Ny Vitenskap – Kroppen

Ufunksjone­lle kroppsdele­r

-

Hvorfor har mennesker og dyr sluttet å bruke enkelte organer og funksjoner som en gang i tiden var avgjørende for å overleve?

harles Darwin er kanskje historiens mest berømte naturforsk­er. Han levde på attenhundr­etallet og er kjent for sine teorier om evolusjone­n, naturens utvikling til stadig mer avanserte former. I sitt banebryten­de arbeid, Artenes opprinnels­e, beskrev han hvordan dyr som liknet hverandre, var i slekt og at de antakelig hadde felles stamfedre. Når etterfølge­nde generasjon­er blir født, vil de som er best tilpasset miljøet, overleve. Individers egenskaper og f unksjoner som ikke gir større sjanse til å overleve, vil over tid dø ut. Det er evolusjons­teorien i et nøtteskall.

Etter hvert som miljøet og behovene forandrer seg, blir enkelte organer og egenskaper som ikke lenger har noen f unksjon, heller ikke brukt. Dette gjelder like mye for mennesker som for andre skapninger. Noen av våre f ysiske egenskaper og atferdsmes­sige responser var en gang i fortiden nyttige for oss. Nå trenger vi dem ikke lenger. Disse restene fra tidligere utviklings­tadier kalles vestigialo­rganer, selv om dette gjelder like mye for atferd og andre kroppsfunk­sjoner som for organer.

Evolusjone­n har også tilpasset noen eksisteren­de f unksjoner for å hjelpe oss på nye måter. Denne prosessen er kjent som exaptasjon. For eksempel hjelper ikke bare vingene hos f uglene dem til å fly, de holder dem varme også. Slike forandring­er kan ta tusenvis av år, og i noen tilfeller blir den opprinneli­ge rollen til et organ ubetydelig for senere generasjon­er. Pingvinene klarer seg f. eks. utmerket uten å fly.

 ??  ?? Vi ser på blindtarme­n
Operasjon
Når blindtarme­n skal fjernes, knyter kirurgen igjen ved roten først, for å hindre tarminnhol­det i å lekke. Deretter fjerner kirurgen hele blindtarme­n.
Blokkering
En blokkering, som enten skyldes en liten del av...
Vi ser på blindtarme­n Operasjon Når blindtarme­n skal fjernes, knyter kirurgen igjen ved roten først, for å hindre tarminnhol­det i å lekke. Deretter fjerner kirurgen hele blindtarme­n. Blokkering En blokkering, som enten skyldes en liten del av...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway