Ny Vitenskap – Kroppen

Hjerteinfa­rkt

Diffuse symptomer på hjerteinfa­rkt er lette å overse.

-

Du får smerter og trykk i brystet, føler deg kanskje litt tung i pusten. Du føler deg uvel og kvalm, og det hjelper ikke å hvile. Selv om du ikke kjenner utstråling til en eller begge armene, kan dette være et tegn på hjerteinfa­rkt. Noen kjenner også smerter mellom skulderbla­dene, i magen eller kjeven. Dette skal du ta på alvor. Særlig kvinner overser slike symptomer, og litt stikking i brystet kan være helt ufarlig.

Hjerteinfa­rkt oppstår når en blokkering hindrer blodet i å tilføre oksygen til hjertemusk­elen. Hvis dette ikke blir rettet opp raskt, kan hjertets muskelvev bli skadet eller faktisk dø. Omfanget av skaden avhenger av av hvor lenge blokkering­en blir sittende, hvilken arterie som rammes og hvordan infarktet behandles. Etter selve infarktet, kan du få hjertesvik­t eller rytmeforst­yrrelser. Begge deler kan være livsfarlig. Får du behandling i løpet av 12 timer, er sjansene gode for at du blir helt frisk og kan leve et tilnærmet normalt liv, selv etter et stort hjerteinfa­rkt.

Den vanligste årsaken til hjerteinfa­rkt er åreforkalk­ning. Det er når arterier blir innsnevret på grunn av opphopning av plakk. Dette øker med mengden kolesterol og mettet fett i kostholdet, men arvelige disposisjo­ner er også viktige. Hjerteinfa­rkt kan også skyldes sammentrek­ninger av koronarart­eriene, men disse er sjeldne.

For å redusere risikoen for infarkt bør du le masse, holde vekten på normalnivå, spise sunt, unngå røyking og være i jevnlig f ysisk aktivitet.

 ??  ?? 1. Kransårer
Dette er tre arterier som forsyner hjertet med blod. De er helt nødvendige for at hjertet skal fungere effektivt.
Hjertemusk­el 5. Dødt vev
Enkelte deler av hjertemusk­elen kan dø av mangel på oksygen. Dette gjør muskelen blir mindre...
1. Kransårer Dette er tre arterier som forsyner hjertet med blod. De er helt nødvendige for at hjertet skal fungere effektivt. Hjertemusk­el 5. Dødt vev Enkelte deler av hjertemusk­elen kan dø av mangel på oksygen. Dette gjør muskelen blir mindre...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway