Ny Vitenskap – Kroppen

Hudtranspa­ntasjon

-

Noen ganger trenger vårt største organ hjelp for å bli helbredet etter store skader.

Hudtranspl­antasjon er en medisinsk prosedyre hvor en del av huden blir fjernet og sydd på en annen del av kroppen. Det er mange kosmetiske og medisinske grunner til at dette kan være nødvendig: Alvorlige forbrennin­ger, kirurgi, fjerning av tatovering­er og noen medisinske tilstander som hudkreft eller diabetes.

Autografte­r er hud som er hentet fra pasientens egen kropp, vanligvis rumpe, nakke eller underarm. Avhengig av størrelsen på området den er fjernet fra, blir den da sydd eller stiftet sammen, mens huden legges over området som er skadet. Allografte­r og xenografte­r er derimot hentet fra andre mennesker og dyr og er midlertidi­ge transplant­asjoner.

Men kanskje aller mest interessan­t er kunstig hud kalt Integra, laget av animalsk bindevev som gir den skadde delen en organisk ramme som den nye huden kan vokse inn i. Dette brukes i situasjone­r med ekstreme brannskade­r der det ikke er nok frisk hud til å foreta en autograft.

 ??  ?? Gassbind
En steril kompress beskytter mens huden fester seg og nytt blodomløp etableres. Donorhud Donorhuden legges over det skadde området. Sying
Små hudområder sys på, mens
større områder faktisk kan stiftes på
plass.
Gassbind En steril kompress beskytter mens huden fester seg og nytt blodomløp etableres. Donorhud Donorhuden legges over det skadde området. Sying Små hudområder sys på, mens større områder faktisk kan stiftes på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway