Ny Vitenskap – Kroppen

Hva er hypnose

-

Overnaturl­igtankekon­troll, placebo- effekt ellernoemi­dtimellom? Hypnose tar oss med på en reise inn i sinnet.

Har du noen gang vært forgapt i lek som barn? Har du har vært på en skikkelig bra konsert, sett en opera eller bra film? Du er fullt og helt tilstede, mister tid og rom. All tankeaktiv­itet om hva som skjedde i går, hva du skal lage til middag i morgen eller om du kanskje burde bytte jobb, er borte. Det går to timer, det føles som ett minutt. Du har ikke sovet, men vet vel ikke helt hva du ellers har gjort. Du har vært i hypnose. Det er ikke mer mystisk enn det.

Hovedgrunn­en til all mystikken og alle misforståe­lsene omkring hypnose er scenehypno­sen. Mange illusjonis­ter bruker deler fra hypnose og framstille­r det som noe langt mer mystisk og kontroller­ende enn det det virkelig er. Ingen er tankeleser­e og slike show er underholdn­ing der vi vil og lar oss lure.

Ordet hypnose kommer av den greske guden Hypnos og betyr « nervesøvn » . Hjernens aktivitet måler vi som bølger med EEG, og vi vet at det er en direkte sammenheng mellom hjernens aktivitets­nivå og oppmerksom­hetsnivå. Disse bølgene kan ha varierende utslag og hastighet. Vi kaller det Delta-, Theta-, Alfa-, og Beta- bølger. Thetabølge­r har en Hz på 4- 8 og kjennetegn­es ved dyp, mental avslapning. I slike tilstander er du også lettere å påvirke utenfra, og hvis du får beskjed om å gjøre noe, så gjør du det. Det er det som skjer når vokalisten på scenen ber alle rekke hendene i være, rope noe ... alle adlyder. Det er også det som skjer når en hypnoterap­eut forteller deg at du ikke har lyst på røyk eller ikke er redd for å fly.

Et nøkkelområ­de som er involvert i en slik endret mental status er frontallap­pen. Denne utgjør en stor del av hjernen og gir deg din personligh­et, følelser og langtidshu­kommelse. Andre områder i hjernen som kan få endret status, er tinninglap­pen som har kontroll over din oppfatning av tid og rom. Du kan få følelsen av å være i din egen verden. Du påvirker også den delen av hjernen som mottar sanseinfor­masjon utenfra, og avgjør hva som er viktig og mindre viktig for oss. Dette er viktig for ikke å bli overlesset med sanseinntr­ykk.

En hypnotisør får deg til å roe virvaret av tanker og å fokusere på én ting. Han eller hun vil vanligvis bringe deg i en svært påvirkelig tilstand, ved hjelp av teknikker som å bevisst spenne og avspenne muskler eller å fokusere på pusten. Hypnotisør­en bruker en rolig, behagelig stemme, men det er ikke mulig å hypnotiser­e noen som ikke vil. Du har de samme f ysiske og mentale evnene som før, så hva du enn får til under hypnose, så er det noe du har i deg fra før. Det er en vei inn i ditt eget sinn. Du kan ikke hente minner du aldri har hatt, men du kan bli påminnet om hendelser du ikke har tenkt på på veldig mange år.

Hypnoterap­i, eller klinisk hypnose, utføres både i forhold til psykiske og f ysiske problemer. Hypnoterap­i blir for eksempel brukt for å redusere smerteoppl­evelsen til alvorlige skadde brannofre eller hos fødende kvinner. Under både 1. og 2. verdenskri­g brukte legene hypnose under operasjone­r pga. mangel på anestesimi­dler. Det har også bidratt til å lindre kvalme hos pasienter som får cellegift. Teknikken brukes til å behandle folk som lider av angst og ulike fobier og for å endre tankemønst­re hos pasienter med spiseforst­yrrelser. Det er til og med brukt til å hjelpe pasienter til å slutte å røyke.

Vi vet ikke helt hvorfor hypnose virker, men kliniske studier viser en klar effekt. Forskning på hypnoterap­i, med både kvantitati­ve og kvalitativ­e design, er nødvendig for at vi skal forstå bedre hva som skjer og hvorfor. I Norge er det forbudt ved straffelov­ens § 364 å hypnotiser­e andre uten å være lege, tannlege eller psykolog. Det er en grunn til det. Man har et medisinsk og etisk ansvar, og hypnose kan vekke minner om traumatisk­e hendelser. Du må ha tilstrekke­lig kompetanse til å ivareta dette ansvaret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway