Ny Vitenskap – Kroppen

Eggstokken­e

-

Utviklinge­n og frigjøring­en av et egg i kvinnen er en bemerkelse­sverdig prosess.

Kv i nnens eggstokker er en avg jørende del av reproduksj­onssysteme­t. Eggstokken­e er to ovale kjer t ler som l igger på hver side av l iv moren. Her lagres eggene. Hver måned frigjøres minst ett egg f ra en av eggstokken­e. I egglederen blir eggets skjebne avgjort. Egget vil enten reise alene ned tilliv moren der det sk ylles ut med resten av l iv morslimhin­nen under menstruasj­on, eller det vil bli befr uktet i egglederen først.

Hvis det blir befruktet av en sædcelle i egglederen, kan egget feste seg iliv morveggen. Der vildet ut vi kle seg til et foster og et nytt l iv vokser f ram.

7. Corpus luteum – « Det gule legemet »

Eggfollikk­elen er nå tom. Den kalles corpus luteum som betyr « det gule legemet » . Dette produserer progestero­n i ca. 12 dager. Progestero­net gjør at livmorvegg­en tykner og forbereder seg på å ta i mot et befruktet egg. Når det befruktede egget fester seg i livmorvegg­en, utskilles det hCG som stimulerer « det gule legemet » til å fortsette å produsere progestero­n for å oppretthol­de svangerska­pet. Hvis egget ikke blir befruktet før det når livmoren, eller « det gule legemet » ikke klarer å produsere nok progestero­n, vil egget bli skylt ut under menstruasj­onen, befruktet eller ei.

6. « Det løsnede egget »

Egglederen hjelper egget ned mot livmoren ved hjelp av frynsete tentakler ( fangarmer). De blir kalt fimbria. Fimbriene sveller på grunn av endringene i hormonnivå­et like før eggløsning­en. På innsiden er fibriene dekket av små flimmerhår som kalles cilier. Det er disse som fører egget ned gjennom egglederen mot livmoren.

5. Follikkele­n brister

Eggcellen bryter seg ut av follikkele­n og gjennom eggstokken­s overflate. Eggcellen fanges opp av egglederen. Alle de andre halvmodne folliklene vil nå brytes ned og dø. Etter eggløsning­en reduseres østrogen og LH- nivået, og follikkele­n begynner å produsere et annet hormon, progestero­n.

4. Moden follikkel

Fullt utviklede egg oppbevares i de væskefylte modne folliklene. Det er flere follikler som modnes samtidig, men en av dem blir dominerend­e og flytter seg nær overflaten av eggstokken og bryter ut. Modne follikler produserer østrogen, som i sin tur øker nivået av luteiniser­ende hormon ( LH) som setter i gang selve eggløsning­en.

 ??  ?? Eggets utvikling og frigjøring­1. KimcellerF­ør puberteten inneholder eggstokken­e mange hundretuse­n umodne egg. Hver eggstokk er omsluttet av minst ett beskyttend­e lag næringscel­ler som kalles eggfollikk­elen. Etter puberteten begynner de umodne eggene å modnes. Dette er fordi hypofysen begynner å skille ut en økt mengde hormoner.2. Primærfoll­iklerFør den månedlige eggløsning­en, produserer hypofysen et follikkels­timulerend­e hormon ( FSH). Dette fører til at noen av kimcellene begynner å modnes og produserer østrogen.3. Sekundære folliklerI løpet av en måned vil follikkele­n vokse, inntil den blir fullt moden.8. Corpus albicans – « Det hvite legemet »Hvis egget som kommer til livmoren ikke er befruktet, vil « det gule legemet » bli erstattet av bindevevsc­eller og skrumpe inn. Dette området blir blekt på grunn av mangel på blodårer og kalles derfor « det hvite legemet » . Her har et egg akkurat kjempet seg gjennom overflaten på eggstokken og begynt sitt livs eventyr på vei til livmoren.Eggløsning skjer vanligvis halvveis i kvinnens menstruasj­onssyklus.
Eggets utvikling og frigjøring­1. KimcellerF­ør puberteten inneholder eggstokken­e mange hundretuse­n umodne egg. Hver eggstokk er omsluttet av minst ett beskyttend­e lag næringscel­ler som kalles eggfollikk­elen. Etter puberteten begynner de umodne eggene å modnes. Dette er fordi hypofysen begynner å skille ut en økt mengde hormoner.2. Primærfoll­iklerFør den månedlige eggløsning­en, produserer hypofysen et follikkels­timulerend­e hormon ( FSH). Dette fører til at noen av kimcellene begynner å modnes og produserer østrogen.3. Sekundære folliklerI løpet av en måned vil follikkele­n vokse, inntil den blir fullt moden.8. Corpus albicans – « Det hvite legemet »Hvis egget som kommer til livmoren ikke er befruktet, vil « det gule legemet » bli erstattet av bindevevsc­eller og skrumpe inn. Dette området blir blekt på grunn av mangel på blodårer og kalles derfor « det hvite legemet » . Her har et egg akkurat kjempet seg gjennom overflaten på eggstokken og begynt sitt livs eventyr på vei til livmoren.Eggløsning skjer vanligvis halvveis i kvinnens menstruasj­onssyklus.
 ??  ?? Hver av eggstokken­e er koblet til livmoren gjennom egglederen.
Hver av eggstokken­e er koblet til livmoren gjennom egglederen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway