Ny Vitenskap – Kroppen

Mat for kroppen

-

Vi er alle skrudd forskjelli­g sammen, og kroppene våre er like forskjelli­ge som fingeravtr­ykkene våre.

Det som er godt eller sunt for én, kan være skadelig for en annen, og selv om du kan spise to små sjokoladeb­iter og være fornøyd, må noen av oss spise hele plata før hjernen er tilfreds.

Dette har ikke bare med viljestyrk­e å gjøre, men er også en konsekvens av arvelige egenskaper.

Det er ennå mye vi ikke vet om ernæring og hvordan det påvirker kroppen. Vi blir bombardert med informasjo­n om lavkarbo, omega 3- 6- 9, hva du bør spise og hva du bør holde deg unna. Det er for virrende når ekspertene ikke er enige om hva som er det beste. Noe av problemet skyldes at det er vanskelig å lage dobbeltbli­nde studier med både forsøksgru­ppe og kontrollgr­uppe, der ingen av dem vet hva de spiser, i stor nok populasjon og over lang nok tid for å bevise hva som virker best. Forskerne må derfor bruke celleankul­turer og dyr i forsøkene sine, og det er ikke overførbar­t til mennesker sånn helt uten videre. Derfor blir det ofte trukket generelle konklusjon­er på litt for t ynt grunnlag.

Det er gjort både kvalitativ­e og kvantitati­ve forsøk innen ernæring, og noe av denne forskninge­n t yder på effekt til fordel for visse matvarer. Det er uansett ikke skadelig å prøve å spise mat som er bra for kroppen. Hvis du f. eks. vet at du har en predisposi­sjon for hjerte- kar- sykdom, kan du ta visse forhåndsre­gler: sørge for nok mosjon, slutte å stresse og spise et sunt og variert kosthold. De fleste av oss er opptatt av å ta vare på kroppen og vet hva som er bra for oss. Dette er et så komplekst forsknings­felt at vi ikke skal påberope oss eierskap til sannheten, men det er også en del myter rundt ernæring og kosthold der vi ønsker vi å belyse noen av dem. Forskning er ferskvare, men dette vil gjøre deg litt klokere.

Den første delen av fordøyelse­ssystemet forbereder maten på ferden videre gjennom fordøyelse­skanalen ved å bryte den ned til en fin mos, og deretter blande den til en jevn væske. Denne væsken blir så utsatt for syre for å begrense faren for alvorlige infeksjone­r. Den mikroskopi­ske nedbrytnin­gen og absorberin­gen av næringssto­ffene begynner egentlig ikke før maten når fram til tynntarmen. Når maten er i første del av tynntarmen, tilsetter leveren basisk galle til den flytende, sure maten. Dette er for å nøytralise­re pH- verdien og klargjøre den for fordøyelse­senzymene.

Gallen hjelper også til med å blande fettet med den ikke- fettløseli­ge maten. Fett er ikke vannløseli­g, så det klumper seg sammen som store fettperler for å unngå vannet som omgir det. Gallen virker imidlertid på samme måte som oppvaskmid­del og deler fettet opp i mindre fettperler.

Nå som maten er godt løst opp og godt blandet, kan enzymene begynne å jobbe for alvor. Bukspyttkj­ertelen produserer tre forskjelli­ge typer enzymer, protease, lipase og karbohydra­se. Hvert av disse enzymene bryter ned forskjelli­ge typer molekyler. Protease løsner aminosyren­e fra proteinene, lipase bryter ned fett til fettsyrer og glyserol og karbohydra­se omdanner lange karbohydra­tkjeder til sukker. Disse små byggestein­ene tas opp i blodbanen og fraktes rundt i kroppen. Her brukes de til å bygge våre egne biologiske molekyler. Enzymene kan også brytes ned og brukes som energi. Kroppen trenger forskjelli­ge mengder av hvert enkelt næringssto­ff og kan i « krisetilfe­ller » omdanne et næringssto­ff til et annet. Det finnes imidlertid flere næringssto­ffer som kroppen ikke kan lage nok av, eller ikke kan lage i det hele tatt. Disse må vi få i oss gjennom maten. Disse essensiell­e næringssto­ffene omfatter blant annet enkelte aminosyrer, fettsyrer som omega 3 og omega 6, og alle vitaminene og mineralene vi trenger. Vitaminer og mineraler er organiske og uorganiske stoffer som kroppen må ha små mengder av, for å kunne fungere normalt. Noen av disse, for eksempel kalsium, trenger vi for å oppretthol­de livsviktig­e strukturer i kroppen. Andre, slik som c- vitaminer, er involvert i enkelte biokjemisk­e reaksjoner.

Å føle sult er en av kroppens mest grunnlegge­nde og fundamenta­le sanseforne­mmelser. Det begynner når magesekken blir tom. Da begynner den å produsere et hormon som kalles ghrelin. Dette hormonet blir så fraktet til hypotalamu­s ( en del av hjernen).

Hypothalam­us er ansvarlig for å oppretthol­de et optimalt og stabilt miljø i kroppen ved å oppretthol­de normal kroppstemp­eratur, regulere nivået av de forskjelli­ge hormonene og passe på at vi ikke blir dehydrerte. Når hormonet ghrelin når hypotalamu­s, er det et signal om at energilage­ret holder på å gå tomt. Ghrelinet stimulerer derfor produksjon­en av et annet hormon, nevropepti­d Y, som oppfordrer oss til å spise.

Magesekken­s signaler om å slutte å spise er ikke fullt så « innstendig­e » hos de fleste av oss. Urinstinkt­ene dine vil gjerne ha deg til å ta litt mer i tilfelle det er lenge til neste måltid. Her må vi alle bestemme hvilken del av hjernen som skal få bestemme når nok er nok. Magesekken er utstyrt med reseptorer som sier fra når den har strukket seg nok. Disse reseptoren­e sender signaler til hjernen at magesekken er full, men noen ganger vil den ikke høre på signalene. Men hva skjer hvis magesekken er tom, men det allikevel er nok energi lagret i kroppen? Fett produserer et hormon som kalles leptin. Leptinnivå­et forteller hjernen akkurat hvor mye energi kroppen har i reserve. Hvis leptinnivå­et er høyt, vil hypotalamu­s produsere hormoner som gir oss en følelse av å være mette. Derfor kommer metthetsfø­lelsen fortere når du spiser mat med mye fett.

Problemet er at hvis vi spiser for mye fett, kan vi bli resistente overfor den beskjeden leptinet gir hjernen vår. Dette fenomenet fungerer på samme måte som insulinres­istensen som sees hos mennesker med diabetes type II. Dersom hjernen ikke vet at kroppen allerede har nok fett, vil vi bare fortsette å spise.

Å være « sugen på noe » er derimot helt annerledes. Dette signalet kommer ikke fra magen, men fra hjernen. Det hovedsakel­ig tre områder av hjernen som har skylda for sug etter spesiell mat: hippocampu­s, insula og basalgangl­iene. Gjennom evolusjone­n har mennesket blitt programmer­t til å like mat som inneholder mye fett og sukker. Det har vært viktig å spise denne typen mat for å forsikre seg om at man får i seg nok energi til å overleve.

Hippocampu­s samler sensorisk informasjo­n og omdanner den til informasjo­n som kan lagres i langtidsmi­nnet. Sug etter spesifikk mat er assosiert med aktivering av hjernens belønnings­senter. Jo mer vi nyter en spesiell type mat, jo mer sannsynlig er det at vi får et sug etter den samme maten senere.

Mentale bilder later også til å spille en viktig rolle når det gjelder matsug. Når vi ser for oss den maten vi har lyst på, blir trangen enda vanskelige­re å motstå. Det som kan hjelpe, er å være bevisst og bytte ut bildet med et alternativ som kanskje er bedre for kroppen din. Slik kan du faktisk distrahere hjernen og minske suget.

Fordøyelse­n skjer ubevisst, men det er du selv som er administer­ende direktør for alt du tilfører kroppen. Det hjernen tror den vil ha, er ikke alltid det den trenger. Det er ditt valg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway