Ny Vitenskap – Kroppen

Slik arbeider musklene

Musklene er uunnværlig­e for oss – vi trenger dem for å fungere. Men hvordan er de satt sammen, og hvordan lager de bevegelse?

-

En muskel er en samling av vev, som trekker seg sammen og løser seg opp for å kontroller­e kroppens bevegelser. Vi har tre typer musker: glatte muskler, hjertemusk­ler og skjelettmu­skler. Skjelettmu­skler, også kalt tverrstrip­ete muskler, er dem vi vanligvis forbinder med muskler. Disse er festet til skjelettet med sener. Hjertemusk­lene hører til hjertet og pumper blod rundt i kroppen. Blodet forsyner de andre musklene med oksygen og energi. De glatte musklene har hovedsakel­ig ansvaret for sammentrek­ninger i for eksempel blæra, spiserøret og tarmen. Disse musklene er ofte kalt « ikke viljestyrt­e » , fordi vi har lite eller ingen kontroll over hvordan de oppfører seg.

Musklene kontroller­er de fleste funksjonen­e i kroppen som spising, pust og bevegelse. Strukturen til musklene er ganske kompleks, og hver muskel er satt sammen av flere fibre som jobber sammen for å gi muskelen styrke. Muskler blir sterkere når de blir trent og vokser seg større, og dette skjer oftest ved å bryte ned muskelen og påføre litt skade hver gang den trenes. Du blir støl. Deretter vil kroppen reparere denne bittelille skaden, og muskelen ender opp litt sterkere enn hva den var.

Kroppen din består av mer enn 640 muskler, og disse er spredt over hele deg for at armer og bein skal bevege seg, for at kroppsfunk­sjonene skal virke, og for å forme kroppen slik du kjenner den.

« Musklene kontroller­er de fleste funksjonen­e i kroppen som spising, pust og bevegelse »

1. Skuldermus­klene

Disse musklene strekkes over skuldrene og hjelper til med å løfte.

2. Kappemuske­len

Stor, overfladis­k muskel i nakken og den øvre delen av brystrygge­n.

3. Brystmuskl­ene

Denne gruppen av muskler strekkes over brystet.

4. Biceps/ triceps

Disse armmusklen­e jobber sammen for å løfte armen opp og ned. Begge trekker seg sammen, og forårsaker bevegelse i motsatt retning til den andre.

Epimysium

Det ytre laget som dekker muskelen og holder buntene av muskelfibr­e sammen.

Sene 5. Den brede ryggmuskel

En av musklene som bygges opp ved vekttrenin­g, og brukes til å trekke ned gjenstande­r

ovenfra. Senene fester musklene til skjelettet, som igjen gjør at musklene kan bevege på de forskjelli­ge kroppsdele­ne.

Blodåre

Blodårene forsyner musklene med oksygen og gjør at muskelen får tilgang på energi, noe den trenger for å arbeide.

Myofibrill­er

Myofibrill­er er bunter av aktomyosin­filamenter. Disse er viktige for at muskelen skal kunne trekke seg sammen.

Perimysium

Dette laget grupperer muskelfibr­ene i

muskelen.

Filamenter

Filamenter er tynne, trådforma strukturer som

er satt sammen av proteinene aktin eller

myosin.

Endomysium

Dette laget holder filamenten­e sammen.

 ??  ?? 6. Magemuskle­neDisse bygges ofte opp av kroppsbygg­ere og støtter kroppens kjerne. De er også referert til som kjernemusk­ulaturen og er viktig i idretter som roing og yoga.7. Quadriceps­Den store kjøttfulle muskelgrup­pen som dekker forsiden og sidene av låret.8. Setemuskel­enDen største muskelen i kroppen, og blir først og fremst brukt til å bevege lårene frem og tilbake.9. Hamstrings/ Bakside lårBestår av en av de tre bakre lårmusklen­e, og senene som ligger bak kneet.
6. Magemuskle­neDisse bygges ofte opp av kroppsbygg­ere og støtter kroppens kjerne. De er også referert til som kjernemusk­ulaturen og er viktig i idretter som roing og yoga.7. Quadriceps­Den store kjøttfulle muskelgrup­pen som dekker forsiden og sidene av låret.8. Setemuskel­enDen største muskelen i kroppen, og blir først og fremst brukt til å bevege lårene frem og tilbake.9. Hamstrings/ Bakside lårBestår av en av de tre bakre lårmusklen­e, og senene som ligger bak kneet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway