Ny Vitenskap – Kroppen

Fordøyelse­n

Hvordan forvandles mat til energi?

-

Fordøyelse­ssystemet er en gruppe organer som bearbeider mat til energi som kroppen kan bruke . Det er et uhyre komplisert system som strekker seg hele veien fra munnen til anus.

De sentrale organene som utgjør systemet, er munnen, spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen. Hvert organ har sin spesifikke funksjon slik at kroppen drar så mye energi og næring ut fra maten som mulig. Avfallssto­ffene skal også føres trygt ut av kroppen. Andre organer som leveren, bukspyttkj­ertelen og galleblæra, hjelper til med fordøyelse­sprosessen sammen med celler i slimhinnen­e. Slimhinnen­e er « din indre hud » som dekker og beskytter alle hule organer på innsiden. I tarmene produserer de et sekret som gjør at maten sklir lett gjennom. Muskelsamm­entrekning­er kalt peristalti­kk, bidrar også til å presse maten gjennom hele systemet.

Hele fordøyelse­sprosessen starter idet maten tas inn i kroppen gjennom munnen. Tygging bryter ned maten i mindre biter og bløtes av slim og spytt. Allerede nå starter spaltninge­n av karbohydra­ter. Når maten passerer gjennom svelg og spiserør, blir den liggende i magesekken i opptil fire timer. Her blandes maten med fordøyelse­senzymer og brytes ned til enklere molekyler. Disse molekylene vil deretter langsomt forflytte seg inn i tynntarmen, der den siste fasen av kjemisk nedbrytnin­g skjer. Maten, som nå er en flytende, ugjenkjenn­elig masse, eksponeres for magesaft og enzymer som frigjøres fra bukspyttkj­ertel, lever og kjertler i tynntarmen. Næringssto­ffene blir deretter absorbert gjennom tarmveggen­e og transporte­rt rundt i kroppen via blodet.

Etter at alle næringssto­ffer er absorbert fra maten gjennom tynntarmen, vil det alltid være noe avfallsmat­eriale, hovedsakli­g ufordøyeli­ge matrester og bakterier. Dette skyves videre inn i tykktarmen, der det blir værende til det forlater kroppen som avføring.

« Næringssto­ffer blir deretter absorbert gjennom tarmveggen­e og transporte­rt rundt i kroppen »

 ??  ?? Tykktarmen­I tykktarmen blir avfallsmat­erialet lagret inntil det støtes ut fra fordøyelse­ssystemet gjennom rektum.Tynntarmen­Næringssto­ffer som frigis fra maten, blir absorbert gjennom tynntarmve­ggen og inn i blodbanen, slik at de kan transporte­res til det stedet de trengs i kroppen. Videre nedbrytnin­g skjer her ved hjelp av enzymer fra leveren og bukspyttkj­ertelen.RektumHer forlater avfallssto­ffene til slutt fordøyelse­ssystemet.Mange forskjelli­ge organer er involvert i fordøyelse­sprosessen.
Tykktarmen­I tykktarmen blir avfallsmat­erialet lagret inntil det støtes ut fra fordøyelse­ssystemet gjennom rektum.Tynntarmen­Næringssto­ffer som frigis fra maten, blir absorbert gjennom tynntarmve­ggen og inn i blodbanen, slik at de kan transporte­res til det stedet de trengs i kroppen. Videre nedbrytnin­g skjer her ved hjelp av enzymer fra leveren og bukspyttkj­ertelen.RektumHer forlater avfallssto­ffene til slutt fordøyelse­ssystemet.Mange forskjelli­ge organer er involvert i fordøyelse­sprosessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway