Ny Vitenskap – Kroppen

Brystkassa

-

Br ystkassa, eller ribbeina, er lett å se på som bare et rammeverk som beskytter lungene, hjertet og andre viktige organer. Br ystkassa har mange nøkkelfunk­sjoner som gjør den til så mye mer. Som del av skjelettet gir den viktig støtte til kroppen, og enkelt sagt ville det ikke vært mulig å puste uten.

For at lungene skal kunne utvide seg, må br ystkassa være fleksibel. Den koniske formen er ikke bare et stiv t system av bein – men består også av en del brusk. Selve kassa har 24 ribber, som er koblet til tolv vir vler på baksiden. Det er selvfølgel­ig r yggsøylen. Bruskdelen av ribbeina møtes i f ronten i den lange, flate trebeinte plata som kalles br ystbeinet. Det vil si, de fleste møtes foran i br ystplata. Ribbepar en til sy v kalles « de ekte ribbena » fordi de er festet direkte til br ystbeinet. Ribbeparen­e åtte til ti er festet indirekte gjennom bruskstruk­turer og omtales derfor gjerne som « de falske ribbena » . De siste to parene – « de flytende ribbeina » – er kun koblet til r yggvir vlene på baksiden.

Brukne ribbein er en vanlig og smertefull skade, og de midterste ribbeina er ofte mest utsatt. Et brukket ribbein kan dessuten være svært farlig i enkelte situasjone­r, fordi skarpe deler kan treffe hjertet eller lungene.

Det finnes også en tilstand som kalles « flail chest » , hvor flere av ribbena brekker og løsner, noe som kan være dødelig. For øvrig er det ikke mye du kan gjøre for å reparere et brukket ribbein, annet enn å holde br ystkassa stabiliser­t, hvile og gi bruddet nok tid til å gro.

Ribbeina er mer enn en beskyttels­e for dine indre organer. Dette vet du snart mer om ...

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway