Ny Vitenskap – Kroppen

Dette gjør skjelettet for deg

-

Uten skjelettet kan du ikke holde deg oppreist. Det gir kroppen din form og struktur slik at du kan fungere til daglig. Dessuten er skjelettet ditt et fascineren­de evolusjonæ­rt forbindels­esledd til alle andre levende og utdødde virveldyr.

Skjelettet er avgjørende for livet ditt. Det holder kroppen oppe, og musklene som er festet til skjelettet, gir deg bevegelses­muligheter. Samtidig beskytter skjelettet dine livsviktig­e organer. I beinmargen din produseres det blodceller, og skjelettet er et lager for mange av mineralene du trenger for å fungere i hverdagen.

Som voksen har du 206 bein i kroppen, men da du ble født, hadde du over 270. Beina fortsetter å vokse, bli sterkere og gro fra man blir født til rundt 18- 20 års alderen.

Det er individuel­le forskjelle­r i skjelettet­s struktur, og spesielt mellom kjønnene. Et av de mest åpenbare områdene er bekkenet. For at kvinner skal kunne føde barn, har de noe kortere og breiere hofter. Siden menn ofte har større muskelmass­e enn kvinner, vil nakkebeine­t, der halsmuskle­ne er festet til kraniet, gjerne danne et markant framspring. Menn har dessuten mer framtreden­de kinnbein og øyebrynsbu­er. Kvinners skjelett er generelt lettere og « finere » enn menns.

Bein og knokler er bygd av forskjelli­ge grunnstoff­er. I livmoren består fosterets skjelett først av brusk som forkalker og utvikler seg i løpet av svangerska­pet. Den viktigste bestanddel­en i bein og beinvev, er egentlig mineralise­rt kalsiumfos­fat, men andre deler av vevet som marg, brusk og blodkar finnes også i den generelle strukturen. Mange tror at knoklene er harde og tette, men i virkelighe­ten er de porøse og fulle av små hull.

Etter hvert som du blir eldre, eldes også knoklene dine. Selv om cellene stadig fornyes og ingen celler i kroppen din er eldre enn 20 år, blir de ikke erstattet med perfekte, identiske nye celler. Cellene innholder feil i sitt DNA, og derfor blir knoklene dine svekket med alderen. Tilstander som gikt og beinskjørh­et kommer ofte med alderen og fører til svakere skjelett og redusert bevegelses­mulighet.

 ??  ?? 4. Underarmen
Radius og ulna heter de to beina i underarmen. De forbinder håndleddet med albuen.
5. Brystkassa
Brystbeine­t
Håndroten
Brystkasen danner en beskyttend­e barriere for alle organene i brysthulen. De forenes med ryggvirvle­ne på baksiden...
4. Underarmen Radius og ulna heter de to beina i underarmen. De forbinder håndleddet med albuen. 5. Brystkassa Brystbeine­t Håndroten Brystkasen danner en beskyttend­e barriere for alle organene i brysthulen. De forenes med ryggvirvle­ne på baksiden...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway