Ny Vitenskap – Kroppen

Slik fungerer milten

-

Den er kanskje ikke blant de mest kjente organene, men milten har viktige funksjoner som hjelper deg å holde deg frisk.

Miltens viktigste f unksjoner er å fjerne gamle blodceller og bekjempe infeksjone­r. Røde blodceller har en gjennomsni­ttlig levetid på 120 dager. De fleste er opprettet fra stamceller i beinmargen. Når de røde blodcellen­e er « gamle » , er det miltens jobb å identifise­re dem, filtrere dem ut og bryte dem ned i mindre partikler. De mindre partiklene blir deretter sendt tilbake til blodbanen og enten resirkuler­t eller utskilt fra kroppen. Dette skjer i « rød pulpa » . Rød pulpa er blodkar- rike områder i milten og utgjør omtrent tre fjerdedele­r av den.

Resten kalles « hvit pulpa » . Dette er områder f ylt med forskjelli­ge immuncelle­r ( for eksempel lymfocytte­r). De filtrerer og ødelegger patogener, sykdomsfre­mkallende mikroorgan­ismer som har invadert kroppen og sirkulerer i blodet. Hvit pulpa bryter dem ned i mindre partikler som kroppen kan kvitte seg med.

Milten er omgitt av en t ynn, skjør hinne og er derfor utsatt for skade. Den sitter under de nederste ribbeina på venstre side av kroppen. Den har en viss beskyttels­e, men bilkrasj, idrettsska­der og knivstikk kan føre til at den sprekker. I de mest alvorlige tilfellene kan blodtapet være livstruend­e, og da må milten fjernes. Dette reduserer kroppens evne til å bekjempe infeksjone­r slik at mange må ta antibiotik­a for å øke sin immunitet resten av livet.

 ??  ?? Inni milten
Hilus
Inngangen til milten og stedet der milt- arterien deler seg i mindre greiner og milt- venen dannes fra sideårene.
Milt- arterien
Milten forsynes med blod via denne arterien som er en gren av aorta ( hovedpulså­ren) som kalles...
Inni milten Hilus Inngangen til milten og stedet der milt- arterien deler seg i mindre greiner og milt- venen dannes fra sideårene. Milt- arterien Milten forsynes med blod via denne arterien som er en gren av aorta ( hovedpulså­ren) som kalles...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway