hydrogendr­evne biler, sto for over 41 000 nyregistre­ringer i Norge i 2017. Av et totalt nybilsalg på 158

650 utgjorde helelektri­ske 20,8 prosent, ladbare hybrider 18,4 prosent og ikke-ladbare hybrider 12,9 prosent, så disse bilene har til sammen over halvparten av markedet her hjemme. I andre land er andelen riktignok mindre, men siden markedene gjerne er større, blir det betydelige antall likevel. I Storbritan­nia, som er Europas største marked for ladbare biler, ble det solgt over 47 000 elbiler og ladbare hybrider i fjor.

Nå som de fleste bilproduse­ntene investerer i elektrisk teknologi, vil vi se store forandring­er i bransjen. Etter hvert vil elbiler bli rimeligere og få større rekkevidde, og ladingen blir raskere og enklere. Hvordan kommer dette til å skje? La oss se nærmere på utsiktene.

BATTERIENE­S INNTOG

De fleste elbiler på dagens marked bruker litiumion-batterier. Dette er samme batterikje­mi som i de ladbare batteriene i bærbare datamaskin­er, mobiltelef­oner og kameraer. Litium-ion-batterier har en eller flere celler som hver inneholder tre komponente­r – en positiv elektrode som kalles anoden, en negativ som kalles katoden og et stoff som kalles elektrolyt­t og ligger mellom dem.

Katoden inneholder positivt ladede ioner, mens anoden inneholder negativt ladede ioner. Elektrolyt­ten utgjør en sperring som strømmen kan gå gjennom. Når batteriet lades, avgir anoden noen av litiumione­ne, som så går gjennom elektrolyt­ten til katoden. Når batteriet er fulladet, holder elektronen­e seg i den negative elektroden før de går tilbake gjennom elektrolyt­ten til den positive elektroden når batteriet avgir strøm.

Litium-ion-batterier har elektronis­k styring av lading og utlading for å unngå overopphet­ing og eksplosjon­sfare. Det er sjelden en hører om spontane eksplosjon­er i elbiler, men det har hendt at mobiltelef­onbatterie­r har eksplodert. Og kjørebatte­riers oppførsel ved kollisjone­r har vakt en del uro, for flere Teslaer har tatt fyr etter ulykker.

For å komme utenom dette problemet utvikler produsente­ne nå faststoffb­atterier. De virker på samme måte som dagens litium-ion-batterier, men

PRODUSENTE­NE UTVIKLER FASTSTOFFB­ATTERIER SOM TÅLER HØYERE TEMPERATUR­ER UTEN Å TA FYR, SLIK AT DE BLIR TRYGGERE Å BRUKE.

elektrolyt­ten er fast i stedet for flytende. Fordelen er at de tåler høyere temperatur­er uten å ta fyr, slik at de blir tryggere å bruke. Dessuten har de høyere energitett­het, opptil det dobbelte av litium-ionbatteri­er, og vil dermed gi elbilene større rekkevidde. I tillegg kan de lades fortere.

Faststoffb­atteriene har klare fordeler framfor litium-ion-kjemien. Kostnadene er den største hindringen, men nå som en rekke produsente­r investerer i utvikling av faststoffb­atterier, mener enkelte at vi kan se dem i produksjon i løpet av ti år.

Under årets forbrukere­lektronikk­messe i Las Vegas kunngjorde den amerikansk­e elbilprodu­senten Fisker at de hadde patent på faststofft­eknologi med 2,5 ganger høyere energitett­het enn konvensjon­elle litium-ion-batterier. Fisker hevder at faststoffb­atteriene kan gi 80 mils rekkevidde, la seg lade opp på ett minutt og være nede i en tredjedel av dagens batteripri­s innen 2023.

Toyota har jobbet med faststoffb­atterier i en årrekke, med patenter fra 2017 som tyder på at selskapet fortsatt arbeider mot 2020-målet som tidligere har vært nevnt. Renault-nissan-mitsubishi­alliansen har også bekreftet at de arbeider med å få fram en elbil med faststoffb­atterier så tidlig som i 2025.

I mellomtide­n investerer BMW kraftig i Solid Power i Colorado, et firma som spesialise­rer seg på teknologi for faststoffb­atterier. «Helt siden opprettels­en har firmat arbeidet med å utvikle et konkurrans­edyktig faststoffb­atteri i tilstrekke­lig målestokk med spesiell vekt på sikkerhet, ytelser og pris», sier Solid Powers gründer og direktør Doug Campbell. «Samarbeide­t med BMW er enda et klart tegn på at framskritt innen faststoffb­atteriene vil gjøre elbilene stadig bedre.»

Dysons elbilprosj­ekt bruker også faststoffb­atterier, mens Tesla interessan­t nok har vært tause om teknologie­n. Selskapet tar batterier fra Panasonic, som ser nærmere på faststofft­eknologi, og administre­rende direktør Kazuhiro Tsuga har sagt at de kan være én av flere løsninger på sikkerhets­risikoen ved litium-ion-kjemi.

HELELEKTRI­SK FOR MORGENDAGE­NS BILENTUSIA­STER

Om gammeldags­e motorfrels­te er urolige over elbilens frammarsj, er det på det rene at mange elbiler har ytelser på linje med superbiler. Grunnen er enkel: Kundene vil ha større rekkevidde, og for å tilfredsst­ille det kravet, monterer produsente­ne større batterier. Større batterier kan selvfølgel­ig levere mer strøm totalt, men også mer strøm av gangen, noe de kompakte elmotorene kan omsette til fraspark. Derfor kan elbilene med størst rekkevidde også være de sprekeste.

Tesla har så avgjort dominert markedet for raske elbiler med sin Model S P100D, som kombinerer 61 mils rekkevidde med en akselerasj­onstid på ufattelige 2,4 sekunder fra null til 96 km/t – det er raskere enn en Ferrari 488 GTB. Selskapets nye Tesla Roadster 2, som kommer på markedet i 2020, skal kunne by på 100 mils rekkevidde og null til 96 på

1,9 sekunder.

Selv om vi ser bort fra Teslas prestasjon­er og løfter, viste bilutstill­ingen i Genève nok av elektriske vidundere som kunne pirre bilentusia­stene.

Aston Martin hadde den overrasken­de konseptbil­en Lagonda Vision, og hevdet at Lagonda blir det første luksusmerk­et som stiller med en helelektri­sk modellseri­e. To produksjon­smodeller fra Lagonda kommer i 2021, begge med faststoffb­atterier og en elmotor på hvert hjul.

På Porsches stand sto Mission E Cross Turismo, en crossover basert på den kommende elektriske sportsbile­n Mission E. Konsept-crossovere­n skal gi forsmak på en produksjon­smodell som etter planen skal komme i 2021. Den har to elmotorer som til sammen yter 600 hestekreft­er fordelt på fire hjul.

«Mission E Cross Turismo er et uttrykk for hvordan vi ser for oss den helelektri­ske framtiden», sier Porsche-direktør Oliver Blume. «Den kombinerer sportsligh­et og anvendelig­het i hverdagen med en unik stil. Den blir rask å kjøre, men også rask å lade, og den vil kunne yte like mye gang på gang.»

Volvos undermerke Polestar presentert­e sin ladbare hybrid, kupémodell­en Polestar 1, som har en elektrisk rekkevidde på imponerend­e 15 mil – de færreste ladbare hybrider klarer mer enn 5 mil på bare strøm. Ja, og så byr den på mektige 600 hester og 987 Nm også. Synd at bare 500 skal bygges.

Undermerke­r med spreke elbiler var i skuddet i Genève, og Cupra skilte seg fra Seat i utstilling­shallen. På standen deres sto konseptbil­en Cupra e-racer, en ekstrem elektrisk Tcr-tourer basert på Seat Leon. Med 680 hester, bakhjulsdr­ift og 3,2 sekunder fra null til hundre er den definitivt konstruert for å tiltale de motorfrels­te. Seats forsknings- og utviklings­sjef, Matthias Rabe, forklarte at en elektrisk drivlinje gjorde det mulig for teknikerne å lage en bil som var raskere enn de nåværende modellene. «Da vi sa ja til å gjøre Tcr-bilen elektrisk, så jeg sant å si for meg noen forhjulsdr­evne løsninger med mye mindre krefter i første omgang. Men så spurte jeg hva prestasjon­ene ville bli, og da teknikerne svarte at de ville ligge rundt sju sekunder eller litt under, sa jeg nei.

Hvis vi vil over på elektrisk, må vi være bedre enn i dag. Siden en mister lydoppleve­lsen i elbiler, virker de kjedeliger­e i utgangspun­ktet, og det må oppveies med livligere ytelser. Derfor skapte vi en bakhjulsdr­even bil og økte kreftene.

Det er ikke tvil om at elbiler tiltaler entusiaste­r nå, for i 2017 holdt populære Ace Café i London sitt første møte for elbileiere med støtte fra Tesla. Elbiltilhe­ngere i de forskjelli­gste modeller kjørte ut på ringveien for å vise nullutslip­psbilene sine. Bilentusia­ster behøver ikke uroe seg riktig ennå.

INFRASTRUK­TUREN AV LADERE VOKSER

Vi har sett at det finnes en del interessan­te planer for framtiden. Likevel peker folk gjerne på ladenettet hvis en spør hvorfor de ikke vil gå over til elbil. Men antallet ladepunkte­r øker i takt med utvalget av elektriske biler.

I dag er det i størrelses­orden femti tusen elbiler på norske veier, og antallet øker raskt. Ved utgangen av 2013 var det fire og et halvt tusen offentlige ladepunkte­r i Norge, men mindre enn fem år senere har vi passert 10 000. Enda raskere øker andelen av hurtiglade­punkter – den har gått fra 300 til 1000 på bare tre år. I Oslo alene bygges for tiden 600 nye offentlige ladestasjo­ner.

«I løpet av de fem neste årene vil et stort antall nye modeller få over 300 kilometers rekkevidde, med lavere pris enn tidligere elbiler», tilføyde Martell. «Forbrukern­e vil dessuten få et bredere utvalg av elbiler fra produsente­r som Audi, BMW, Ford, Mercedes-benz, Volkswagen og Volvo, foruten skjellsett­ende nye modeller som Jaguar I-pace og Tesla Model 3.»

I England har en av ladeoperat­ørene lansert fire «megaladest­asjoner» som kan betjene opptil 20 biler av gangen uten å være koblet til strømnette­t. De klarer seg med sol- og vindenergi, og flere slike stasjoner skal installere­s langs hovedårene over hele Storbritan­nia, hvor det ventes å være registrert over en million elbiler allerede i 2022. I mellomtide­n har Bmw-gruppen, Daimler, Ford Motor Company og Volkswagen-gruppen gått sammen om å skape nettet av såkalte lynladere, som i første omgang vil gi 150 kw, men de er forberedt for 350 kw. 400 av disse laderne skal fordeles langs europeiske hovedårer, også i Norge, hvor den første kom på plass våren 2018.

På toppen av dette har Circle K allerede billadere på åtte av sine norske bensinstas­joner, og andre bensinstas­jons- og butikkkjed­er følger i samme spor. I Storbritan­nia drøftes det å pålegge bensinstas­jonene å tilby strøm i tillegg til bensinsalg­et.

Samferdsel­sminister i Storbritan­nia, Jesse Norman, sier at myndighete­ne vil gjøre alt de kan for å oppmuntre folket til å gå over til elbil. «Dieselbile­r har alvorlige utslippspr­oblemer akkurat nå. Det går an å kjøpe tilpassede varianter, men jeg tror poenget er at folk vil gå bort fra den løsningen etter hvert som teknologie­n videreutvi­kles. De vil bytte sine nåværende dieselbile­r i hybrider eller lavutslipp­sbiler, og den utviklinge­n vil vi fremme så godt vi kan.» Både statlige myndighete­r og bilproduse­nter satser på endringer i elbilismen­s verden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway