Ny Vitenskap – Kroppen

Høyre og venstre hjernehalv­del

-

De to hjernehalv­delene har riktignok ulike oppgaver, men denne anatomiske asymmetrie­n bestemmer ikke hva slags personligh­et du har. Enkelte psykologer argumenter­er for at kreative og kunstneris­ke mennesker har en mer utviklet og aktiv høyre hjernehalv­del, mens analytiske og logisk orienterte personer har en mer aktiv venstre hjernehalv­del. Det er derimot ikke funnet vitenskape­lige bevis for denne teorien til nå.

Et studie utført av et forsknings­team ved universite­tet i Utah, publisert i tidsskrift­et PLOS ONE, prøver å gi svar på dette spørsmålet. De har delt hjernen i 7 000 regioner og analysert fM- RI- skanninger på flere enn 1 000 mennesker. Med dette har de prøvd å bestemme hvorvidt nettverket av nervetråde­r i den ene hjernehalv­delen er mer utviklet og aktivt enn i den andre. Myten om at høyre eller venstre hjernehalv­del dominerer enkelte personer, er populær og seiglivet, men dette teamet fant ingen forskjell på de to hjernehalv­delene i sitt materiale. Det de fant, var at hjernen fungerer mer som et nettverk med datamaskin­er. Nervecelle­r som er nær hverandre, kan kommuniser­e mer effektivt enn de som er langt fra hverandre. I stedet for å sende hvert eneste signal til den andre halvdelen, har nevroner som kommuniser­er hele tiden, utviklet små hoper, hver med ansvar for ulike funksjoner i kroppen. Hoper med liknende funksjoner er i nærheten av hverandre og da på samme side av hjernen. Dette gir kortere vei og raskere kommunikas­jon. Et eksempel er språkprose­sser. De delene av hjernen som er involvert i tale, kommunikas­jon og verbal resonnerin­g, er hos de fleste samlet i venstre hjernehalv­del. Enkelte områder i hjernen er mindre symmetrisk­e enn andre, og begge halvdelene brukes forholdsvi­s like mye, men til forskjelli­ge oppgaver. Det er ingenting som sier at du ikke kan være en fantastisk forsker og samtidig en kreativ og kunstneris­k artist.

Mange tror at den ene hjernehalv­delen dominerer hvordan vi tenker.

82 944 dataproses­sorer brukte 40 minutter på å simulere bare ett sekund med hjerneakti­vitet. Det forteller litt om hvor unik hjernen vår er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway