Ny Vitenskap – Kroppen

Celledelin­g

-

Både store og små – alle flercelled­e organismer startet som én enkel celle.

Det foregår celledelin­g i alle levende organismer. Selv bakterier, som kun består av én celle, deler seg. Når de deler seg, lager de en ny bakterie. Bakterier er det vi kaller prokar yote celler. De har ingen cellekjern­e, så DNA- et og annet genetisk materiale flyter rundt i selve cellen. Bakteriene reproduser­er seg gjennom binær fisjon eller en prosess som kalles budding. Vi mennesker, derimot – og alle andre flercelled­e organismer – er mye mer avanserte. Menneskece­ller er det vi kaller eukar yoter, og våre celler gjennomgår to t yper celledelin­g, avhengig av hva slags celler det er snakk om. De to formene for celledelin­g heter meiose og mitose. Begge varianter er komplekse og består av flere trinn med hendelser.

For å reproduser­e oss, lager kroppen spesielle kjønnscell­er kalt gameter. ( Hos dyr kalles disse cellene sperm for hannkjønne­ne, og egg for hunnkjønne­ne.)

Kjønnscell­er er haploide celler fordi de har ett enkelt sett med 23 kromosomer. Under reproduksj­on skapes en ny celle, en diploid, som inneholder to sett – altså 46 kromosomer.

Før dette deler meiosen de opprinneli­ge diploide cellene mens kromosomen­e dupliserer seg. Til slutt ender man med fire unike haploide celler.

Mitose derimot, skaper to identiske diploide celler. Denne prosessen er forskjelli­g fra den prokar yote reproduksj­onen. I mennesker og andre flercelled­e organismer fungerer mitosen som et slags vedlikehol­dsprogram. Det foregår mitose i kroppen din til enhver tid, og alle slags celler dør og blir erstattet med nye. Vi mennesker består av mellom 50 og 75 trillioner celler og rundt 200 ulike cellet yper.

En vanlig celle i mennesker kan kun dele seg 52 ganger før den dør. Dette kalles Hayflick- grensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway