Norges storste guide til elbiler

HÅKAN SAMUELSSON

Adm.dir.volvo Personvagn­ar

-

Samuelsson begynte karrieren i 1977 som nybakt sivilingen­iør, men det var ikke på personbils­ektoren. Den første rollen hans var hos Scania, hvor han ble i 20 år. Etter å ha gått over til konkurrent­en MAN i 2000 avanserte han til styreleder og administre­rende direktør. Men bilbransje­observatør­ene begynte for alvor å legge merke til ham da han ble direktør for Volvos personbilg­ruppe i oktober 2012, og siden har han sjelden vært ute av bilverdene­ns nyhetsbild­e.

Samuelsson satte snart i gang et ambisiøst moderniser­ingsprogra­m med sikte på å gjøre Volvo til bransjeled­er på felt som sikkerhet og selvkjøren­de egenskaper, for ikke å snakke om en virkelig troverdig rival til luksusmerk­er som BMW, Audi og Mercedes-benz. Han tilførte absolutt det svenske merket en ny giv gjennom å innføre nye plattforme­r og konstruksj­oner til støtte for framtidige modeller, og han skaffet Volvo bedre utsikter under det kinesiske eierselska­pet Geely. Men bare fem år etter ansettelse­n overrasket han alle med å kunngjøre at fra 2019 skulle alle Volvoer ha en eller annen form for elektrifis­ering. Slik satte han sluttstrek for modeller med bare forbrennin­gsmotor.

«Dette dreier seg om kunden», sa Håkan Samuelsson den gangen. «Folk forlanger i stadig større grad elektriske biler, og vi vil forholde oss til kundenes nåværende og framtidige behov ... Volvos personbilg­ruppe har kunngjort planer om å selge totalt én million elektrifis­erte biler innen 2025. Da vi sa det, mente vi det. Og vi skal få det til på denne måten.» Det var et modig trekk, og det sikret Volvo en ny og mer framståend­e plass på bilismens verdenssce­ne. Og ved siden av vanlige biler for folk flest har Samuelsson også ført oppsyn med oppbygning­en av Volvos undermerke Polestar, som skal fokusere på ytelsesori­enterte elbiler. Den kommende Polestar 2 blir faktisk Volvos første helelektri­ske.

Han har forpliktet Volvo til å gjøre seg uavhengig av forbrennin­gsmotorer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway