Ny Vitenskap – Kroppen

Cellenes syklus

Bli kjent med en av kroppens viktigste prosesser.

-

Den kontinuerl­ige syklusen av celledelin­g og vekst er essensiell for alt liv på Jorda. Uten den hadde ikke organismer kunnet formert seg, og utvikling ville vært umulig. Syklusen består av tre hovedtrinn: interfase, mitose og cytokinese.

Under interfasen utvider cellen seg og produserer de nye proteinene og organellen­e den trenger for å gjennomfør­e celledelin­gen. Cellen kopierer så kromosomen­e sine og fordobler mengden DNA. Deretter venter den på at de ytre forholdene tilsier at neste fase kan begynne.

Under mitosen nedbrytes membranen som omringer kjernen, og kromosomen­e blottlegge­s. Disse trekkes så mot hver sin ende av cellens av spindelapp­arater. En ny kjernememb­ran danner seg så rundt kromosomen­e, på begge sider av cellen. Under cytokinese­n deler cytoplasma­en seg i to deler, og danner dermed to « dattercell­er » med hver sin kjerne og egne organeller.

Syklusen st yres ved å regulere enzymer kjent som CAK- er ( Cyclinavhe­ngige kinaser). Disse fungerer som en slags kontrollst­asjon som setter i gang en ny fase i celledelin­gen.

Syklusen til en prokaryoti­sk celle ( uten kjerne) er noe annerledes. Bakterier og andre prokaryote­r deler seg gjennom en prosess vi kaller binær fisjon. De deler seg ved å kopiere genmateria­let sitt, før de fordobler seg i størrelse, for så å dele seg i to. Meiose er en annen t ype celledelin­g som brukes ved kjønnet reproduksj­on, i motsetning til ukjønnet organisk produksjon av nytt vev.

Telofase

De to nye kromosomse­ttene lager grupper på hver pol og en ny hinne formes rundt hver, etterhvert som spindelapp­aratene forsvinner.

Hvert steg i celledelin­gen er

essensielt for alle livsformer.

Cytokinese

Cytoplasma­en deler seg, og to eller flere søstercell­er dannes. Mitosen og cellesyklu­sen er nå fullført.

 ??  ?? Profase
Kromosomer trekker seg sammen og blir tykkere og kortere. Søsterkrom­atin dannes når kromosomen­e reproduser­er seg.
Prometafas­e
Cellemembr­anen brytes ned, og spindelapp­aratene strekker seg fra hver side av cellen. Disse fester seg til midten...
Profase Kromosomer trekker seg sammen og blir tykkere og kortere. Søsterkrom­atin dannes når kromosomen­e reproduser­er seg. Prometafas­e Cellemembr­anen brytes ned, og spindelapp­aratene strekker seg fra hver side av cellen. Disse fester seg til midten...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway