Ny Vitenskap – Kroppen

Barn i magen

-

Kvinnekrop­pens største under

Svangerska­pet er en unik periode i en kvinnes liv og innebærer store f ysiske og følelsesme­ssige forandring­er. Når du blir gravid, får du en omfattende endring i balansen mellom hormonene østrogen og progestero­n. Hormonene sørger for at slimhinnen­e i livmoren tykner, slik at det befruktede egget kan feste seg.

I begynnelse­n er det kun en samling av embryonale celler på størrelse med et knappenåls­hode. I uke fire danner embryoet hjerne, ryggmarg og hjerte inni den nylig væskefylte fostersekk­en. Godt beskyttet i denne væsken, får fosteret snart trekk som viser at det er et lite menneske, og går inn i fosterstad­iet etter uke åtte.

Kroppen gir liv og vekst til et helt nytt menneske, noe som byr på store utfordring­er. Dette er den største prestasjon en menneskekr­opp kan gjøre. Derfor må man som gravid kvinne ta hensyn og lytte til kroppens signaler. Alle svangerska­p er unike, men mange opplever at de er vare for stress og blir mer slitne av både f ysisk og psykisk belastning. Andre opplever svangerska­pet som den beste perioden i sitt liv.

Når fødselen nærmer seg, får mange « kynnere » som klargjør livmoren. Disse sammentrek­ningene kalles Braxton- Hicks og er livmorens styrketren­ing. Livmorhals­en blir mykere og flater ut. I mellomtide­n f ylles lungene til fosteret med et overflatea­ktivt stoff. Dette stoffet gjør at lungene mykner slik at de kan utvide seg når barnet tar sitt første åndedrag. Til slutt sørger kjemiske signaler fra fosteret for å gjøre livmoren klar til selve fødselen.

« Dette er den største prestasjon en menneskekr­opp kan gjøre. Derfor må man som gravid kvinne ta hensyn og lytte til kroppens signaler »

 ??  ?? Vektøkning
Gjennomsni­ttskvinnen legger på seg 12,5 kg under graviditet­en. Men det er like
naturlig å legge på seg 10 som 20 kg.
Vektøkning Gjennomsni­ttskvinnen legger på seg 12,5 kg under graviditet­en. Men det er like naturlig å legge på seg 10 som 20 kg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway