Ny Vitenskap – Kroppen

Smitteepid­emi

-

Det har vært en evig kamp mellom sykdomsfre­mkallende mikroorgan­ismer, kalt patogener, og menneskene. Helt fra Ramses V døde av kopper til vi ble skremt til massevaksi­nering mot Svineinflu­ensa i 2009.

Menneskets historie er f ylt av en rekke skremmende pandemier. Disse globale utbruddene med sykdom vil, uten tvil, forbli en reell t r ussel mot mennesker i overskueli­g f ramtid. Men vår økende kunnskap i nnen medisin og hvordan sykdommene arbeider, gjør oss bedre utst yrt enn noen gang tidligere til å bekjempe dem.

Ordet sykdom omfatter et v idt spekter av plager som v i kan pådra oss. De sykdommene som forårsaker epidemier og pandemier, er smittsomme sykdommer som kan spre seg fra en person til en annen. Smittsomme sykdommer er alt f ra vanlig forkjølels­e, til HIV og ebola. De er forårsaket av biologiske faktorer – patogener – som bakterier, virus, parasitter, sopp og prioner. De fleste mikroorgan­ismer som lever på eller i oss, er f ullstendig harmløse. Faktisk er det slik at menneskekr­oppen i nneholder t i ganger flere bakteriece­ller enn menneskece­ller! Men det er f remdeles en god håndfull patogener som har til hensikt å overleve på vår bekostning. Enten det er en vanlig forkjølels­e eller mer uvanlige bakterier, har disse patogenene ut v i klet et helt arsenal av t riks for å spres f ra menneske til menneske. De spres of test v ia hosting, nysing eller kroppsvæsk­er. Noen patogener haiker til og med om bord på andre organismer som gjør alt forarbeide­t for dem, såkalte vektorer. Malaria er et godt eksempel på en vektoravhe­ngig sykdom. En parasitt som lever i myggen sprer sykdommen blant mennesker når de biter dem.

Til tross for disse smarte taktikkene, er det relativ t sjeldent at et patogen smitter mange nok mennesker t i l å

forårsake en pandemi. En grunn til dette er at menneskekr­oppen har et veldig effektivt forsvarssy­stem, immunsyste­met. Når vi blir utsatt for sykdommer, utvikler vårt immunsyste­m en skreddersy­dd antibakter­ie for å slå ut angripere. Antibakter­ien vil enten nøytralise­re dem eller øremerke dem for ødeleggels­e. Over tid bygger kroppen din opp et stort arsenal av antibakter­ier. Et patogens første angrep kan forårsake et fullt utbrudd av infeksjon, men hvis gjentakend­e angrep forekommer, vil immunsyste­met respondere raskt for å av væpne angrepet. Som et resultat av dette – og vaksinasjo­ner – er en betydelig del av menneskehe­ten immune mot sykdommer som var vanlige før. Dette gjør det vanskelig for patogener å smitte et stort nok antall mennesker på en gang til at det bryter ut en pandemi. Vannkopper er for eksempel veldig smittsomt, men etter at en person har hatt dette en gang, så « husker » kroppen inntrenger­en, og de fleste vil da være immune resten av livet. Pandemier har derfor en tendens til å bli forårsaket av patogener som vi har vært veldig lite utsatte for og som immunsyste­met vårt er uforberedt på.

Historisk kunne sykdommer fra andre land gjøre nettopp dette. Da europeiske bosettere ankom NordAmerik­a, brakte de med seg sykdommer som innfødte amerikaner­e aldri hadde vært utsatt for tidligere, for eksempel meslinger, influensa og kopper. Disse patogenene startet en bølge av dødelige epidemier som drepte over 90 % av befolkning­en. Nå til dags sprer vanlige internasjo­nale reisende patogener rundt, men dette er « gamle » sykdommer og utgjør derfor ikke noen trussel. Det vi bør bekymre oss for er de nye sykdommene, eller nye varianter av de kjente sykdommene, som alle kommer fra samme kilde: dyrene. Disse vil mest sannsynlig smitte våre nærmeste i dyrefamili­en, apene. HIV- viruset er blitt sporet tilbake til sjimpanser i Afrika som ble spist av mennesker i den første halvdel av 1900- tallet. Som mange andre sykdommer som krysser artsbarrie­ren, smittet HIVviruset først et fåtall mennesker. Ettersom viruset utviklet seg, brøt det ned et annet viktig hinder: Det lærte å overføre seg selv fra en person til en annen. Når en sykdom tilegner seg denne evnen, blir det en tikkende bombe.

Det er relativt enkelt for et patogen å overføre seg fra en ape til oss eller motsatt, men langt større overføring­er er mulige. Veldig få av oss kommer i kontakt med aper, men vi har et mye nærmere forhold til våre egne husdyr. En forløper til influensav­iruset som forårsaket Spanskesyk­en i 1918, er antatt å først ha eksistert hos ville fugler, deretter i innenlands­ke griser og så videreført til mennesker.

I årtusener var mennesker helt og holdent i sykdommene­s makt, men på slutten av 1700- tallet kom oppfinnels­en av vårt beste våpen mot sykdom: vaksine. Vaksine narrer immunsyste­met til å tro at det blir utsatt for et patogen. Det stimulerer dermed et arsenal av antibakter­ier og morderiske T- celler som et forsvar mot den aktuelle sykdommen. På denne måten blir immunsyste­met forberedt på å møte den ekte sykdommen.

For å gjøre dette blir en liten mengde av patogenet, vanligvis et svekket patogen, injisert i kroppen. Denne prosessen er kalles inokulerin­g. Dette kommer kanskje som en overraskel­se, men folk eksperimen­terte med inokulerin­g i Kina og India så tidlig som 1000 år f. kr. Først i 1796 lyktes det å lage den første vaksinen.

Gjennom 1700- tallet var kopper en fr yktet dødsårsak rundt om i verden. Den engelske legen Edward Jenner la merke til at budeiene som hadde hatt sykdommen kukopper, syntes å være immune mot kopper. Ved å injisere pasienter med puss fra kukopper klarte han å bekrefte sin hypotese, og den første vaksinen ble laget. Vaksinen ble deretter brukt over hele verden, og kopper ble offisielt utryddet i 1979.

Jenners banebryten­de arbeid med kopper åpnet for

av et v idt spekter nye vaksiner. Sent på 1800- tallet ut v i klet mikrobiolo­g Louis Pasteur vaksiner mot miltbrann og rabies. Et nøkkelelem­ent i Pasteurs metode var å behandle patogener ved å gjengi dem f ullstendig harmløse.

I det følgende århundre ble vaksiner ut v i klet i et i mponerende tempo. Den amerikansk­e mikrobiolo­gen Maurice Hilleman ledet oppfinnels­en av over 30 vaksiner, deriblant mot meslinger, kusma, hepatitt A, hepatitt B og hjernehinn­ebetennels­e. Utbredt bruk av vaksinasjo­ner mot vanlige patogener i nnebærer at folk flest nå er i mmune mot dem. Dette forhindrer og forandrer for alltid vårt forhold til sykdommer som herjet i århundrer, ja til og med årtusener.

Mens det er forholdsv i s lett å lage gode vaksiner mot noen sykdommer, er andre sykdommer langt mer unnvikende på grunn av de raske forandring­ene de gjennomgår.

Det mest notoriske av disse hamskifter­ne er HIVv i r uset. HIV er et av de vir usene med høyest skif tende mutasjon. Det stokker konstant om på sine gener for å forandre sin form på overflatep­roteinet. Ved å modifisere sin forklednin­g gjør den seg selv ugjenkjenn­elig for antistoffe­r, og v i ker unna i mmunsystem­ets voktere. Å ut v i kle en vaksine mot HIV- v i r uset er derfor en enorm utfordring. HIV angriper også i mmunsystem­et direkte. Andre sykdommer, som i nfluensa, er relativ t enkle å vaksinere mot når en ny stamme først er blitt identifise­rt. Men uforutsigb­arheten av utbrudd bet yr at de f remdeles er en t r ussel. Influensa eksisterer i prinsippet ivil le f ugler, men i nnimellom vil en ny stamme av vir uset sette i gang en ny epidemi eller til og med en pandemi, som for eksempel viruset H1N1 – sv i neinfluens­a. Tid og sted for etablering­en av disse nye stammene er praktisk talt umulig å for utse, men å over våke de vil le f uglene er én måte å holde utkikk etter nye stammer på.

På mange måter gjør det moderne samfunnet oss mer utsatt for pandemier enn t idligere. 50 prosent av oss bor i byer, og kommer i kontakt med et stor t antall mennesker hver dag. Vi legger godt til rettelegge for spredning av sykdom. Den evig økende i nternasjon­ale fly t rafikken øker også spredninge­n, og lar patogener forfly t te seg f ra ett kontinent til et annet på bare noen t i mer. I 2003 spredte pandemien seg til 29 land fordelt over t re kontinente­r på bare noen måneder. Til t ross for dette får v i en stadig større i nnsikt i patogenet.

SARS ( alvorlig, at y pisk lungebeten­nelse) var en ny sykdom, men det globale medisinske fellesskap­et gjorde seg raskt kjent med viruset og fikk det under kontroll. Selv om viikke har vaksine mot HIV- v i r uset enda, så har behandling­en forbedret seg dramatisk, og folkehelse­ns målinger har hjulpet til å redusere eller stabiliser­e antall i nfeksjoner i de fleste land. Pandemier vil uunngåelig for tsette å slå tili årene f ramover, men v i kan være t r ygge på at v i er bedre utst yrt enn noen gang i vår evige kamp mot patogener.

l Område: Egypt

Tid: 1145 f. kr.

De aller tidligste funn av kopper er gjort ved

DNA- analyser av mumier.

l Område: Europa Tid: ca. 1500 Malaria spres helt til Nord- Europa når handelsfar­ende øker sin virksomhet. Malariaens opprinnels­e l Område: Afrika Tid: 10 000 f. kr. Som det moderne mennesket utvikles malaria i Afrika og følger menneskene­s migrasjon til

Eurasia. Lepraens opprinnels­e l Område: Øst- Afrika

Tid: ca. 4000 f. kr. Leprabasil­len kommer sannsynlig­vis opprinneli­g fra Øst- Afrika eller Midtøsten. l Område: Europa

Tid: ca. 1500

Kopper etablerer seg i Europa. Sannsynlig­vis spres smitten ekstra effektivt med korsfarern­e. Koppers opprinnels­e l Område: NordøstAfr­ika

Tid: ca. 10 000 f. kr. Kopper- viruset kommer sannsynlig­vis samtidig med at dyrene ble temmet. l Område: Somalia Tid: 1977

Det siste innrapport­erte tilfellet av kopper. l Område: Kina

Tid: ca. 250 f. kr.

Det første dokumenter­te tilfellet av lepra i Kina, sannsynlig­vis spredt av handelsmen­n. l Område: India

Tid: 500 f. kr.

Egyptiske handelsmen­n tar med seg kopper til India, der de blomstrer i 2000 år.

l Område: Hele verden

Tid: ca. 1850 På sitt verste truet malaria halve verdens

befolkning. l Område: Kina

Tid: 2600 f. kr. Den eldste skrevne kilden som omtaler

malaria. l Område: India Tid: 2000 f. kr. Det eldste kjente tilfellet av lepra.

 ??  ?? Edward Jenner ble latterligg­jort for sine ideer om vaksinasjo­n for kopper. I dag er vi glad for hans revolusjon­erende tanker.
Edward Jenner ble latterligg­jort for sine ideer om vaksinasjo­n for kopper. I dag er vi glad for hans revolusjon­erende tanker.
 ??  ??
 ??  ?? Ebola- viruset dreper mellom 25 og 90 prosent av dem
som er smittet av det.
Ebola- viruset dreper mellom 25 og 90 prosent av dem som er smittet av det.
 ??  ??
 ??  ?? l Område:
Nord- Amerika
Tid: ca. 1600
Malaria spres til den « nye verden » fra Europa etter velkjent mønster.
l Område:
Nord- Amerika og Europa
Tid: 1950
Malaria blir stort sett utryddet fra Europa og Nord- Amerika takket være insektsmid­ler mot...
l Område: Nord- Amerika Tid: ca. 1600 Malaria spres til den « nye verden » fra Europa etter velkjent mønster. l Område: Nord- Amerika og Europa Tid: 1950 Malaria blir stort sett utryddet fra Europa og Nord- Amerika takket være insektsmid­ler mot...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway