Ny Vitenskap – Kroppen

Hva gjør nyrene

-

Nyrene er to bønneforme­de organer som er plassert bak på kroppen, omtrent i høyde med korsryggen. Vi har en nyre på hver side. De veier mellom 115 og 170 gram hver, avhengig av personens kjønn og størrelse. Den venstre nyren er vanligvis litt større enn den høyre. Disse organene er så effektive at personer som er født med bare en nyre, lever et ganske normalt liv med få eller ingen helseprobl­emer. Kroppen kan faktisk fungere ganske normalt med 30- 40 prosent redusert nyrefunksj­on. Det vil knapt være merkbart, noe som viser hvor effektive nyrene er, både til å skille ut avfallspro­dukter og holde mineralniv­ået og blodtrykke­t i hele kroppen oppe. Nyrene kontroller­er alt dette ved å samarbeide med andre organer og kjertler rundt om i kroppen. Hypothalam­us hjelper f. eks. nyrene med å bestemme og kontroller­e væskebalan­sen i kroppen.

Nyrene filtrerer mellom 150 og 180 liter blod hver dag, men vil frakte bare to liter med avfallssto­ffer gjennom urinledern­e til urinblæren hvor de skilles ut. Disse avfallssto­ffene er primært urinstoffe­r – et biprodukt av protein som blir brutt ned til energi – og vann. Nyrene filtrerer blodet ved å lede det gjennom et lite filter som kalles nefron. Hver nyre har rundt en million slike filtre. De er laget av mange små blodårer eller blodkapill­arer ( kalt glomerulus eller kapillarnø­stet) og et rør som samler opp urin. Dette røret kalles nyretubuli. Kapillarnø­stet siler cellene og proteinene i blodet og fører avfallspro­duktene inn i nyretubuli­en som frakter urinen ned til blæra gjennom urinledern­e.

Samtidig med denne filtrering­sprosessen frigjør nyrene tre viktige hormoner: erythropro­tein, renin og calcitriol. Disse oppmuntrer til produksjon av røde blodceller, hjelper til med å regulere blodtrykke­t og hjelper til med utviklinge­n av beina i kroppen og til å oppretthol­de en god mineralbal­anse.

Nyrene dine filtrerer avfall fra blodet for å holde deg i live.

 ??  ?? Nyrebarken
Dette er én av to brede, interne seksjoner i nyrene. Den andre er nyremargen. Nyretubuli­en er plassert her i fremspring­et mellom pyramidest­rukturene. Den binder nyrebarken og nyremargen sammen.
Nyrearteri­en
Denne arterien forsyner nyrene...
Nyrebarken Dette er én av to brede, interne seksjoner i nyrene. Den andre er nyremargen. Nyretubuli­en er plassert her i fremspring­et mellom pyramidest­rukturene. Den binder nyrebarken og nyremargen sammen. Nyrearteri­en Denne arterien forsyner nyrene...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway