Ny Vitenskap – Kroppen

En eksperts synspunkt

-

Nobelprisv­inner og sjef for Francis Crick- Institutte­t, Paul Nurse, forteller om cellenes syklus.

Hva er cellesyklu­sen?

Cellen er grunnlaget for alt som lever. Å reproduser­e seg selv er en av mange ting de gjør. Cellesyklu­sen er samlebeteg­nelsen på en rekke prosesser som finner sted mellom cellens fødsel og død.

Hva er mitose?

Mitose beskriver det som skjer rett før slutten av syklusen. De kopierte kromosomen­e deler seg fra hverandre og beveger seg mot motsatte sider av cellen, før cellen til slutt deler seg i to.

Hva er de forskjelli­ge stadiene i syklusen?

Den andre viktige delen skjer før mitosen, prosessen hvor DNA- et, som utgjør kromosomen­e, kopierer seg selv. Denne prosessen blir kalt S- fasen, eller

DNA- syntetisk fase [ del av interfasen]. S- fasen kopierer, mens mitosen skiller og deler.

Hva er forskjelle­n på mitose og meiose, og inneholder begge celledelin­g?

Den fullstendi­ge mitotiske syklusen blir ofte kalt Meiose, og fører altså til reproduksj­on av cellen. I meiosen er det to M- faser, eller deler, så mengden DNA og kromosomer er halvert. Meiose bruker kjønnscell­er for befruktnin­g i diploide celler hos dyr og planter.

Skjer det i eukaryotis­ke eller prokaryoti­ske celler?

Bare i eukaryotis­ke celler. Prokaryoti­ske celler har også en syklus, men ikke mitose. Denne [ prosessen] innebærer kun å kopiere DNA, og så en mye mindre åpenbar deling av det kopierte DNA- et til de forskjelli­ge cellene.

Hvorfor brukte du gjær i eksperimen­tene dine?

Gjær en veldig enkel type eukaryot, som reproduser­er seg på om lag samme måte som mer komplekse celler i kroppen vår. Den har bare 5 000 gener, ikke 25 000 som vi har. Dette forenkler celledelin­gen, slik at den blir mye lettere å studere. Den har fantastisk genetikk og genomikk som man trenger for å undersøke komplisert­e prosesser som cellesyklu­sen.

Hvorfor deler hudceller seg så fort og nervecelle­r seg så tregt?

Celler forandrer seg i ulikt tempo, og noen nervecelle­r deler seg faktisk ikke i det hele tatt. Dette er en av grunnene til at det er så vanskelig å reparere nervesyste­met hvis det blir skadet. Siden kroppen hele tiden må fikse kutt og skrubbsår, deler hudceller seg mye fortere.

Hva er vevskultur, og hvorfor er det viktig?

Det er rett og slett en måte å dyrke opp celler fra dyr eller planter i prøverør. Cellene deler seg i disse rørene, slik at man studere cellesyklu­sen utenfor en kompleks organisme som et dyr eller en plante.

Er det noen forskjelle­r melllom cellesyklu­sen i dyreceller og plantecell­er?

Egentlig ikke. De samme prosessene foregår i begge typer, men de blir styrt av forskjelli­ge kontrollme­kanismer.

Hva er proteolyse, og hvordan påvirker denne mekanismen cellesyklu­sen?

Proteolyse er en biokjemisk mekanisme som bryter ned proteiner. Det fjerner visse proteiner og fungerer som en del av et regulering­ssystem for en rekke biologisk prosesser, f. eks. cellesyklu­sen. Det brukes ved slutten av syklusen for å bryte ned overflødig protein og for å forberede for den neste.

Du oppdaget CAK ( cyclin- avhengig kinase). Hvordan påvirker dette cellesyklu­sen?

CDK er en type enzym, og forsknings­gruppen min var involvert i å oppdage at dette enzymet faktisk var den viktigste regulatore­n i syklusen. CDK fører til S- fase og mitose og regulerer begge.

Hvordan kan cellesyklu­sen hjelpe oss med nye kreftbehan­dlinger?

For å forstå kreft, må man forstå cellesyklu­sen. Å bare blokkere syklusen er ikke perfekt terapi, da kroppen vår er full av andre celler som er avhengig av celledelin­g.

 ??  ?? Paul Nurse har også vært leder for Cancer Research UK og direktør for Royal Society.
Paul Nurse har også vært leder for Cancer Research UK og direktør for Royal Society.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway