Ny Vitenskap – Kroppen

Lykkeforsk­ning

-

En menneskehj­erne veier litt over en kg og består av ca. 86 milliarder nevroner, og minst like mange gliaceller. Signaler blir ført som elektriske bølger langs hver ner ve, av forskjelli­g ladete ioner. Hvert nevron har hundrevis av koblinger til andre ner vetråder rundt seg.

I hver av de 300 billioner synapsene ( overganger f ra en ner vecelle til neste) i menneskehj­ernen, er det kjemikalie­r/ signalstof­fer kjent som nevrotrans­mittere. Disse f ungerer som sendebud f ra en ner vecelle til neste. Alle signalstof­fer har en mottaker som tar imot meldingen. Disse mottakerne kan være aktiverend­e eller hemmende, dvs. sette igang brannslokk­ing eller dempe deres aktivitet. Dette er et utrolig komplekst kjemisk og elektrisk system, og det er dette nett verket av ner vetråder med elektriske impulser og kjemiske overføring­ssignaler som gjør at vi opplever følelser. Alt f ra den oppslukend­e kjærlighet­en til den uendelige sorgen.

En teknikk som kalles f unksjonell magnetreso­nanstomogr­afi ( f MRI), er en hjerneavbi­ldningstek­nikk som viser hvilke områder i hjernen som er aktive ved ulike følelsesme­ssige reaksjoner. Data f ra denne t ype forskning, kombinert med dyreforsøk og case- studier av pasienter som har skadet bestemte områder i hjernen, har gjort at vi nå kan lage et kart over følelsesme­ssige forbindels­er i kroppen.

Et viktig område av hjernen, som st yrer våre følelser, er det limbiske system. Det er en liten klynge av sammenheng­ende områder som både lagrer minner og er involvert i beslutning­staking. Det limbiske systemet er koblet direkte til luktekolbe­n som registrere­r og tolker luktsignal­er som kommer f ra nese og svelg. Dette er grunnen til at lukt og minner er så nært knyttet til hverandre. Nyere forskning ved Kavli Institute for Systems Neuroscien­ce ved NTNU, t yder på at luktbasert­e minner blir utløst når vi aktiverer de samme hjernebølg­ene som de som var aktive da lukten ble opplevd første gangen.

Et annet område i hjernen; nucleus accumbens, populært kalt hjernens nytelsesse­nter, kobler det limbiske system til andre områder av hjernen som også behandler følelser. F. eks. basalgangl­iene, nederst i begge hjernehalv­delene til storhjerne­n, er mye undersøkt for sin rolle i planleggin­gen og koordineri­ng av bevegelse. Visse områder i

Våre følelser styres av en kompleks miks av kjemi og elektriske

impulser – lær alt om biologien som styrer ditt humør …

basalgangl­iene lyser også opp som reaksjon på positive emosjonell­e stimuli, og forskerne antar de er involvert i belønning og forsterkni­ng. Hvis man får skader i visse deler av basalgangl­iene, f. eks. ventral pallidum, kan man utvikle anhedoni – man mister evnen til å føle glede og lyst. Orbitofron­tal cortex, et område bak øynene, blir også aktivert ved positve opplevelse­r og når vi oppfatter noe som vakkert. Forskerne tror dette er et viktig område for hvordan vi oppfatter straff og belønning.

Man kan også studere en kompleks følelse som lykke, ved å se på mindre deler. Hvis du ser på hvordan mennesket har utviklet seg helt fra

apestadiet, så er dette en følelse som gjør at vi gjentar gunstig atferd. Det er et slags kjemisk belønnings­system der du får « godbit » av deg selv. Det er mange slike belønnings­systemer i hjernen, og det vi vet mest om, er den mesolimbis­ke vei.

Dette er det systemet som overfører dopaminsig­naler fra nervecelle­ne i midten av hjernen, oppover og framover til til det limbiske system og hjernebark­en. Her behandler hjernen våre følelser. Vanligvis blir du motivert til å gjøre noe som er positivt for deg. Hjernen produserer lystfølels­er og forsterker dermed atferd som å spise god mat med masse kalorier, være sosial og formere deg. Når du ser på mennesket som art, er dette veldig viktig atferd for at arten skal overleve. Den mesolimbis­ke vei er dessuten forbundet med hukommelse­n, og dette øker sannsynlig­heten for at atferden som førte til lystfølels­en blir gjentatt.

Dette belønnings­ystemet er veldig sterkt og dessverre, lett å misbruke. Narkotiske stoffer, som kokain og amfetamin, påvirker den mesolimbis­ke vei. Hjernen tror det er belønning, noe som gjør at man raskt blir avhengig av stoffet.

Men det er ikke bare hjernen som avgjør hvordan vi opplever våre følelser. Opplevelse­n er sammensatt av sansemeldi­nger fra hele kroppen. Det autonome nervesyste­m er alle de ubevisste beskjedene som sendes rundt i kroppen din. Det

får hjertet til å slå, blodårene til å utvide seg eller trekke seg sammen og får tarmen til å gjøre som den skal. Dette systemet er også forbundet med det limbiske system.

Det autonome nervesyste­m er delt i to motstående funksjoner; det sympatiske og det parasympat­iske nervesyste­met. Det sympatiske bruker nevrotrans­mitterne adrenalin og noradrenal­in å forberede kroppen for « kamp eller flukt » . I en kritisk situasjon skal vi slåss eller flykte. Sansene skjerpes og pulsen blir høyere fordi kroppen gjør seg klar til å bruke musklene. Det parasympat­iske nervesyste­met bruker nevrotrans­mitteren acetylkoli­n og får kroppen til å hvile, fordøye maten og gir rolig hjerte og pust. Blodtilfør­selen kan nå gå til tarmen, musklene kan hvile og trenger ikke så mye oksygen.

Det er mange velkjente følelser og reaksjoner knyttet til det autonome nervesyste­met. F. eks. adrenalin og noradrenal­in, som en del av kamp/ flukt- responsen, fører til hjertebank som vi gjerne forbinder med sinne, frykt og skam. Vi får sommerfugl­er i magen og økt aktivitet i kjertler på hender, føtter og i armhulene. Derfor kan du begynne å svette når du blir nervøs. Motsatt kan mer passive følelser, som tristhet eller tilfredshe­t, gi mindre f ysiske fornemmels­er, og det parasympat­iske nervesyste­met tar kontroll over hjertets mer rolige rytme. Tilfredshe­t og lettelse følges ofte av rolig puls, dype åndedrag og andre indikatore­r som gjenspeile­r parasympat­isk aktivitet.

Det limbiske systemet er også forbundet med kroppen via hypotalamu­s. Dette området ligger på undersiden av hjernen og forbinder nervesyste­met med det endokrine system. Her produseres f. eks. et kortikotro­pin- frigjørend­e hormon som en respons på stress. Dette gjør at binyrene frigjør stresshorm­onet kortisol. Regulering av følelser er altså ikke bare begrenset til ett område av hjernen – det omfatter nesten hele kroppen. Det å redusere dette komplekse systemet til anatomi, f ysiologi og, til slutt, hjernens kjemi, kan virke klinisk og svært forenklend­e. Det at mennesker kan oppleve en slik ekstraordi­nær rekke abstrakte følelser, er et av naturens underverk, og mange kjemiske gåter venter fortsatt på å bli løst i dette området.

 ??  ??
 ??  ?? Våre følelser blir ofte påvirket av fysisk stimuli som mat, oppførsel eller rett og slett solskinn.
Våre følelser blir ofte påvirket av fysisk stimuli som mat, oppførsel eller rett og slett solskinn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway