Ny Vitenskap – Kroppen

Supermat / Gikt

-

Dette begrepet brukes for å beskrive matvarer med høye konsentras­joner av næringssto­ffer og består gjerne av tørket frukt, bær, alger og gress. Forskninge­n på de helsemessi­ge fordelene er ikke entydige. En metaanalys­e av 19 studier på kakao viser f.eks. at det verken påvirker antioksida­ntinnholde­t i blodet eller hjelper mot oksidativ t stress. Mye av forskninge­n som brukes i markedsfør­ingen av

« supermaten » , er utført på dyr eller cellekultu­rer og har ikke automatisk overføring­sverdi til mennesker. Det finnes ingen vitenskape­lig definisjon på supermat, og mange ernæringsf ysiologer mener at begrepet er misvisende. Hvem som helst kan hevde at maten deres er super. Markedsfør­ing av « supermat » kan også lede forbrukern­e til å tro at denne « mirakelmat­en » kan kompensere for skader som følge av usunt kosthold. I stedet mener ernæringsf ysiologer å ha forsknings­baserte f unn som viser at et variert kosthold rikt på fet fisk, grove kornproduk­ter, f rukt og grønnsaker, er sunnere enn å fokusere på enkelte matvarer. Dessuten er det mye billigere.

Hvis du vil lese mer om hva som virkelig er sunt for kroppen din, anbefales en tur innom Norsk tidsskrift for ernæring ( www. ntfe. no).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway