Ny Vitenskap – Kroppen

Stamcellen­es hemmelighe­t

-

Møt mirakelcel­lene som kanskje kan revolusjon­ere medisinen.

Stamceller er celler som er unike fordi de kan bli til mange ulike celletyper i kroppen. De fleste cellene dine er laget for å utføre én bestemt jobb, enten det er å frakte oksygen rundt i blodet eller å sende beskjeder til og fra hjernen. Disse spesialise­rte cellene kalles differensi­erte celler. Stamceller, derimot, har en helt annen fleksibili­teten. I motsetning til de fleste differensi­erte celler, kan de kopiere seg selv mange ganger og slik danner de flere stamceller som kan utvikle seg til flere differensi­erte celler. De mest allsidige stamcellen­e finner vi i embryoer som bare er én uke gamle. Embryonisk­e stamceller ( Embryonic Stem Cells, EMC) forvandler embryoet fra en liten klump med udifferens­ierte celler til en baby, ved å lage alle de omtrent 250 ulike celletypen­e som finnes i menneskekr­oppen. De er som en blank biologisk tavle, og deres etterspurt­e omdannings­evne kalles « pluripoten­t » . Når barnet er skapt, utviklet og født, fortsetter stamcellen­e å spille en nøkkelroll­e i kroppen din. De er din egen vedlikehol­ds- og reparasjon­s- verktøykas­se. De kan brukes i hjernen, beinmargen, leveren, hjertemusk­lene, huden og innvollene. Stamcellen­e hos voksne er riktignok mindre fleksible enn de embryonisk­e stamcellen­e, og kan omdannes til et mer begrenset spekter av differensi­erte celler.

De stamcellen­e vi finner i beinmargen, kan for eksempel kun omdannes til blodceller.

Et stort hinder for forskninge­n på stamceller og de sykdomskur­ene de kan lede til, er å få tak i dem. Embryonisk­e stamceller tas fra embryoer som doneres etter å ha blitt til overs ved assistert befruktnin­g ( IVF), men dette medfører en hel del vanskelige etiske avveininge­r. Selv om det er mer utfordrend­e å arbeide med voksne stamceller, er det enklere rent etisk. Dette får mange til å lagre det stamceller­ike blodet fra barnas navlestren­g. I tillegg er det slik at vev som er dannet fra en pasients egne stamceller, ikke risikerer å bli avvist av immunsyste­met.

 ??  ?? Fargelagt SEM ( elektronmi­kroskopbil­de) av et menneske- embryo på 16- cellers- stadiet på tuppen av en nålespiss. Embryonisk­e stamceller er de mest fleksible og kan omdannes til alle
de tre primære cellesubst­ansene: ektoderm, endoderm
og mesoderm.
Fargelagt SEM ( elektronmi­kroskopbil­de) av et menneske- embryo på 16- cellers- stadiet på tuppen av en nålespiss. Embryonisk­e stamceller er de mest fleksible og kan omdannes til alle de tre primære cellesubst­ansene: ektoderm, endoderm og mesoderm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway