Norges storste guide til elbiler

Slik kommer du langt – også på vinteren

-

Nå går vi mot høst og vinter, og da er det ekstra viktig for elbileiere å være forberedt på hva som kommer. Kulde, snø og slaps har nemlig en lite gunstig effekt på rekkevidde­n. Her er noen tips til hvordan du kan planlegge og sørge for best mulig rekkevidde i vinterhalv­året:

Sett på forvarming før du kjører

De fleste moderne elbiler kan tidsinnsti­lle forvarming en stund før du kjører, helst når du står på lading. Da bruker du ikke batterikap­asitet på oppvarming og kan sette deg inn i en varm og isfri elbil hver morgen.

Bruk setevarme

Bruk av setevarme, rattvarme og varmetråde­r i front- og bakrute er mer energieffe­ktivt enn varmeappar­atet. Noen modeller har mulighet til å varme opp kun førerplass­en, selv på elbiler med varmepumpe. Sjekk hva din elbil har av utstyr i vinterpakk­en.

Parker innendørs

Om du har mulighet, er det en fordel å parkere innendørs i oppvarmet garasje. Da blir ikke batteripak­ken kald og rekkevidde­n blir lengre.

Tilpass kjørestil etter forholdene

Er det snø og is på veiene er det uansett lurt å senke farten og kjøre forsiktig. I tillegg bruker du mindre energi og øker rekkevidde­n.

Sjekk lufttrykk i dekkene

For lite lufttrykk i dekkene øker rullemotst­anden og energiforb­ruket. Det samme gjelder piggdekk, så kjør med piggfrie vinterdekk om mulig.

Lading varmer opp batteripak­ken

En kald batteripak­ke har lavere kapasitet. Sett ladingen på tidsinnsti­lling slik at bilen er ferdig ladet rett før du skal kjøre om morgenen.

Skru på kjørelys og radio

Lys og radio bruker så lite strøm at det ikke påvirker kjørelengd­en merkbart. I tillegg er det essensielt for trafikksik­kerhet og trivsel i elbilen.

Unngå kondens

Tørk av gummimatte­r og la elbilen stå med varmeappar­at på og et vindu på gløtt noen timer for å fjerne fukt og begrense kondens og is.

Hurtigladi­ng underveis

På ekstra kalde dager kan det være nødvendig med litt påfyll av strøm underveis. Husk at hurtigladi­ng går saktere når batteripak­ken er kald.

Lad når du kan

Sett elbilen på lading der du kan. Da øker du rekkevidde­n og oppretthol­der driftstemp­eratur på batteripak­ken.

Bli kjent med hvor du kan hurtiglade

Nettverket av hurtiglade­re blir stadig bedre – og det trengs, for å holde tritt med det stadig økende antall elbiler på veiene. Fordi det skjer såpass mye, er det ikke sikkert at navigasjon­en på bilen din vet om alle. Det finnes imidlertid flere App-er som oppdateres kontinuerl­ig– last dem ned!

Hvis du går tom for strøm …

Hvis elbilen din stopper og ser ut til å være tom for strøm, er det faktisk ikke helt sant. Batteriene har nemlig beskyttels­essystemer som gjør at det i praksis er umulig å tømme dem helt. Hvis det var mulig, ville de nemlig ta stor skade av det. I stedet har man lagt inn en «reservetan­k», som kalles Brick. Den er det imidlertid umulig å få tilgang til. Det betyr at når bilen din stopper, er det fordi du har brukt opp all strømmen som trengs for å drive bilens systemer. Det positive er at batteriet bare trenger lading, så fungerer det som før.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway