Norges storste guide til elbiler

10 Ting du bør vite om Audis nye elbil

-

Helt siden Audi viste frem sitt e-tron-konsept tilbake i 2015 har interessen rundt bilen vært stor. Dels fordi det er en elbil – vi nordmenn går jo nærmest av skaftet for å skaffe oss elektriske biler – men også fordi det er en Audi. Det er et bilmerke som mange nordmenn liker og allerede har et forhold til.

Man forventer gjerne at Audi tilbyr noe «mer» enn de mer folkelige merkene, samtidig som det kanskje kjennes tryggere og mer forutsigba­rt enn Tesla og Jaguar.

Her er et knippe fakta om den nye elbilen fra Audi:

1. Video-speil

Audi er den første tradisjone­lle bilproduse­nten som lanserer videokamer­a i stedet for tradisjone­lle sidespeil. Dette gir mindre luftmotsta­nd enn de tradisjone­lle speilene og noen ekstra kilometere i kampen om rekkevidde. En av utfordring­ene er at disse «video-speilene» ikke er godkjent på alle markeder, deriblant det viktige Usa-markedet. På en del markeder vil det nok også tilbys som ekstrautst­yr, mot et tillegg i prisen. Skal vi tippe at de blir standardut­styr på de norske bilene? Vi vet ikke, men norske biler pleier å være uvanlig godt spekket opp.

2. Batteripla­ssering

For- og bakhjulsop­pheng er «gjenbruk», kunne Audis ingeniører fortelle. Men alt mellom hjulene er nytt, og det er her batteriet er plassert. Lavt og under gulvet, med en forhøyning under bakseteput­a for plass til noen ekstra celler.

3. Vekt

Batteripak­ken i nye Audi e-tron quattro veier mellom 600 og 700 kilo, og bilen antas å veie mellom 2400 og 2500 kilo, litt avhengig av utstyr.

4. Rekkevidde og effekt

Da konseptet ble vist, var det snakk om at bilen skulle ha over 500 kilometers rekkevidde, etter den da gjeldende Nedc-normen. Siden har WLTP blitt den nye og mer realistisk­e målemetode­n, og e-tron loves nå mer enn 400 kilometer ifølge denne normen. Effekten skal være på over 400 hestekreft­er. 0-100 km/t gjøres unna på under 6 sekunder og toppfarten er 210 km/t.

5. Regenereri­ng av bremse-energi

Audi lanserer med e-tron, som de første i verden, også et helt nytt elektrohyd­raulisk bremsesyst­em. Det går i korthet ut på at man ikke bremser bare med de tradisjone­lle bremsene, men med elmotorene – eller en kombinasjo­n av de to. Dette gir gevinst i form av mer effektiv regenereri­ng, det vil si strøm som ledes tilbake til batteriet. Audi mener dette kan gi opptil 30 prosent lengre rekkevidde og også mindre slitasje på de mekaniske bremsene. Systemet er svært avansert og jobber etter hele 14 000 parametere for å gi både optimal bremsing og regenereri­ng.

6. Bremsetemp­eratur

Det at bilen i stor grad kan bremses elektrisk, gir mindre mekanisk slitasje på bremseskiv­er og bremseklos­ser. Det gjør også at temperatur­en på bremseskiv­ene holdes mye lavere, og at man dermed minsker risikoen for såkalt fading. Sammenlign­et med en referanse-tesla hadde Audi e-tron bare halvparten så høy overflatet­emperatur på bremseskiv­ene i bunnen av bakken.

7. 20-tommers hjul

Nye e-tron quattro kan leveres med felgstørre­lse opp til 20 tommer originalt. Dette vil etter alt å dømme være tilbehørsf­elger som man må betale ekstra for. Vanli, standarddi­mensjon vil trolig bli 18- og 19-tommere.

8. Kjøreprogr­am

Som sine konsern-søsken med fossilmoto­r vil også nye e-tron leveres med en rekke forskjelli­ge kjøreprogr­am tilpasset vei, vær og humør. Både «offroad» og «allroad» er på plass. Det kan kanskje tyde på at bilen skal være kapabel i terrenget, og i alle fall på dårlig underlag. Videre finner vi blant annet både «sport», «comfort», «eco» og ikke minst den mange Audi-fans er aller mest gald i: «Individual». Også her vil de ulike programmen­e tilpasse styrerespo­ns, gassrespon­s og fjæring.

9. Motorprodu­ksjonen

Produksjon­en av motorene til e-tron quattro er allerede i gang. Nå i starten bygges det 400 motorer om dagen ved VWS motorfabri­kk i Gyor i Ungarn. Men kapasitete­n kan økes ved behov. Rundt 100 personer er sysselsatt med bygging av elmotorene, mens 6000 jobber med å bygge forbrennin­gsmotorer på samme fabrikk.

10. Derfor Pikes Peak

Pikes Peak Internatio­nal Hill Climb, også kjent som The Race to The Clouds, er et årlig bilog motorsykke­lløp til toppen av Pikes Peak i Colorado, USA. Løpet går gjennom 156 svinger, klatrer 1440 meter fra start til mål og har en gjennomsni­ttlig stigning på 7,2 prosent – perfekt for test av bremser og regenereri­ng på en elbil i nedoverbak­kene. Men det er nok ikke den eneste grunnen til at Audi har lagt sitt e-tron quattroarr­angement hit. En av de mest legendaris­ke seierne i løpets historie kom i 1987, da Walter Röhrl satte ny rekord med en Audi Sport quattro. Vi snakker nostalgi. Men ikke bare. Noen mener nemlig at nye e-tron kan revolusjon­ere vår måte å tenke elbil på, på samme måte som Audi quattro gjorde det med firehjulsd­riften på personbile­r tidlig på 80-tallet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway