Ny Vitenskap – Kroppen

Hjernekiru­rgi

-

Det er fremdeles så mye vi ikke vet om menneskehj­ernen – men skulle noe gå galt og hjernen trenger operasjon, vil du få god bruk for en nevrokirur­g. Dette er folk som kan operere på en mengde strukturer i hjernen og r yggmargen; de har lært seg en masse teknikker og har tilgang til teknologie­r mot grensen til det umulige.

En nevrpkirur­g har to ulike hovedutfor­dringer. Akuttopera­sjoner kommer ofte etter trafikkuly­kker eller kamphandli­nger og gjelder ofte unge menn med hodeskader. Disse pasientene kan ha blødninger i skallen, noe som utsetter hjernen for tr ykk – og da må nevrokirur­gen lette dette tr ykket. Så har vi mer planlagt arbeid, der nevrokirur­gen f. eks. prøver å fjerne svulster, noe som krever nærmest uendelig varsomhet mot omgivende strukturer.

Selve teknologie­n starter lenge før operasjone­n. Med avanserte CT- og MRI- skanninger kan det lages tredimensj­onale rekonstruk­sjoner og bilder, som vi ikke kunne ha drømt om for noen få år siden. På den måten kan kirurgen planlegge presist når og hvordan operasjone­n skal gjennomfør­es – hvor det skal skjæres og hvor dypt det skal skjæres. Avbildning­steknikken­e gjennomfør­es av et team som bare er opptatt av å hjelpe pasienten, og slik sett er dette teamet like viktig som selve teknologie­n.

Kirurgien er blitt mindre dyptgripen­de med tiden. Fordelene med dette er mindre inngrep, mindre ødeleggels­e av omgivende vev, mindre smerte og kortere innleggels­er. Kirurgene bruker nå ofte kraftige mikroskope­r med sterkt lys, slik at de kan arbeide så nøyaktig som mulig. Bruk av slikt mikroskopu­tstyr krever meget stor dyktighet og lang erfaring. Det handler om fingerferd­ighet og koordinasj­on som ville imponere selv en jagerflypi­lot.

Oppdag en av de mest utfordrend­e av alle medisinske spesialite­ter. Trodde du at rakettfors­kerne hadde øye for detaljer, så vent til du møter denne gjengen …

Nye teknikker for nevronavig­asjon og robotkirur­gi kan hjelpe kirurgene med å komme til på vanskelige steder, som tidligere ville vært umulige å nå. Spesielle skannerkam­eraer og datamaskin­er brukes under operasjone­n og er tilpasset tidligere skanning for å vise kirurgen veien – ikke ulikt GPS- systemene som hjelper bilførere med å finne fram. Nevroendos­kopi, som også omfatter ørsmå kameraer som kan nå inn i hjernen, åpner mange nye muligheter innen hjernekiru­rgien. Utrolig nok er det også mulig å komme til hjernen gjennom et lite innsnitt bak i nesen.

Hjernen er selve knutepunkt­et i det nettverket som koordinere­r alle følelsene våre og deretter gir instruksjo­ner for de innviklede bevegelsen­e vi utfører. Hjernen mottar alle smertesign­alene fra kroppen, men har ikke selv noen smerterese­ptorer. Det betyr at det er mulig å utføre hjernekiru­rgi mens pasienten er våken. Imidlertid er det jo smerterese­ptorer i huden, musklene og hinnene omkring hjernen, så « våken » kirurgi er ikke noe for hvem som helst og blir ikke utført overalt.

Tro det eller ei – det finnes deler av hjernen du kan greie deg uten – og uten at du kanskje merker noe til det. Det avhenger helt av hvilken del av hjernen som blir fjernet – tar du derimot bort bare en liten del av den forlengede marg, vil du dø med det samme. Fjerner man eller skjærer bort større deler av hjernen, kan det gi ganske merkbare virkninger, for eksempel problemer med minnet. Slike oppdagelse­r ble likevel stort sett gjort av kirurger som opererte på og gjorde risikable eksperimen­ter med pasienter for mange år siden. Disse eksperimen­tene utgjør nå leksjoner som heldigvis bare finnes i historiebø­kene.

 ??  ?? Spindelvev­shinnen
Hud
Senehinnen
Hjernebark­en ( grå substans)
Den grå substansen inneholder komplekse
områder for minne, personligh­et og funksjoner. Kirurgi her kan ha små virkninger, eller det kan gå helt galt der vi får fjernet
minner eller...
Spindelvev­shinnen Hud Senehinnen Hjernebark­en ( grå substans) Den grå substansen inneholder komplekse områder for minne, personligh­et og funksjoner. Kirurgi her kan ha små virkninger, eller det kan gå helt galt der vi får fjernet minner eller...
 ??  ?? Bindevev
Lagene omkring
hjernen
Bindevev Lagene omkring hjernen
 ??  ?? La oss kikke inn i skallen
Skallen
Skallen er en solid beinbehold­er som omgir og beskytter hjernen, men den kan ikke utvide seg for å tilpasse seg endringer i trykket innenfor. Derfor kan hjernen fort bli presset sammen av en...
La oss kikke inn i skallen Skallen Skallen er en solid beinbehold­er som omgir og beskytter hjernen, men den kan ikke utvide seg for å tilpasse seg endringer i trykket innenfor. Derfor kan hjernen fort bli presset sammen av en...
 ??  ?? Den berømte amerikansk­e nervekirur­gen Sanjay
Gupta i arbeid.
Den berømte amerikansk­e nervekirur­gen Sanjay Gupta i arbeid.
 ??  ?? Det settes inn en elektrode under en operasjon av Parkinsons sykdom.
Det settes inn en elektrode under en operasjon av Parkinsons sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway