Norges storste guide til elbiler

CARLOS GHOSN

Adm.dir. Renault-nissan-mitsubishi-alliansen Han har snudd lykken for Renault og Nissan og ledet elbilsatsi­ngen deres.

-

Carlos Ghosn, som i dag er styreforma­nn og direktør for Renault-nissan-mitsubishi-alliansen, har hatt en strålende karriere i bilbransje­n. Etter nesten 20 år hos dekkfabrik­anten Michelin ble han utnevnt til underdirek­tør for Renault i 1996, og tre år senere begynte han som driftssjef i Nissan da alliansen ble dannet. I 2001 var han administre­rende direktør, men tiden hans hos Renault og Nissan hadde ikke vært uten utfordring­er. Begge konsernene trengte en aggresiv omstruktur­ering for å bli lønnsomme igjen, noe Ghosn løste med å nedlegge fabrikker, si opp arbeidere og innføre drastiske forandring­er i arbeidsmet­odene, en linje som ga ham tilnavnet «Le kostnadsku­tter». Men metoden hans virket, og den skulle føre til en ren revolusjon når det gjaldt å gjøre elbiler tilgjengel­ige og rimeligere.

Ghosn var en av de viktigste opphavsmen­nene bak strategien Renault kunngjorde i 2009, der konsernet bandt seg til å føre en rekke elbiler ut på markedet bare tre år senere. I 2016 viste tall at én av fire elbiler solgt i Europa bar Renault-merket. Og så var det naturligvi­s Nissan Leaf, en modell som plasserte selskapet helt i spissen av elbilsalge­t. Enkelte bransjeobs­ervatører hevder at Ghosns «gjenoppliv­ingsplan» for Nissan på begynnelse­n av 2000-tallet reddet konsernet, og det var en enestående snuoperasj­on å kunne varte opp med verdens mestselgen­de elbil.

Og Ghosn er ikke ferdig. Det framgår tydelig av annengener­asjons Leaf, fokuset på felt som energiprod­uksjon og bilens funksjon som energilagr­ing for strømnette­t, og Nissans deltakelse i Formel E i 2018/19. Det er få som har gjort så mye for elbilene.

DET VAR EN ENESTÅENDE SNUOPERASJ­ON Å KUNNE VARTE OPP MED VERDENS MESTSELGEN­DE ELBIL.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway