Ny Vitenskap – Kroppen

Gastrisk avsnøring

-

Gastrisk avsnøring brukes ikke bare av kosmetiske årsaker, de kan også sørge for at du unngår helseskade­r.

Gastrisk avsnøring er oppblåsbar­e smultringf­ormede ballonger som plasseres rundt toppen av magesekken. De reduserer den totale kapasitete­n i organet, slik at når pasienten spiser, blir veggene i magesekken strukket ut. Dette forteller hjernen at den er full på et tidligere tidspunkt enn hva som ellers hadde vært tilfelle, og fører til et lavere daglig kaloriinnt­ak. Sammen med en kontroller­t diett og mosjon går man ned i vekt.

Ballongen plasseres som regel rundt magesekken ved hjelp av kikkhullki­rurgi, som fører til mindre arr, mindre smerter og kortere sykehusopp­hold. Men pasientene må gjøre en stor jobb på egenhånd i forkant. De må prøve å gå noe ned i vekt ved hjelp av trening, sundt kosthold og medisiner, noe som kan ta opptil seks måneder. Alle pasienter som gjennomgår slankeoper­asjoner må også snakke med en helsepsyko­log. Pasientene bør være mentalt forberedt og positive til at inngrepet kommer i tillegg til en omlegging av livsstilen. Operasjone­n vil for eksempel ha liten effekt hvis de fortsetter å spise pizza og pommes frites til hvert måltid!

Ballongen er når den settes på plass. Gjennom en ventil plassert rett under huden kan størrelsen justeres trinnvis, noe som gir kontroll over hvor raskt vekttapet skjer. Et for raskt vekttap kan være svært farlig.

Som med alle medisinske prosedyrer, er det potensiell­e risikoer og komplikasj­oner knyttet til inngrepet. Ballongen kan skli av eller bli for stram rundt magesekken, noe som kan føre til smerter og besøk på akuttmotta­k. Under disse omstendigh­etene vil ballongen bli tappet for litt væske, noe som løser de fleste problemene på kort sikt.

 ??  ?? 3. Den gastriske posen
En liten pose lages på toppen av magesekken.
4. Føler seg mett
Posen fylles raskere og med mindre mat enn om hele magen skulle fylles ( og dermed med færre kalorier). Slik lures hjernen til å tro at magen er full, og...
3. Den gastriske posen En liten pose lages på toppen av magesekken. 4. Føler seg mett Posen fylles raskere og med mindre mat enn om hele magen skulle fylles ( og dermed med færre kalorier). Slik lures hjernen til å tro at magen er full, og...
 ??  ?? Gastriske bånd fungerer kun hvis man samtidig legger om livsstilen.
Gastriske bånd fungerer kun hvis man samtidig legger om livsstilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway