Ny Vitenskap – Kroppen

Under huden

Finn ut mer om kroppens største organ …

-

Huden er det største organet i kroppen din og måler i gjennomsni­tt rundt to kvadratmet­er. Den står for opptil 16 prosent av den totale kroppsvekt­en. Du har tre forskjelli­ge lag med hud. Det er overhuden ( epidermis), lærhuden ( dermis) og underhuden ( subcutis).

Overhuden er det øverste, vanntette laget. Ved siden av å hjelpe til med å regulere kroppstemp­eraturen, beskytter overhuden mot infeksjone­r. Den hindrer virus, bakterier og andre mikroorgan­ismer i å trenge inn i kroppen. Selv om vi vanligvis sier at overhuden har ett lag, er det egentlig fem. De øverste lagene er døde, keratinfyl­te celler. Keratin er et slags protein. Dette hudlaget sørger for at huden og kroppen beholder væsken sin, i tillegg beskytter den mot miljøet utenfor. Nye hudceller produseres i lavere lag av overhuden, men får næring fra lærhuden. Hos andre arter, som amfibier, består overhuden kun av levende hudceller. Da er huden generelt gjennomtre­ngelig og fungerer som et stort pusteorgan.

Overhuden har bindevev og nerveender, inneholder hårsekker, svettekjer­tler, lymfer og blodårer. Det øverste laget av overhuden er riflet og godt forbundet med lærhuden.

Selv om underhuden ikke egentlig regnes som en del av huden, har den som oppgave å forbinde de øvre lag av hud med kroppens underligge­nde knokler og muskler. Blodårer og nerver passerer gjennom dette laget til lærhuden. Underhuden er også svært viktig for å regulere temperatur­en, da den inneholder 50 prosent av det isolerende kroppsfett­et til en sunn, voksen kropp. Disse lagene ser man ikke så ofte hos andre arter, da mennesket er ett av få som har slike adskilte lag i huden. Ikke bare sørger huden for å beskytte muskler, skjelett og indre organer, men det er vår beskyttend­e barriere mot miljøet rundt oss. Temperatur- regulering, isolering, utskillels­e av svette og følesansin­g er bare noen av de mange oppgavene som huden tar seg av.

 ??  ?? 1. Overhuden
Det øverste, beskyttend­e laget. Det er vanntett og beskytter kroppen mot UV- stråler, sykdommer og dehydrerin­g i tillegg til flere andre ting. 2. Lærhuden
Gir næring og bidrar til å oppretthol­de overhuden. Her ligger hårrøtter,...
1. Overhuden Det øverste, beskyttend­e laget. Det er vanntett og beskytter kroppen mot UV- stråler, sykdommer og dehydrerin­g i tillegg til flere andre ting. 2. Lærhuden Gir næring og bidrar til å oppretthol­de overhuden. Her ligger hårrøtter,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway