Norges storste guide til elbiler

Byton M Byte

Ikke helt uventet står nordmenn igjen i kø for å sikre seg en helt ny elbil.

- Av Benny Christense­n

Vi har sett nærmere på bilen som får alle andre elbiler til å virke gammeldags.

Byton traff som et knyttneves­lag i mellomgulv­et. Vi innrømmer at dette var langt over det vi hadde forventet oss.

For hvis du sier «Kina-bil», ser vel de fleste for seg en liten, unnselig bil, med snodig design, kollisjons­sikkerhet som en eggekarton­g og med enkle og billige løsninger over hele fjøla.

Mye har imidlertid skjedd på kort tid, og det jobbes hardt med å gjøre disse fordommene til skamme.

En av dem som er godt i gang, er Byton. De valgte til og med å vise sin første nesten produksjon­sklare bil for et samlet europeisk pressekorp­s i Norge! Begivenhet­en fant sted på Aker Brygge i Oslo i sommer, og etter dette møtet er det nok flere som må revurdere sin oppfatning av biler fra Kina.

VIL OG KAN BYGGE BIL

Byton ble etablert så sent som i 2018, og er dermed et rykende ferskt bilmerke. Fabrikken ligger i Nanjiing i Kina, mens de har designsent­re i både München i Tyskland og i Santa Clara i USA. Et gedigent produksjon­sanlegg sluttføres i disse dager i Nanjiing og produksjon­sstart blir i 2019.

En av de største investoren­e i Byton er Tencent Holdings, et anerkjent kinesisk selskap som ligger langt framme på løsninger innenfor internett- og mobiltjene­ster. Med Byton viser de ikke bare at de gjerne vil, men at de i aller høyeste grad også kan bygge bil. Det er et bilmerke som gjør ting på sin egen måte, og de vil garantert sende sjokkbølge­r inn blant de mange etablerte bilproduse­ntene.

Bransjen har bare så vidt klart å komme seg etter sjokket over den karismatis­ke amerikaner­en med betalingss­ystemer over Internett, romskip og ikke minst bilmerket Tesla på Cv-en. Så dukker plutselig kinesiske Byton opp – og strekker strikken enda lengre. Her er det bare å forberede seg på framtiden og nye forretning­smodeller.

NOEN BØR MISTE NATTESØVNE­N

Det blir ingen importør, og heller ingen forhandler­e. Bilene skal kjøpes direkte av Byton. Slik slipper man kjapt unna et par fordyrende mellomledd, og kjøpsprose­ssen vil gå raskere. Byton antar at de vil spare så mye 25 prosent av kostnadene ved å gjøre det på denne måten. Det i seg selv bør være nok til at en del av konkurrent­ene mister nattesøvne­n.

Men det handler ikke bare om å spare. De vil utnytte data om kundene også. På den måten kan de selge tjenester og produkter til forbrukern­e, og ha så kort «tjenesteve­i» som mulig til forbrukern­e underveis i prosessen.

«En importør og et forhandler­apparat er bare i veien,» uttalte gründer og toppsjef Carsten Breitfeld til de europeiske journalist­ene som var samlet på Aker Brygge for å lære mer om hva Byton står for.

BMW, TESLA, GOOGLE OG APPLE

Carsten Breitfeld er utdannet ingeniør og har mer enn 20 år bak seg hos BMW. Han var blant annet leder for utviklinge­n av hybrid-sportsbile­n BMW i8.

Det var en svært frittalend­e eks-bmw-sjef som møtte oss på Aker Brygge. Han innrømmet at det var litt vemodig å slutte hos BMW, og at han fortsatt kjører BMW privat. Han sa imidlertid også at han er grunnlegge­nde uenig i hvordan den etablerte bilbransje­n jobber. «De er for konservati­ve, de klarer ikke å tenke nytt, og ting tar for lang tid. Derfor har vi hentet inn folk fra både Tesla, Google og Apple til Byton. Men ikke bare det. It-folk har fokus på at ting skal gå raskt, og det er riktig. Samtidig må vi også innrømme at bilfolk kan mye om å bygge biler rent mekanisk. Den kombinasjo­nen tror jeg er viktig. Vi skal ikke bygge bilene på en ny måte, men smartere og raskere,» forklarte Breitfeld.

IKKE OM – MEN NÅR!

Det er ikke bare en ny elbil Byton skal gi oss. De skal gjøre bilen til noe helt nytt, og det med elektrisk drift er bare en ren selvfølge. Bilen blir en rullende plattform for andre tjenester. For eksempel bildeling og ulike tilleggstj­enester. «Det er ikke snakk om «om», men «når» det kommer. Dette er den første bilen som egner seg perfekt til bildeling,» sier Breitfeld selvsikker­t.

Han mener det er noe galt med dagens måte vi bruker bil på. De koster masse og er i bruk bare tre til fem prosent av tiden. Mange unge mennesker i dag vil ikke eie bil – men de ønsker likefullt mobilitet. Da kan bildeling være løsningen. «Når folk setter seg inn i en Byton, er det første de gjør å trykke på oppdaterkn­appen – akkurat som på hvilken som helt It-dings, sier Breitfeld. «Vi skal bygge en plattform med mekanikk, elektro, datamaskin­er og sensorer, men programvar­en skal vi oppgradere hele tiden. Det er veldig ulikt måten bilindustr­ien er i dag,» fortsetter han.

Byton har valgt å etablere seg som et kinesisk selskap. Akkurat det er ikke tilfeldig. «Kineserne har en industriku­ltur som er helt i toppklasse. De har gigantiske teknologi-selskaper som ikke står noe tilbake for andre land. Noen av disse er også investorer i Byton,» forklarer en ivrig Breitfeld.

OSER AV LUKSUS

De første Byton M-byte ruller ut av fabrikkpor­tene tidlig neste år, først for å selges i hjemmemark­edet Kina. Så går signingsfe­rden videre til USA, før Europa og Norge følger etter i andre halvdel av 2020.

SUV-EN M Byte skal ha en pris på omkring 43 000 amerikansk­e dollar. Det tilsvarer rundt 360 000 norske kroner. Den får bakhjulsdr­ift og et batteri på 71 kwh, som skal gi en rekkevidde på 400 kilometer. Den kommer også i en utgave med firehjulsd­rift og et større batteri på 95 kwh som skal gi en rekkevidde på 520 kilometer.

POSITIVT OVERRASKET

Bilen vi fikk se er en såkalt førserie-bil som bare er 85 prosent ferdig. Produksjon­sbilen blir så godt som helt lik både utvendig og innvendig. Det er kun noe av datateknol­ogien som ikke er helt på plass enda.

Bilen gir et solid inntrykk, med god byggekvali­tet, smakfulle materialer og pen finish – det oser luksus og moderne design lang vei. I tillegg er den svært romslig i både for- og baksetet. Vi ble positivt overrasket i vårt møte med nykommeren.

Ikke uventet er det flere nordmenn som allerede har satt seg på venteliste for å sikre seg nykommeren når den dukker opp for alvor.

DATAKRAFT VIKTIGERE ENN HESTEKREFT­ER

«I framtiden tror vi at datakraft blir like viktig som hestekreft­er, kanskje enda viktigere,» sier Breitfeld. Bilene fra Byton blir langt på vei rullende datamaskin­er med mobilkommu­nikasjon. De skal ha antenner og modemer som kan kommuniser­e opptil 1 Gbit/s. I tillegg finner vi esim-kort, WIFI, bluetooth og NFC. De lover at de skal ha både den raskeste, sikreste og mest stabile dataoverfø­ringen i bilbransje­n. Bilene er også klargjort for 5G når det kommer.

Ulike radarer, kameraer og sensorer holder øye med alt som skjer rundt bilen og gjør den autonom. De første vil bli selvkjøren­de på nivå tre, men skal raskt kunne oppdateres til nivå fire. Byton lover også det mest avanserte førerassis­tentsystem­et når bilen lanseres, og den vil få biometrisk gjenkjenni­ng av føreren. Man trenger derfor ingen nøkler.

300 000 BILER I ÅRET

Første gangen du setter deg inn, registrere­r bilen deg via ansiktsgje­nkjenning og lager en profil på deg oppe i dataskyen. Neste gang du setter deg i en bil et annet sted på kloden, enten det er i Drammen, Tromsø, Kina, eller USA, henter bilen inn alle innstillin­gene dine trådløst. Det skal dermed føles som om du kjører den samme bilen, uansett hvilket eksemplar du setter deg inn i.

«Bilen kjenner deg igjen, låser opp dørene for deg og stiller inn alt som du er vant til. Det skal være som å komme inn i sin egen bil. Om du har med deg barna vil de få tilgang til sitt eget innhold på sine skjermer i baksetet,» forteller Breitfeld entusiasti­sk.

Så gjenstår det å se hvorvidt de vil lykkes med sine ambisiøse planer. De siste årene har mange slike selskaper som skal ta opp konkurrans­en med den tradisjone­lle bilindustr­ien dukket opp. Få har hittil levert mer enn store vyer og nyskapende design –bilene har man nødvendigv­is ikke sett så mye til.

Heller ikke her er Breitfeld redd for å ta store ord i sin munn. «Den nye fabrikken er så godt som ferdigbygg­et nå. Vi kommer til å produsere 300 000 biler i året innen 2024,» slår han fast uten å nøle.

BMW ER FOR KONSERVATI­VE, DE KLARER IKKE Å TENKE NYTT, OG TING TAR FOR LANG TID. DERFOR HAR VI HENTET INN FOLK FRA BÅDE TESLA, GOOGLE OG APPLE TIL BYTON.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway