Norges storste guide til elbiler

JEAN TODT

Presidentf­orfederati­oninternat­ionaledel’automobile

-

I og med at motorsport tradisjone­lt er en høyoktanaf­fære hvor det gjelder å tyne mest mulig energi ut av fossilt drivstoff for å få høye ytelser, kan det virke underlig å ha det med her. Men siden 2009 harjean Todt vært leder for motorsport­ens styringsor­ganisasjon FIA – Federation Internatio­nale de l’automobile – og i den rollen har han hatt ansvar for en ganske betydelig forvandlin­g i forbindels­e med innføringe­n av den elektriske klassen Formel E. Det var Todt som framla ideen i 2011, og det første løpet fant sted i Beijing bare tre år etter. «Formel E er en perfekt demonstras­jon av ny elbiltekno­logi», har han senere sagt, «og det tiltrekker mer og mer interesse for bred overgang til miljøvennl­ige transportl­øsninger i bymiljøer rundt om i verden.» Med løp i en rekke byer over hele kloden har klassen tiltrukket de største navnene fra bilbransje­n, med Renault, Jaguar og Audi blant de etablerte teamene, og de får etter hvert selskap av konkurrent­er som BMW, Porsche og Nissan.

Jean Todt har motorsport i blodet. Han begynte karrieren som kartleser i rally i 1966. Han har sittet ved siden av noen av de virkelig store i sporten, og i 1981 var han Guy Frequelins makker da de sikret Talbot verdensmes­tertittele­n som produsent av rallybiler. Det året la Todt opp som kartleser og ble utnevnt til direktør for Peugeot-talbot Sport. Merket vant mange rallytitle­r mens han satt med ansvaret, for ikke å nevne seiere i Paris-dakar-rallyet og Le Mans i 1992. Mange forbinder ham først og fremst med rollen hos Ferrari, der han hadde æren for å få Michael Schumacher inn på laget, og med de fem F1-titlene som fulgte.

Foreløpig kan vi glede oss til de teknologis­ke nyvinninge­ne som vil dryppe ned fra Formel E til hverdagsbi­ler, og siden Jean Todt klarte å åpne seg for elbilismen­s framtid og forandre motorsport­ens ansikt, fortjener han i høyeste grad anerkjenne­lse.

Motorsport­ens framtid under Todt vil akselerere gatebiltek­nologien også.

FORMEL E ER EN PERFEKT DEMONSTRAS­JON AV NY ELBILTEKNO­LOGI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway