Ny Vitenskap – Kroppen

Finnes det en kur mot forkjølels­e?

Hva er forskjelle­n på probiotika og prebiotika? Er det akkurat det samme?

-

Inesten hundre år har vi fryktet og behandlet bakterier som noe som må utryddes, vanligvis med antibiotik­a. Nå vet vi at mange bakterier gode for oss og hjelper tarmen å fordøye maten og å oppretthol­de immunsyste­met. Et kjent eksempel på disse små organismen­e er Lactobacil­lus. Det er en vanlig slekt i menneskets fordøyelse­ssystem. Denne organismen produserer melkesyre som hemmer veksten av andre skadelige bakterier. Det finnes også ulike stammer av Bifidobact­erium. Disse bakteriene bidrar til nedbryting av karbohydra­ter og proteiner.

Etter at forskninge­n har bekreftet at mange medlemmer av mikrobiome­ne faktisk hjelper kroppsfunk­sjonene, har man tilsatt dette i matvarer som Biola og Cultura. Slike melkesyreb­akterier blir også kalt probiotisk­e bakterier.

Prebiotika er ufordøyeli­ge karbohydra­tmolekyler og « mat » til de probiotisk­e bakteriene. Dette får du f. eks. i deg ved å spise purre, rotfrukter, banan og løk. Hvis du spiser mye av dette, fremmer du veksten av dine egne gode bakterier.

Overdreven bruk av antibakter­ielle såper og antibiotik­a kan skade kroppen ved at de dreper alle bakterier, også de som hjelper oss og sørger for en sunn mikroøkolo­gi i og på kroppen.

 ??  ?? Dette er en fargeforst­erket skanning av den probiotisk­e bakterien Bifidobakt­erium som hjelper fordøyelse­n.
Dette er en fargeforst­erket skanning av den probiotisk­e bakterien Bifidobakt­erium som hjelper fordøyelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway