Ny Vitenskap – Kroppen

Immunforsv­aret

– en bataljon med spesialage­nter

-

Kroppen din er i konstant krig mot en seigtflyte­nde hær

Det er helt sant: Mens du sitter og ser TV i kveld, angriper milliarder av inntrenger­e de mange milliarden­e med celler som til sammen utgjør kroppen din. Under fellesnevn­eren patogener, inkluderer disse angriperne bakterier, som er encellede skapninger som lever kun for å spise og reproduser­e seg; protister, som er større encellede organismer; virus, som er pakker av genetisk informasjo­n som overtar vertscelle­r og formerer seg inni dem; og sopp, som er en form for planteliv.

Bakterier og virus er uten tvil de verste fiendene. Farlige bakterier slipper løs giftstoffe­r i kroppen som forårsaker sykdommer som E- coli- infeksjon, miltbrann og lungebeten­nelse. Celleskade­r fra virus forårsaker HIV, meslinger, influensa og en rekke andre sykdommer.

Omtrent alt i vårt miljø er fullt av disse mikroskopi­ske inntrenger­ne, inkludert i deg selv. Bakteriene i magen alene overgår tallmessig alle cellene i kroppen din, ti- til- en. Likevel sørger din egen mikroskopi­ske hær av soldater for å vinne kampen mot bakteriene, takket være en kombinasjo­n av solide barrierer og et meget intelligen­t forsvar som du bør sende en inderlig takk. Immunsyste­met ditt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway