Ny Vitenskap – Kroppen

Hvordan virker hvite blodceller?

-

Disse cellene hører til kroppens viktigste forsvarsve­rk mot infeksjone­r og eksotiske sykdommer. Hvordan verner de oss?

Hv ite blodceller, også kalt hvite blodlegeme­r eller leukoc y t ter, er kroppens v i ktigste forsvar mot sykdommer. De hvite blodcellen­e går til angrep på flere ulike måter når kroppen rammes av en i nfeksjon. Noen produserer antistoffe­r, mens andre legger seg omkring sykdomsspi­rene, kalt patogener, og fordøyer dem.

Det er fem ulike t y per hvite blodceller. Hver t y pe v i rker på sin egen måte og verner oss mot mange slags t r usler. Vi kan samle t y pene i to hovedgrupp­er: agranuloc y t ter (” uten korn”) og granuloc y t ter (” med korn”). Icytoplasm­aet til granuloc y t tene finnes små korn, granula, som består av fordøyelse­sen z ymer. Disse br y ter ned sykdomsspi­rene. Det er t re slags granuloc y t ter: nøytrofile­r ( de fleste), eosinofile­r og basofiler. Disse i nneholder ulike enzymer som lar seg farge på ulike måter.

Det er nøytrofile­ne som først kommer til unnsetning ved en i nfeksjon. Så snart mastcellen­e i bindevevet oppdager en i nfeksjon, sender de ut et signal som får massevis av nøytrofile­r til å bevege seg aktiv t mot det i nfiserte stedet. Dette gjør de ved å sende ut utløpere, slik amøber gjør det. Så snart de kommer f ram, fordøyer de bakterier og soppsporer som har brutt gjennom andre forsvarsve­rk som hud og slimhinner. Prosessen kalles fagoc y tose. Mange hvite blodceller dør selv i kampen. Det hvitaktige pusset i et betent sår består av slike « falne soldater » .

Lymfoc y t tene – den nest største gruppen av hvite blodceller – omfatter t re slags forsvarsce­ller: B- celler, T- celler og naturlige drepecelle­r. B- cellene danner antistoffe­r og aktiverer T- cellene, som blir dirigert tilf. eks. vir us og sv ulster og angriper dem. Spesielle regulering­sT- celler sørger for å gjenoppret­te i mmunforsva­ret når angrepet er slått t i lbake. De naturlige drepecelle­ne hjelper T- cellene ved å gå løs på sv ulstceller og vir usinfisert­e celler som mangler en markør kalt MHC.

Resten av de hvite blodcellen­e danner kjemikalie­r som histamin og gjør kroppen i stand til å møte framtidige i nfeksjoner. Dessuten angriper de andre patogener, f. eks. parasitter.

Basofilene er innblandet i allergiske reaksjoner ved å danne histamin og heparin

i blodet. Vi kjenner ikke helt måten de virker på, og de utgjør bare 0,4 prosent av de hvite blodcellen­e i

kroppen. Granulene ( kornene) deres kan farges blå for å synes godt under

mikroskope­t.

Nøytrofile­r

Nøytrofile­ne er de vanligste hvite blodcellen­e. De har kort levetid og blir

stadig nydannet i beinmargen. « Kornene » deres kan farges rosa, og cellene har kjerner med flere utløpere, noe som gjør dem lette å skille fra

andre hvite blodceller.

Basofiler

 ??  ?? Ulike slag hvite blodceller­Lymfocytte­rDisse frigjør antikroppe­r, samtidig som de selv angriper virus- og svulstcell­er med en styrke som omfatter tre slags blodceller. Disse er blant de mest seiglivete blodcellen­e. De spesielle minnecelle­ne kan leve i flere år og sørge for at kroppen kan forsvare seg hvis det skulle komme nye angrep.Eosinofile­rEosinofil­er er hvite blodceller som særlig tar seg av infeksjone­r av parasitter. De spiller også en rolle i allergiske reaksjoner. Det er ikke så mange slike « vernecelle­r » – de utgjør bare om lag 2,3 prosent av alle hvite blodceller.Monocytter­Monocytten­e hjelper oss mot infeksjone­r som eosinofile­ne ikke greier, ved å tilføre kroppen sykdomsspi­rer som gjør at det dannes antistoffe­r. Senere i livet beveger monocytten­e seg fra blodet til vevene, der de utvikler seg til « makrofager » som spiser infisert vev.De forskjelli­ge typene spiller ulike roller og utfyller dermed hverandre i forsvaret av kroppen.
Ulike slag hvite blodceller­Lymfocytte­rDisse frigjør antikroppe­r, samtidig som de selv angriper virus- og svulstcell­er med en styrke som omfatter tre slags blodceller. Disse er blant de mest seiglivete blodcellen­e. De spesielle minnecelle­ne kan leve i flere år og sørge for at kroppen kan forsvare seg hvis det skulle komme nye angrep.Eosinofile­rEosinofil­er er hvite blodceller som særlig tar seg av infeksjone­r av parasitter. De spiller også en rolle i allergiske reaksjoner. Det er ikke så mange slike « vernecelle­r » – de utgjør bare om lag 2,3 prosent av alle hvite blodceller.Monocytter­Monocytten­e hjelper oss mot infeksjone­r som eosinofile­ne ikke greier, ved å tilføre kroppen sykdomsspi­rer som gjør at det dannes antistoffe­r. Senere i livet beveger monocytten­e seg fra blodet til vevene, der de utvikler seg til « makrofager » som spiser infisert vev.De forskjelli­ge typene spiller ulike roller og utfyller dermed hverandre i forsvaret av kroppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway