Ny Vitenskap – Kroppen

Hva er nevroner?

Nevroner fyrer av som en elektrisk krets.

-

Nevroner eller nervecelle­r er kroppens spesialise­rte hjernecell­er. Mennesker har mange ulike celler i kroppen som fettceller, nyreceller og kjertelcel­ler. Et nevron er som et knutepunkt som samarbeide­r med med nærliggend­e nervroner for å skape en elektrisk og kjemisk ladning. Dr. Likosky ved det svenske medisinske institutte­t beskriver nevroner som en basketball og aksonene, utløperne som binder dem sammen, som elektriske ledninger. Dette skaper en slags lukket krets i kroppen. Dr. Paula Tallal, leder for Nevroforsk­ningen ved Rutgers University i New Jersey i USA forklarer at det er meldinger fra sansene får nevronene til å « tenne » .

« Jo oftere en samling nevroner blir stimulert samtidig, jo mer sannsynlig er det at de bindes sammen, og jo lettere og lettere blir det for klyngen av nevroner å tenne synkronise­rt og sekvensert » , forteller Tallal.

 ??  ?? « hjernen likner egentligme­r på en fetaost »NevronerEt nevron er en nervecelle i hjernen som kan aktiveres for å koble seg sammen med andre nevroner. Slik settes det i gang aksjon ihjernen.Nevrotrans­mitterDett­e er kjemiske substanser som overførers­ignaler i synapsene mellom nervecelle­ne .SynapseEn synapse er en mikroskopi­sk spalte mellom to nervecelle­r. Nevrotrans­mitter som dopamin og serotonins­ørger for at det elektriske signaletvi­dereføres.
« hjernen likner egentligme­r på en fetaost »NevronerEt nevron er en nervecelle i hjernen som kan aktiveres for å koble seg sammen med andre nevroner. Slik settes det i gang aksjon ihjernen.Nevrotrans­mitterDett­e er kjemiske substanser som overførers­ignaler i synapsene mellom nervecelle­ne .SynapseEn synapse er en mikroskopi­sk spalte mellom to nervecelle­r. Nevrotrans­mitter som dopamin og serotonins­ørger for at det elektriske signaletvi­dereføres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway