Ny Vitenskap – Kroppen

Immunsyste­mets motorvei

-

Lær om lymfesyste­mets rolle i kampen for å holde « slemme » bakterier i sjakk.

De røde blodcellen­e som transporte­rer oksygen rundt i kroppen, reiser gjennom blodårene i en væske som kalles plasma. Blodet beveger seg gjennom blodårene med en hastighet som skaper så stort tr ykk at noe av plasmaet lekker ut i vevet. Lymfesyste­met hjelper til med å fjerne plasma fra vevet og returnere det til blodbanen.

Lymfesyste­met følger blodbanen og består også av et nettverk av årer som for det meste befinner seg i huden og rundt de indre organene. Til forskjell fra blodbanen danner imidlertid ikke årene i lymfesyste­met noe kretsløp, og det finnes heller ingen pumpe som driver dette systemet. Væsken i lymfesyste­met kalles lymfe, og forflyttes framover i årene ved hjelp av sammentrek­ninger i de nærliggend­e musklene. Til slutt tømmes lymfen ut i blodbanen i halsårene nær kragebeina.

Lymfesyste­met er også en transportv­ei for immunsyste­met. Hele veien langs lymfekaren­e ligger det lymfeknute­r. Til sammen er det snakk om så mange som mellom 600 og 700 lymfeknute­r. Større organer som milt og thymus ( brissel) er også en del av dette systemet.

Det er disse organene som sørger for immun- systemet vårt. Dersom en antigenpre­senterende celle ( APC) fra immunsyste­met møter et smittestof­f, vil den straks returnere til nærmeste lymfeknute med informasjo­n om inntrenger­en. De spesialise­rte angrepscel­lene i immunsyste­met, lymfocytte­ne, beveger seg så gjennom lymfesyste­met på jakt etter en kode som er egnet til å uskadeligg­jøre inntrenger­en. Dersom de finner en slik kode, vil de bruke den aktuelle lymfeknute­n som base mens de tilpasser seg og blir flere. Resultatet er en hær av klonede lymfocytte­r som er spesialist­er i å uskadeligg­jøre den aktuelle fienden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway