Ny Vitenskap – Kroppen

Støle muskler / Fetthormon­et

Hvordan klarer kroppen å holde styr på fettreserv­ene?

-

For å vite hvor mye mat vi bør spise, trenger kroppen en måte å vurdere hvor mye energi den har på lager f ra før. Leptin, « fetthormon­et » , f ungerer som kroppens drivstoffm­åler. Det produseres i fettcellen­e og forteller hjernen hvor mye fett kroppen har lagret, og om reser vene øker eller holder på å bli brukt opp. Matinntak blir regulert av en liten del i hjernen, kalt hypotalamu­s som holder st yr på mange av kroppens hormoner. Når fettlagere­t minker, synker også leptinnivå­et, og hypotalamu­s stimulerer appetitten slik at vi vil spise mer og f ylle på reser vene. Når leptinnivå­et er høyt, synker appetitten og kroppen blir oppfordret til å forbruke mer energi.

Tidligere hadde man en teori om at leptin kunne brukes for å kurere over vekt. Dette viste seg å ikke stemme. Selv om leptin er en viktig regulator for matinntak, er appetitten påvirket av mange andre faktorer, som mageinnhol­d, humør og hva man liker å spise. Det er mulig å overkjøre beskjedene leptin sender rundt i kroppen, og dermed gå opp i vekt selv om man ikke trenger det. Stadig småspising gjør f. eks. at hypotalamu­s til slutt blir immun mot beskjedene f ra leptinet om at kroppen har nok energi.

 ??  ?? Leptin ( LEP)- genet ble først oppdaget ved en tilfeldig mutasjon som oppsto i mus og fikk musene til å legge på seg.
Leptin ( LEP)- genet ble først oppdaget ved en tilfeldig mutasjon som oppsto i mus og fikk musene til å legge på seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway