Ny Vitenskap – Kroppen

En reise gjennon tynntarmen

-

Hvordan virker dette organet som er så avgjørende viktig for at maten vi spiser, skal bli næring?

Tynntarmen hører til blant de viktigste delene av fordøyelse­ssystemet vårt. Det er den som behandler maten og tar opp næringssto­ffene. En normal t ynntarm er vel fem meter lang og 2,5– 3 centimeter t ykk. Den består av tre hoveddeler: tolvfinger­tarmen ( duodenum), tomtarmen ( jejunum) og krumtarmen ( ileum). De to siste kalles også krøstarmen ( jejunoileu­m).

Tolvfinger­tarmen forbinder t ynntarmen til magesekken. Dette er stedet der maten brytes videre ned til aminosyrer ved hjelp av galle fra galleblæra og enzymer fra bukspyttkj­ertelen. Enda så viktig tolvfinger­tarmen er for fordøyelse­n, er den bare omlag 30 cm ( tolv fingerbred­der) lang. Det er den korteste delen av t ynntarmen.

Etter tolvfinger­tarmen følger tomtarmen. Tomtarmen har fått sitt navn fordi den ofte er tom under anatomiske disseksjon­er. Her hjelper tarmsaften til slik at karbohydra­ter og proteiner blir opptatt i lymfen og blodet. Dette krever en stor overflate, og derfor er denne delen av t ynntarmen lang og innvendig besatt med folder og 1– 2 millimeter lange tarmtotter ( villi). I siste del av t ynntarmen, krumtarmen, suges de siste næringssto­ffene opp, sammen med vitamin B12 og gallesalte­r.

Peristalti­kken er bølgende muskelbeve­gelser som fører tarminnhol­det mot den meterlange t ykktarmen. Her suges vannet ut av tarminnhol­det, sammen med kalk, magnesium, jern og visse salter. De peristalti­ske sammentrek­ningene og avslapning­en skyldes en rekke muskler som utgjør ytre del av tarmveggen.

 ??  ?? Tynntarmen­s flateinnho­ld er enormt – faktisk så stort at dersom man brettet den helt ut ville den dekke en hel
tennisbane.
Tynntarmen­s flateinnho­ld er enormt – faktisk så stort at dersom man brettet den helt ut ville den dekke en hel tennisbane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway