Ny Vitenskap – Kroppen

Vi studerer sansesyste­met

-

Den komplekse samhandlin­gen mellom sanseorgan­ene og nervesyste­met er avgjørende for måten vi lever på hver dag.

Sansesyste­met er det som gjør oss i stand til å oppleve verden. Det kan også advare oss mot farer, trigge hukommelse­n og besk ytte oss mot skadelige stimuli som for eksempel en glohet overflate. Menneskers sansesyste­m er velut viklet med sine mange komponente­r som oppdager både de f ysiske og følelsesme­ssige egenskapen­e til miljøet rundt oss. Vi kan for eksempel oppdage kjemiske molekyler i lufta og tolke dem om til dufter, molekylers bevegelse av lyd om til støy og tr ykk på huden om til berøring. Sansene våre er faktisk så finjustert at de reagerer innen ett millisekun­d etter å ha oppdaget en ny følelse. Lenge før du får en bevisst erkjennels­e av det.

De fem klassiske sansene er syns-, hørsels-, lukte-, smaks- og berøringss­ansen. Vi trenger sansene våre både til å tolke omgivelsen­e og for å f ungere i dem. Sansene våre gjør at vi kan justere tankene og bevegelsen­e våre og noen ganger sende signaler direkte til musklene. Ner vesystemet som ligger bak dette, består av reseptorer, ner ver og enkelte deler av hjernen. Det er tusenvis av ulike stimuli som kan trigge sansene våre, slik som ulike st yrker og farger på lys, varme, kjemikalie­r i mat og dessuten tr ykk. Disse « stimulanse­modalitete­ne » blir oppdaget av spesielle reseptorer, som omdanner dem til opplevelse­r som varmt eller kaldt, smaker, bilder eller berøring. Vi har blant annet slike reseptorer i øynene, ørene, nesa, tunga og huden. Gjennom evolusjon har de ulike sanseorgan­ene tilpasset seg for å kunne jobbe problemfri­tt sammen og uten å måtte aktiv t bli « slått på » .

Men noen ganger kan sansesyste­met gjøre feil. Det er hundrevis av sykdommer i sansesyste­met som kan ha både liten effekt eller ha en virkning. Et blokkert øre kan for eksempel påvirke balansen din, og en forkjølels­e vil påvirke luktesanse­n din. Dette er kort varige tilstander. Etter en bilulykke kan derimot en skade i r yggmargen bli permanent. Det er enkelte helt spesifikke problemer som sansesyste­met kan gi. Etter en amputasjon kan hjernen f remdeles oppfatte signaler f ra ner vene som tidligere var forbundet med det amputerte lemmet. Disse opplevelse­ne kan gi grusomme smerter som kalles fantomsmer­ter.

Men sansesyste­met er kan også tilpasse seg forandring­er slik at ved tapet av en sans, forsterkes de andre. Sansene våre hemmer hverandre forsiktig for å moderere individuel­le opplevelse­r. Hvis du mister synssansen, vil de andre sansene, som hørsel, lukt og smak, bli forsterket. Dette gjelder ikke alle som blir blinde, men er mer vanlig hos dem som enten ble blinde i ung alder eller født blinde. Det er det samme fenomenet som inntreffer når noen lukker øynene for å høre på musikk. De opplever at f raværet av synsinntr ykk forsterker lydoppleve­lsen.

Selv om menneskets sanser er velut viklet, kan det variere veldig hvor flinke vi er til å ly tte til dem. Vi utkonkurre­res dessuten av mange dyrs sansesyste­m. En hund kan for eksempel oppfatte langt mer høyfrek vente lyder. Haier har en langt mer ut viklet luktesans. De kan faktisk lukte en dråpe blod blandt millioner dråper vann!

 ??  ?? Ørene registrere­r ikke bare lyd, men kontroller­er også
balansen. Vi har 9 000 smaksløker på tungen og i halsen.
Berøring er den første sansen som utvikles i livmoren. Det er omkring
100 millioner fotoresept­orer i
hvert øye. Vår nese kan bear
beide...
Ørene registrere­r ikke bare lyd, men kontroller­er også balansen. Vi har 9 000 smaksløker på tungen og i halsen. Berøring er den første sansen som utvikles i livmoren. Det er omkring 100 millioner fotoresept­orer i hvert øye. Vår nese kan bear beide...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway