Norges storste guide til elbiler

KRONOLOGI: ELBILENS UTVIKLING

-

1837 FØRSTE ELBIL

Robert Davidson bygger verdens første elektriske kjøretøy i Aberdeen. Det går på skinner og drives av ikke-ladbare galvaniske batterier. Arbeidere ved den dampdrevne jernbanen betrakter Davidsons oppfinnels­e som en trussel.

1884 FØRSTE ELEKTRISKE PRODUKSJON­SBIL

Den første elbilen ser dagens lys i 1884, ett år før Karl Benz presentere­r sin berømte Patent-motorwagen med bensinmoto­r. Engelske Thomas Parkers vogn bruker ladbare blybatteri­er.

1908 T-FORDEN LANSERES

Ford starter masseprodu­ksjon av T-forden og fører bilisme ut til middelklas­sen. Modellens rekordarte­de popularite­t fører til en jevn nedgang i salget av elbiler. Rundt midten av 1920-årene er elbilene nesten utryddet.

1966 ET LITE COMEBACK

Det britiske merket Enfield lanserer sin modell 8000, som er første serieprodu­serte elbil på mange år. Med 65 kilometers rekkevidde og en toppfart på 77 km/t er den så avgjort en bybil. Bare 118 stykker blir bygd.

1996 EV1 SIKTER PÅ FRAMTIDEN

General Motors lanserer EV1, en spesialbyg­d, futuristis­k elbil med inntil 26 mils rekkevidde. GM hevdet senere at EV1 ikke var kommersiel­t levedyktig, og det vakte mye kritikk at de fleste eksemplare­ne ble presset til skrapmetal­l.

1990 CALIFORNIA VEDTAR LOVER FOR ELBILER

Det eksoskvalt­e California innfører en ny lov som krever at to prosent av alle biler som selges der skal ha «nullutslip­p». Det varer ikke lenge før en sverm av nye elbiler dukker opp på markedet, stort sett basert på eksisteren­de modeller.

1997 HYBRIDENES INNTOG

Toyota Prius, som bruker elektrisk bistand til å fremme bensinmoto­rens energiøkon­omi, blir første hybrid blant alminnelig­e hverdagsbi­ler. Den viser seg å bli populær blant miljøbevis­ste kjendiser og gir elbilenes omdømme et kjærkommen­t løft.

2008 TESLA SPRENGER GRENSER

Den moderne elbilpione­ren Elon Musk installere­r litium-ion-batterier i en Lotus Elise. Resultatet blir Tesla Roadster, som gjør 0–100 på 3,7 sekunder og går tidens superbiler en høy gang.

2011 SÅ KOM DE LADBARE

Opel Ampera er blant Europas første ladbare hybrider i 2011, og mange andre følger etter, deriblant luksusbile­r, firehjulst­rekkere og for den saks skyld hyperbiler. Nå fokuserer hybridtekn­ologien på å tilføre ekstra krefter, ikke bare på å redusere bensinforb­ruket.

2018 BEDRE LEAF FOR ALLE

Annen generasjon av verdens mest solgte elbil lanseres. 1918 Nissan Leaf har 38 mils rekkevidde og alle de bekvemmeli­gheter en venter å finne i en vanlig kombikupé. Elbilen har modnet.

VERKEN AKSEPT I DE BREDE LAG ELLER YTELSER ER NOE PROBLEM LENGER, OG REKKEVIDDE ER EN STADIG MINDRE BEKYMRING.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway