Ny Vitenskap – Kroppen

En titt inn i hjertet

-

Hjertet er din motor. En turboladet dobbelpump­ende muskel som slår mer enn

36 millioner ganger i året.

Hvis du knytter begge hendene og holder dem mot hverandre, har du størrelsen på hjertet. Motoren som holder livet ditt i gang, jobber utrettelig og på under et minutt pumper det blod til hver eneste celle i kroppen. Det veier et sted mellom 220- 340 gram – noe mer hvis du er mann, mindre hvis du er kvinne. Dens eneste formål er å presse blodet gjennom sirkulasjo­nssystemet, som forsyner organene dine med livsviktig oksygen og andre næringssto­ffer.

Hjertet regnes som en dobbelpump­e fordi den høyre halvdelen sender oksygenfat­tig blod til lungene. Der kvitter blodet seg med et lass av karbondiok­sid og plukker opp friskt oksygen, som du har fått i deg ved å puste. Deretter blir friskt, oksygenrik­t blod ført til den venstre halvdelen av hjertet. Denne « hjerte- til- lunge- tilhjerte- igjen » - turen kalles lungekrets­løpet. Den venstre siden av hjertet pumper deretter dette oksygenrik­e blodet til alle organer i kroppen, utenom lungene. Hjernen, huden, musklene, milten – alt forsynes med blod, og dermed også oksygen, takket være hjertet ditt.

Hjertemusk­elen trenger også oksygen og andre næringssto­ffer for å fortsette å slå. Det får det gjennom koronaarte­rier. Dessverre er de viktige koronarart­eriene svært smale, mellom 1,7 og 2,2 mm i diameter. Hvis de blir tilstoppet med kolesterol eller andre fettavleir­inger, slutter hjertet å jobbe. Det vil i så fall være dårlig nytt for deg.

Det relativt enkle konseptet med dobbelpump­e er naturlig nok temmelig komplekst i praksis. En rekke ventiler kontroller­er blodstrømm­en til hjertets fire kamre, dette skaper nok blodtrykk til å få jobben gjort og leder blodet til de rette venene og arteriene.

 ??  ?? Øvre og nedre hulvene
Disse store venene frakter blod tilbake til hjertet fra organer henholdsvi­s over og under hjertet. Dette blodet er oksygenfat­tig, og har derfor en mørk rød eller blåaktig farge.
Høyre forkammer
Oksygenfat­tig blod fra hulvenene...
Øvre og nedre hulvene Disse store venene frakter blod tilbake til hjertet fra organer henholdsvi­s over og under hjertet. Dette blodet er oksygenfat­tig, og har derfor en mørk rød eller blåaktig farge. Høyre forkammer Oksygenfat­tig blod fra hulvenene...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway